Boekhouding voor zzp'ers - Kies uit 20+ boekhoudprogramma's en boekhouders

IFY Blog Hands-Laptop

Je zzp boekhouding doen is vast niet jouw favoriete tijdsbesteding, meer een noodzakelijk kwaad. Maak het jezelf daarom makkelijk en ga voor een goed boekhoudprogramma of besteed je boekhoudtaken uit aan een boekhouder.

Lou Benders 17-01-2023

Zo kost het boekhouden je minder tijd en kun je je blijven focussen op wat je echt leuk vindt.

In deze blog ontdek je wat je aan een boekhoudprogramma of boekhouder kunt uitbesteden, hoeveel het je gaat kosten en hoe je ze uitkiest. Ook vind je een lijst met zowel top boekhoudprogramma's als boekhouders speciaal voor zzp'ers. 

Leer ook in onze gratis whitepaper hoe je je tarieven kunt verhogen om inflatie tegen te gaan.

Waarvoor kun je als zzp'er bij een boekhoudprogramma of boekhouder terecht? 

Een goed online boekhoudprogramma of je eigen boekhouder kan je helpen met de volgende diensten: 

1 - Je jaarrekening 2 - Financiële rapportages 3 - Urenregistratie 4 - Salarisadministratie (als je werknemers hebt) 5 - Aangifte van je omzetbelasting (btw) 6 - Aangifte van je zakelijke inkomstenbelasting 7 - Aangifte van eventuele vennootschapsbelasting 8 - Crediteuren- en debiteurenbeheer

Kies je voor een volledige boekhouding door je boekhouder, dan neemt je boekhouder al deze taken van je over. 

Boekhoudprogramma's zzp kiezen voor als je het zelf wilt regelen

Wil je het toch zelf regelen? Let dan op 4 factoren als je een programma gaat uitkiezen:

1 - Jouw specifieke eisen en wensen en de functies van de programma's 2 - Het aantal offertes en facturen dat je kunt versturen en of je dit kunt automatiseren 3 - De kosten voor een zzp boekhoudprogramma (vaak van €10,- tot €20,- per maand) 4 - Integratie opties met andere software, zoals CRM tools

Functies van boekhoudprogramma's

Als je gaat kijken naar functies, denk dan aan koppelingen met de bank en de Belastingdienst, de optie om betalingsherinneringen te versturen, mobiele apps voor bonnetjes en andere documenten, uren- en rittenregistratie, winst- en verliesrekeningen en de optie om offerte te creëren en om te zetten naar facturen. 

Lijst met Nederlandse boekhoudprogramma's voor zzp'ers

Hoewel e-Boekhouden bijna overal als beste optie genoemd wordt, staat de rest van deze lijst in willekeurige volgorde. 

Internationale boekhoudprogramma's voor zzp'ers, freelancers en mkb

  • QuickBooks - een boekhoudprogramma voor kleine bedrijven

  • Xero - een cloud-based boekhoudprogramma

  • Zoho Books - een boekhoudprogramma met facturerings- en projectmanagement functies

  • FreshBooks - een eenvoudig boekhoudprogramma voor zelfstandige en kleine bedrijven

  • Wave - een gratis boekhoudprogramma voor zelfstandigen en kleine bedrijven

Op Boekhouder.nl kun je ook de beste gratis boekhoudprogramma's met elkaar vergelijken.

Ontdek nu meer dan 65 management tools die jouw leven als zzp'er makkelijker kunnen maken.

Je boekhouding uitbesteden: boekhouders voor zzp'ers uitkiezen

Besteed je de boel liever uit? Ook goed. Je kunt op 5 eenvoudige manieren een goede boekhouder vinden: 

  • op het internet

  • via de KvK

  • via referenties van vrienden en kennissen die je vertrouwt

  • via websites als boekhoudkantoor,nl, keesdeboekhouder.nl boekhoudingnederland.nl of boekhouder.nl 

  • of door lid te worden van een beroepsvereniging waar ook boekhouders aan verbonden zijn

Hoe je ook een boekhouder vindt, zorg altijd dat je hun referenties checkt en verifieert zodat jij zeker weet dat je boekhouder over de juiste kwalificaties en ervaring beschikt. 

Boekhouding zzp kosten

Houd ook rekening met de kosten voor hun diensten. Die kunnen sterk variëren van €40,- per uur voor een startende boekhouder tot wel €80,- per uur voor een ervaren boekhouder. Zoals je kunt raden, ligt het gemiddelde rond de €60 en €65,- per uur

In andere gevallen rekenen boekhouders een bedrag per maand. Ook hier bestaan grote verschillen, van €60,- per maand tot €160,- per maand. Hoeveel ze rekenen is uiteraard ook afhankelijk van jouw wensen en de omvang van je bedrijf. 

Boekhouding zzp samen met boekhouder doen

Lijst met boekhouders voor zzp'ers, freelancers en ondernemers

Om je verder op weg te helpen, hebben we een lijst opgesteld met verschillende boekhouders die op zoek zijn naar nieuwe klanten. Met hen zou je (online) je zaken kunnen regelen voor je volledige boekhouding. 

Zoek je een ander fysiek kantoor waarbij je ook direct de reviews per boekhouder kunt zien? Dan raden wij boekhouder.nl aan. 

Op dit platform vind je eenvoudig een boekhouder die bij jouw wensen past. Je ziet ook direct of ze aangesloten zijn bij de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) of NOAB (de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen). 

Boekhouder geregeld? Vink nu ook je zzp verzekeringen af

Onderdeel van goed ondernemerschap is ook het afdekken van je risico's die je als ondernemer hebt. Hiertoe behoren het risico op arbeidsongeschiktheid, het risico dat je aansprakelijk wordt gehouden en verantwoordelijk bent voor schade en het risico dat je eigen spullen schade oplopen. 

Sluit daarom op tijd je arbeidsongeschiktheidsverzekering en aansprakelijkheidsverzekeringen af. Dit kan bij Insify 100% online in slechts enkele minuten. Onze verzekeringen kun je volledig personaliseren en zijn allemaal dagelijks opzegbaar. Eerst even verzekeringen vergelijken? Dat doe je door onze AOV-vergelijking en aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers vergelijking te checken. Je mag ook altijd contact opnemen met een van onze verzekeringsexperts als je nog vragen hebt.

Meer lezen

Nieuwe wetten en plannen in 2023 die je als zzp'er moet weten Hoe je als zzp'er nieuwe klanten kunt werven: 22 strategieën 40+ platforms waar je zzp-opdrachten kunt vinden Welke risico's je als ondernemer wilt verzekeren

Disclaimer

* We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Bereken je AOV-premieTerug naar blog overzicht