Wetten en plannen voor zzp'ers in 2023 - Houd hiermee rekening

IFY Blog Inventory-Commerce

Per 1 januari 2023 gaan 17 wetswijzigingen in waar je rekening mee moet houden als zzp'er, ondernemer of freelancer. Vervolgens voert de overheid nog 4 extra wetten door vanaf april tot en met juli die een impact kunnen hebben op jouw werk.

Lou Benders 29-12-2022

Let op: Voor een aantal wetten is de invoeringsdatum nog niet vastgelegd.

De belangrijkste wijzigingen? Je zelfstandigenaftrek gaat sterker omlaag dan aangekondigd en je kunt geen fiscale oudedagsreserve (FOR) meer opbouwen. Ook hangt je kinderopvangtoeslag straks niet meer af van het aantal uren dat je gewerkt hebt. 

Waarschijnlijk moet je als zzp'er in 2023 sowieso meer belasting betalen en op andere manieren zekerheden inbouwen. Een arbeidsongeschiktheids-verzekering (AOV) wordt dit jaar nog niet verplicht gesteld, maar is wel zeer verstandig om te hebben. Hoe dan ook, hier volgen de 17 wetswijzigingen en wat deze voor jou en je onderneming betekenen, ook als je werkgever bent. 

Download nu ook onze whitepaper voor hulp om jouw tarieven te verhogen.

1 - Zelfstandigenaftrek gaat sterk omlaag

Wanneer je minimaal 1225 uur per jaar werkt kom je in aanmerking voor zelfstandigenaftrek. Deze aftrek gaat dit jaar €1280 omlaag, naar €5030. Hierdoor betaal je meer belasting. De overheid wil deze aftrek afbouwen tot €900,- in 2027. 

Let op: Het is nog niet definitief dat deze wet direct in januari ingaat. Wat wel definitief is, is wanneer jij je belastingaangiftes moet doen en verzekeringen moet regelen in 2023. Check hiervoor onze zzp-kalender 2023.

2 - Je kunt geen fiscale oudedagsreserve meer opbouwen

Je kunt vanaf 2023 geen fiscale oudedagsreserve (FOR) meer opbouwen. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld een lijfrente aankopen. 

Als je nog FOR op je balans hebt staan, wordt dit volgens eerdere regels afgewikkeld. Je kunt met de eerder gereserveerde bedragen bijvoorbeeld een lijfrente aankopen die wordt uitgekeerd zodra je met pensioen gaat. In dat geval wordt belasting geheven over de lijfrentetermijnen. Wanneer je daarentegen stopt met ondernemen en nog FOR op je balans hebt staan, betaal je belasting over dit bedrag. 

Let op: Het is ook nog niet definitief dat dit direct in januari ingaat. 

3 - Onbelaste reiskostenvergoeding wordt verhoogd

Vanaf 2023 bedraagt de onbelaste kilometervergoeding €0,21. Dit bedrag mag je als zzp'er van je winst aftrekken voor zakelijke reizen met je auto, motor of fiets. 

Let op: Het is nog onduidelijk wanneer deze wet ingaat. 

4 - Kinderopvangtoeslag niet meer op basis van je uren

Direct per 1 januari wil de regering het eenvoudiger voor je maken om als ouder met jonge kinderen door te blijven werken. Om deze reden wordt de hoogte van je kinderopvangtoeslag niet meer gekoppeld aan het aantal uren dat je werkt. Het is voor jou als zzp'er immers lastig inschatten hoeveel je precies gaat werken. 

Via de website van de belastingdienst kun je een proefberekening maken om te achterhalen hoeveel toeslag je kunt verwachten. 

5 - Gebruikelijkloonregeling wordt aangepast

Als dga betaal je zelf je eigen salaris volgens de gebruikelijkloonregeling. De hoogte hiervan bepaal je vanaf 2023 door minimaal het hoogste bedrag te kiezen van één van de volgende drie bedragen: 

  • 48.000 euro als vast bedrag

  • hetzelfde loon van de werknemer die bij je bv het meest verdient

  • 100% van het loon van het meest vergelijkbare dienstverband (eerder was dit 75%)

Let op: Wederom is nog niet vastgelegd wanneer deze wet wordt doorgevoerd.

6 - Je kunt eenvoudiger je oudedagsverplichting omzetten naar lijfrente

Als jij in je bedrijf via een oudedagverplichting (ODV) pensioen hebt opgebouwd, kun je ook na 5 jaar (in plaats van binnen 5 jaar) na de AOW-gerechtigde leeftijd deze ODV naar een lijfrente, lijfrenterekening of lijfrentebeleggingsrecht omzetten. Een reden hiervoor kan zijn dat je jouw bv opheft. 

Let op: Deze wet is met terugwerkende kracht geldig. De ingangsdatum is echter nog niet vastgelegd. 

7 - Er komt een wet op excessief lenen bij eigen vennootschap

Met het voorstel ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’ wordt belastinguitstel van dga's ontmoedigd. Ben jij dga? Dan kun je tot 31 december 2023 je schulden van hoger dan €700.000 aflossen aan eigen vennootschap. Dit is exclusief eigenwoningschuld. Wanneer je meer leent dan dit bedrag, betaal je hierover 26,9% aan inkomstenbelasting. 

Let op: De ingangsdatum is niet definitief. 

8 - Vennootschapsbelasting gaat omhoog

Je betaalt in 2023 meer vennootschapsbelasting doordat de schijfgrens omlaag gaat en een hoger tarief voor vennootschapsbelasting wordt gehanteerd in schijf 1 - van 15% naar 19%. Doordat de schijfgrens van €395.000 naar €200.000 omlaag gaat, valt je winst eerder in schijf 2 en zul je meer belasting betalen. Over schijf 2 blijft de belasting 25,8%, zoals ook in 2022. 

Let op: De ingangsdatum is niet definitief. 

9 - Uitbetaalde Bedragen aan Derden anders aanleveren

Wanneer je bijvoorbeeld voor kleine klussen personen uitbetaalt die niet zelf ondernemer zijn moet je op een nieuwe manier de gegevens over Uitbetaalde Bedragen aan Derden (UBD) aanleveren bij de Belastingdienst. 

10 - Je kunt je bezoekadres in het Handelsregister afschermen

Wanneer er een dreiging is voor jezelf of een medebewoner - maar ook wanneer hier geen sprake van is - kun je jouw bezoekadres in het Handelsregister afschermen. 

11 - Je mag geen van-voor prijzen meer hanteren

Per 1 januari 2023 zijn van-voor prijzen verboden. Dit betekent dat de oorspronkelijke prijs waar korting vanaf gaat (de van-prijs) de laagste prijs moet zijn die jij als verkoper 30 dagen voordat de aanbieding ingaat hebt doorgevoerd. 

Hierop gelden 3 uitzonderingen. 

  • Progressief stijgende kortingen

  • Introductiekortingen (wanneer je producten minder dan 30 dagen op de markt zijn)

  • Kortingen op snel bedervende producten 

12 - Bij dieselauto's wordt een APK-roetfiltertest ingevoerd

Wanneer jij APK-keuringen doet, moet je vanaf 2023 voor dieselvoertuigen een roetfiltertest uitvoeren met een deeltjesteller. Hiermee controleer je of het voertuig een roetfilter heeft. Zo test je of de auto of bus aan de nieuwe eisen voldoet voor deeltjesaantallen.

13 - Voor werkgevers: Minimumlonen stijgen

Wanneer je werknemers in dienst hebben die het minimumloon of net hierboven ontvangen, moet je niet vergeten hun salarissen in 2023 te verhogen. Het wettelijke mininumloon gaat sterk omhoog. 

Zo wordt bijvoorbeeld het bruto uurloon voor werknemers vanaf 21 jaar €11,16 bij een werkweek van 40 uur. 

Om stijgende minimumlonen te kunnen dekken, ga na of je jouw tarieven moet verhogen

14 - Voor werkgevers: de thuiswerkvergoeding stijgt ook

De thuiswerkvergoeding waarover je geen loonbelasting betaalt, gaat omhoog van €2,- naar €2,13 per dag. Wanneer je een hogere vergoeding dan dit betaalt, betaal je hierover wel belasting. 

Lees ook meer over werkgeversaansprakelijkheid.

15 - Voor werkgevers: bijdrage zorgverzekeringswet wordt lager

Per werknemer betaal je vanaf 2023 minder premie voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). In plaats van 6,75% wordt dit 6,68%. Hierbij gaat wel het maximumbijdrageloon omhoog (het maximale bedrag waarover je deze bijdrage betaalt) - van €59.706 in 2022 naar €66.952 in 2023. 

16 - Voor werkgevers: hoger STAP-budget

Er komt een hoger STAP-budget voor scholing zodat je werknemers zich kunnen bijscholen, omscholen of verder ontwikkelen. 

17 - Voor werkgevers: Nieuwe wet Werken waar je wilt

Wanneer een werknemer je verzoekt om thuis te werken moet je dit verzoek in beginsel accepteren, wanneer dit mogelijk is met betrekking tot het soort werk dat zij uitvoeren. Zodra de Eerste Kamer deze wet aanneemt, wordt deze doorgevoerd. 

Lees nu hoe jij je balans tussen werk en privé kunt behouden. 

Gerechtsgebouw

Vanaf april tot en met juli gaan nog 4 extra nieuwe wetten in: voornamelijk voor zzp'ers in de bouw

Hier volgt een korte samenvatting van de overige wetswijzigingen die straks ingaan. Als je hierover meer wilt lezen, bezoek dan de website van de Kamer van Koophandel, het ondernemersplein.

1 - Per 1 april: invoering erkenningsplicht gastoestellen

Je hebt per april 2023 een erkenning nodig als je gasverbrandingsinstallaties plaatst, onderhoudt of repareert. Hiervoor heb je een geldig CO-certificaat nodig zodat ongelukken met koolmonoxide voorkomen kunnen worden. 

2 - Per 1 juli: omgevingswet voor meer snelheid in ruimtelijk project

Straks worden de 26 wetten voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water samengevoegd in één Omgevingswet. Hierdoor moet het eenvoudiger worden om snel besluiten te nemen.

3 - Per 1 juli: maatregelen ter verbetering van kwaliteit in de bouw

Naar verwachting gaat de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) per 1 juli in. Als zzp'er in de bouw wordt je hiermee verplicht om een gecertificeerde en onafhankelijke kwaliteitscontroleur in te schakelen. Daarnaast verandert aansprakelijkheid bij verborgen gebreken. Dit betekent dat je ook na oplevering aansprakelijk bent voor de gebreken die nog worden ontdekt. 

Bij Insify kun je jouw onderneming met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers in de bouw ook verzekeren voor schade door verborgen gebreken. 

4 - Per 1 juli: verplicht een veiligheidscoördinator bij bouw- en sloopwerkzaamheden 

Als jij in de bouw werkt moet je bij bouw- en sloopwerkzaamheden een Veiligheidscoördinator Directe Omgeving aanstellen. Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) gaat op hetzelfde moment in als de Omgevingswet. Lees nu meer over veilig werken in de bouw. 

Brandweerblusser

Bouw zekerheid in - juist wanneer je lasten omhoog gaan

Veel goed nieuws geeft de overheid je niet. De meeste wetten betekenen dat je kosten omhoog gaan en je nog minder steun krijgt dan je al had - op de kinderopvangtoeslag na. 

Het is daarom een goed idee om zelf je vangnet op te bouwen, mocht er iets misgaan met jou of je onderneming. Een manier om dit te doen is door de juiste verzekeringen af te sluiten. Zo is het slim om een arbeidsongeschiktheidsverzekering te hebben en een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. 

De zzp-verzekeringen van Insify heb je al binnen 2 minuten online afgesloten en zijn allemaal dagelijks opzegbaar. In vergelijking met andere verzekeraars zijn we bovendien een stuk voordeliger en bieden we echt een goede dekking.

Zo proberen we ondernemers ook in 2023 zo goed mogelijk bij te staan! 

Meer lezen

Vergelijk arbeidsongeschiktheidsverzekeringen Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen Waarom de nieuwe AOV van Insify

Hoe jij meer klanten kunt werven in 2023 40 online platforms waar jij nieuwe zzp opdrachten vindt 20+ boekhoudprogramma's om beter je administratie bij te houden Hoe je de balans tussen werk en privé kunt bewaren Voorkom schijnzelfstandigheid in 5 stappen Welke verzekeringen je als ondernemer in 2023 nodig hebt

Disclaimer

* We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Bereken nu je AOV-premieTerug naar blog overzicht