Cruciale wetswijzigingen voor elke zzp’er in 2024: ben jij al op hoogte?

IFY Blog LiabilityClaim

In 2024 ondergaan zzp'ers en ondernemers in Nederland belangrijke wetswijzigingen. Deze wijzigingen beïnvloeden naar alle waarschijnlijkheid je bedrijfsvoering en financiële planning. We houden je op de hoogte van wat er voor jou verandert.

Steffan Outhuijse 12-03-2024

In dit artikel vind je een gedetailleerd overzicht van een aantal van deze wijzigingen, waarbij we zowel de fiscale veranderingen voor zzp’ers en ondernemers als veranderingen in regelgeving bekijken. 

Zo komen er bijvoorbeeld aanpassingen in de zelfstandigenaftrek en in de MKB-winstvrijstelling, komt er een verbod op plastic bestek in de horeca, en wordt de Omgevingswet geïntroduceerd. En die verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering? Daarover straks meer…

Fiscale wijzigingen en de impact op zzp’ers en ondernemers

Laten we eerst kijken naar een aantal belangrijke fiscale wijzigingen waar zzp’ers en ondernemers mee te maken krijgen in 2024:

Daling van de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek is een fiscale aftrek die het voor jou als zzp'er mogelijk maakt een deel van je inkomen vrij te stellen van belasting. De verlaging (van €5.030 naar €3.750) betekent dat zzp'ers in 2024 minder van hun inkomen kunnen aftrekken vóór het berekenen van de belasting. Dit resulteert in een hoger belastbaar inkomen, wat weer leidt tot een hogere belastingheffing. 

Verlaging MKB-winstvrijstelling Deze vrijstelling verlaagt het belastbaar inkomen van ondernemers. Met de verlaging van 14% naar 13,31% zal een groter deel van de winst belastbaar zijn. Dit heeft een directe impact op het netto inkomen van ondernemers, omdat ze meer belasting zullen betalen over hun winst.

Aanpassingen in Box 1 Box 1 van de inkomstenbelasting omvat inkomen uit werk en woning. De verhoging van de eerste schijf tot €75.518 betekent dat inkomens tot dit bedrag worden belast tegen een tarief van 36,97%. Voor zzp'ers die meer verdienen, betekent dit dat een groter deel van hun inkomen wordt belast tegen het hogere tarief van 49,5%. Dit kan leiden tot een veranderde belastingdruk, vooral voor diegenen die dicht bij de grens van de eerste schijf zitten.

Vennootschapsbelasting (VPB) Wat in 2024 niet verandert zijn de kernaspecten van de vennootschapsbelasting (VPB) voor ondernemers met een besloten vennootschap (BV). Zo blijven er, net als in 2023, twee tarieven voor de belasting:

  • Een tarief van 19% voor winsten tot €200.000,- 

  • Een tarief van 25.8% voor winsten boven de €200.000,- 

Ook het tarief voor de innovatiebox blijft hetzelfde als in 2023 - namellijk 9%.

Veranderingen in wetgeving en regelgeving

Naast fiscale aanpassingen, brengt 2024 ook nieuwe regelgevingen met zich mee die invloed hebben op de bedrijfsvoering van zzp'ers en ondernemers. Een opmerkelijke verandering is de introductie van de Omgevingswet, die het proces van het verkrijgen van vergunningen vereenvoudigt. Voor zzp'ers in de horeca betekent het verbod op plastic bestek en wegwerpservies een overgang naar duurzame(re) opties. 

Implementatie van de nieuwe Omgevingswet Deze wet integreert en vereenvoudigt een reeks bestaande wetten en regels over ruimtelijke ordening en milieu. Wat houdt dit praktisch gezien in? Voor zzp’ers in de bouw maakt deze wet het proces van het aanvragen van bouwvergunningen efficiënter en wat duidelijker. Kortom: minder bureaucratisch geneuzel en snellere goedkeuring - cruciaal voor projectplanning en -uitvoering.

Wil jij je onderneming als zzp’er in de bouw goed verzekeren? Dat kan! Met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers in de bouw van Insify verzeker jij je onder andere voor schade door verborgen gebreken. 

Verbod op plastic en wegwerpservies in de horeca Zzp’ers en ondernemers in de horeca moeten plastic en wegwerpservies door duurzame alternatieven vervangen om milieuvervuiling tegen te gaan. Dit is ondanks de initiële investeringskosten een kans om je te onderscheiden in een milieubewuste markt. 

Aanpassingen in de reiskostenvergoeding Die gaat namelijk omhoog! De verhoging van deze - onbelaste - vergoeding is voordelig voor zzp'ers die veel reizen voor hun werk. zzp'ers in consultancy, veldwerk of verkoop bijvoorbeeld. De verhoging betekent dat een groter deel van hun reiskosten wordt gecompenseerd, waardoor de netto bedrijfskosten omlaag zullen gaan.

Specifieke sectorale wijzigingen

Bouw Voor zzp'ers en ondernemers in specifieke sectoren zoals de bouw en zorg zijn er aparte veranderingen op komst. In de bouw wordt bijvoorbeeld de aanwezigheid van een veiligheidscoördinator verplicht. Deze moet aanwezig zijn bij alle bouw- en sloopwerkzaamheden. Deze maatregel is gericht op het voorkomen van ongelukken en verbeteren van de algemene veiligheid op de bouwplaats. Lees hier meer over veilig werken in de bouw

Zorg In de zorgsector zijn er nieuwe regels met betrekking tot de definitie van schijnzelfstandigheid. De nieuwe regelgeving vereist dat zzp’ers in de zorg en hun opdrachtgevers duidelijke afspraken maken over hun werkrelatie. Zo is de kans dat jij als zzp’er in de zorg straks wordt beschouwd als schijnzelfstandige een stuk kleiner. 

Op de website van de KVK vind je een volledig overzicht van alle nieuwe wetten en regels voor ondernemers in 2024. Daar vind je ook wanneer de nieuwe regels effectief zullen zijn en lees je waarom het wettelijk minimumloon per maand verandert naar een minimumloon per uur. 

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Hoe zit het in 2024 met de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers en ondernemers? Dit blijft een onderwerp van discussie - zeker na de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen in november. Een overzicht van de huidige stand van zaken:

Uitstel van invoering Na de val van het kabinet is het wetsvoorstel voor de verplichte AOV uitgesteld. De planning is nu om de wetgeving in 2024 naar de Tweede Kamer te sturen, met een publicatie in de Staatscourant in januari 2025. De daadwerkelijke invoering van de wetgeving wordt echter pas op zijn vroegst in 2027 verwacht.

Hoe ziet het huidige voorstel eruit? Volgens het huidige voorstel zou de verplichte AOV een maximale uitkering van € 1.934,40 bruto per maand bieden, met een eigenrisicoperiode van één jaar. De premie zou tussen 7,5% en 8% van het inkomen bedragen, met een maximum van ongeveer € 221 bruto per maand. De Belastingdienst zou verantwoordelijk zijn voor de inning van de premie, terwijl het UWV de uitkeringen verzorgt en de keuringen uitvoert​.

Vrijstelling en opt-out opties Ondernemers die al een AOV hebben, zouden vrijgesteld worden van de verplichte verzekering. Daarnaast wordt de mogelijkheid van een 'opt-out' onderzocht, waarbij ondernemers kunnen kiezen voor een privé arbeidsongeschiktheidsverzekering met dezelfde dekking en premie als de verplichte wettelijke publieke verzekering. Je aansluiten bij een schenkkring is dus in de ogen van de ogen van de overheid niet genoeg om onder de verplichting uit te komen. 

Het heft in eigen hand nemen en zelf je AOV afsluiten vóórdat politiek Den Haag voor je beslist? Dat kan! Bereken je AOV-premie hier en sluit je arbeidsongeschiktheidsverzekering vandaag nog af bij Insify - dan ben je morgen al verzekerd. 

Bouw zekerheid in Het is een bekend gegeven dat overheidsmaatregelen vaak kunnen leiden tot hogere kosten voor ondernemers. Daarom is het verstandig om je eigen veiligheidsnet op te zetten voor het geval er onvoorziene omstandigheden optreden, zowel in je persoonlijke leven als in je bedrijf. 

Een effectieve manier om dit te doen, is door het afsluiten van essentiële verzekeringen, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering.

Insify biedt zzp-verzekeringen die snel en eenvoudig online afgesloten kunnen worden, waarbij je bovendien geniet van de flexibiliteit van dagelijkse opzegbaarheid. Onze verzekeringen zijn niet alleen voordelig geprijsd vergeleken met andere aanbieders, maar bieden ook een uitstekende dekking. Zo streven we ernaar om ondernemers ook in 2024 optimaal te ondersteunen!

Disclaimer We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. 

De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Terug naar blog overzicht