Vergelijk de Insify AOV met de Knab AOV

IFY Blog ChooseInsify

Je bent op zoek naar een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en wilt natuurlijk ook premies en dekkingen vergelijken. Hier ben je aan het juiste adres voor een vergelijking tussen Knab, de nieuwste speler op de markt, en Insify's AOV.

Steffan Outhuijse 12-10-2023

In deze blog ontdek je de verschillen in premies, dekking, uitkeringen en afsluitproces tussen Knab en Insify. Zo heb je alle informatie die je nodig hebt om de keuze te maken voor de AOV die het beste bij jou past. En dat is slim, want in 2027 wordt de AOV waarschijnlijk verplicht.

tl;dr:  Vergelijking van Insify AOV en Knab AOV:

 • Beide vallen onder sommenverzekeringen (bij uitkering ontvang je een vooraf afgesproken bedrag). Knab baseert dekking op inkomen. Bij Insify heb jij de keuze om dit ook te doen (tot wel 85% van je inkomen), of om een AOV af te sluiten die je vaste lasten dekt bij arbeidsongeschiktheid.

 • Knab switcht na 1 jaar van beroepsarbeidsongeschiktheid naar passende arbeid. Ben je bij Insify verzekerd voor beroepsarbeidsongeschiktheid, dan blijft dit de hele looptijd gelden.

 • Bij arbeidsongeschiktheid betaalt men bij Knab in het eerste jaar de volledige premie, bij Insify wordt de maandelijkse premie kwijtgescholden.

 • Beide bieden zwangerschapsdekking voor 16 weken, maar Knab trekt de wachttijd eraf, Insify niet.

 • Een profielvoorbeeld (Andrea, 35 jaar, marketeer) toont aan dat hoewel de verzekerde hetzelfde lijkt af te sluiten bij beide, de netto-uitkering bij Knab mogelijk lager is vanwege belastingen en het betalen van de maandelijkse premie. Andrea kiest daarbij voor een AOV op basis van vaste lasten.

Verschillen tussen de Knab AOV en Insify AOV

Beide arbeidsongeschiktheidsverzekeringen bieden je een uitkering die afhankelijk is van in hoeverre je nog kunt werken. Knab biedt een verzekering gebaseerd op je inkomen, terwijl je bij Insify de keuze hebt: een AOV die je vaste lasten dekt, of een groot deel van je inkomen (tot wel 85%).

Beroepsarbeidsongeschiktheid vs passende arbeid

Het volgende verschil is de basis waarop de uitkering wordt verstrekt. Zowel Knab als Insify keren (voor vrijwel alle beroepen) uit op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid gedurende het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid. 

Beroepsarbeidsongeschiktheid houdt in dat er wordt beoordeeld of je nog in staat bent je eigen werk uit te voeren. Ben je gedekt voor beroepsarbeidsongeschiktheid, dan hanteert Insify deze maatstaf over de hele looptijd van je verzekering. '

Voorbeeld: Je raakt als timmerman arbeidsongeschikt - dan wordt er bij Insify niet van je verwacht dat je een drastische carrièreswitch maakt naar, bijvoorbeeld, een callcenter. 

Na het eerste jaar verandert bij Knab echter de uitkeringsbasis van beroepsarbeidsongeschiktheid naar gangbare (of passende) arbeid. Raak jij als timmerman arbeidsongeschikt, dan word je het eerste jaar beoordeeld op je vermogen om je eigen beroep uit te voeren.

Indien je langer dan een jaar arbeidsongeschikt bent, kan het zijn dat je na deze periode wordt verwacht ander werk te verrichten. Zo kan een dergelijk scenario dus behoorlijk ongunstig uitvallen. Insify houdt de gehele looptijd vast aan een uitkering op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid.

Lees nu ook alle 19 mythes over de AOV 

Premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid 

Een ander groot verschil tussen de Insify AOV en die van Knab zit ‘m in de premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. In simpele termen: of je je maandelijkse premie moet betalen gedurende de periode dat je arbeidsongeschikt bent - en je van je verzekeraar een uitkering ontvangt bij arbeidsongeschiktheid. 

Bijna alle verzekeraars hanteren nog steeds de regel dat je in sommige gevallen je maandelijkse premie moet blijven betalen bij arbeidsongeschiktheid. Bij Knab is dat ook het geval. Dit houdt in dat je een deel van je uitkering zou moeten gebruiken om aan je maandelijkse premie te voldoen.

Knab zelf zegt daar het volgende over: “Ben je langer dan 1 jaar arbeidsongeschikt en krijg je van ons een uitkering? Dan betaal je minder premie.” Dit betekent dat je in het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid je maandelijkse premie gewoon moet doorbetalen. Pas na 12 maanden arbeidsongeschiktheid wordt deze premie verminderd - en als je niet 100% arbeidsongeschikt bent, blijft je een deel betalen.

Insify daarentegen, scheldt je maandelijkse premie kwijt als je een uitkering krijgt vanwege arbeidsongeschiktheid, waardoor je financieel minder belast wordt tijdens deze uitdagende periode. 

Hier wordt exact uitgelegd hoe Insify zulke scherpe tarieven kan blijven hanteren - ondanks het kwijtschelden van de maandelijkse premie. 

Welke dekking geldt bij zwangerschap?

De meeste AOV-verzekeraars bieden dekking bij zwangerschap, zo ook Knab en Insify. Bij beide verzekeraars heb je recht op een uitkering voor de periode van 16 weken, in je arbeidsongeschiktheidsperiode tijdens je zwangerschap. 

Het verschil tussen de twee verzekeraars ligt in hun behandeling van de wachttijd. Knab brengt de wachttijd namelijk in mindering, terwijl Insify dat niet doet. Dit kan betekenen dat je bij een lange wachttijd (de periode die je zelf moet overbruggen voordat je een uitkering ontvangt) zonder uitkering zou kunnen komen te zitten. Dit is niet geheel transparant. Hier een verduidelijkend voorbeeld:

Voorbeeld: Als je een AOV hebt afgesloten met een wachttijd van 3 maanden, betekent dit dat je bij arbeidsongeschiktheid deze 3 maanden financieel zelf moet zien te overbruggen. Bij een uitkeringsperiode van 16 weken vanwege zwangerschapsverlof, krijg je dan slechts 3 weken uitkering, omdat 3 maanden gelijkstaat aan 13 weken.

Knab zegt hier zelf het volgende over: “Bij zwangerschap en bevalling heb je recht op een uitkering voor de periode van 16 weken. Op deze 16 weken brengen we jouw eigen risico periode in mindering.”

Insify pakt dit dus anders aan. Zo wordt je uitkering bij zwangerschap, niet beïnvloed door je wachttijd. Je ontvangt dan ook de volledige 16 weken aan uitkering. 

Let op: Bij veel verzekeraars dien je voor een bepaalde periode verzekerd te zijn voordat je recht hebt op een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Bij zowel Knab als Insify is deze periode vastgesteld op twee jaar. 

Laten we voor het gemak even kijken hoe een vergelijking eruit ziet in een overzicht.

Vergelijking tussen Knab AOV en de Insify AOV

We baseren deze vergelijking op het profiel van Andrea, een 35 jarige online marketeer, die bij volledige arbeidsongeschiktheid graag €3.500,- per maand wil ontvangen. In deze vergelijking kiest Andrea voor een AOV bij Insify die haar vaste lasten dekt bij arbeidsongeschiktheid.

Let op: Hoewel het lijkt alsof Andrea bij beide verzekeringen hetzelfde afsluit, zal ze in het geval van arbeidsongeschiktheid bij Knab geen €3.500 netto ontvangen. Dit komt doordat zij bij Knab geen keuze heeft voor een niet-aftrekbare premie. Dat houdt in dat de premie die Andrea bij Knab betaalt, fiscaal aftrekbaar is, maar ook dat ze over een eventuele AOV-uitkering nog 37% tot 50% belasting dient te betalen. De uitkering zal dus lager zijn.

Andrea’s profiel:

 • Leeftijd: 35 jaar

 • Beroep: Marketeer

 • Privé vaste lasten: €2000,- in de maand

 • Zakelijke vaste lasten: €500,- in de maand

 • Inkomen: Tussen de €3000,- en €8000,- per maand 

 • Gewenste eindleeftijd: Tot 67 jaar

 • Gewenste wachttijd (periode zonder uitkering): 3 maanden

 • Wil psychische klachten meeverzekeren

 • Heeft geen behoefte aan indexatie

Knab AOV

Insify

AOV-premie o.b.v.

Maximaal 80% van je inkomen tot een maximum van €150K*

Vaste lasten van €2.500 per maand

Verzekerd bedrag

€42.000 per jaar. 

Dit is 70% van het inkomen en komt neer op €3.500 per maand

€42.000 per jaar.

€3.500 per maand. De vaste lasten + €1.000 

Aanvangskorting

Geen korting

20%

Afsluitkosten

€0,- (gratis)

€0,- (gratis)

Premie in het eerste jaar

€214,67

€172,94

Premie vanaf het tweede jaar

€214,67

€216,17

Arbeidsongeschiktheidspercentage

25%

25%

Uitkering per maand bij 45% arbeidsongeschiktheid

€1.750 bruto (hier gaat een deel van je maandelijkse premie nog vanaf, en er wordt belasting op ingehouden)

€1.750,- netto

Uitkering per maand bij 80% arbeidsongeschiktheid

€3.500 bruto (hier gaat een deel van je maandelijkse premie nog vanaf, en er wordt belasting op ingehouden)

€3.500,- netto

Online afsluiten

Volledig geregeld in één keer

Volledig geregeld in één keer

Tijdsduur aanvraag

In 10 minuten

In 15 minuten

Bedenktijd

14 dagen 

14 dagen

Verzekerd vanaf

Niet bekend

In 95% van de gevallen vanaf een dag na aanvraag

Dagelijks opzegbaar

Ja, je kunt dagelijks opzeggen en op die dag stopt je AOV en betaal je geen premie meer. 

Heb je die maand al betaald? Dan krijg je het te veel betaalde bedrag teruggestort. 

Ja, je kunt dagelijks opzeggen en op die dag stopt je AOV en betaal je geen premie meer. 

Heb je die maand al betaald? Dan krijg je het te veel betaalde bedrag teruggestort. 

*Je verzekert bij Knab een deel van je bruto inkomen, zodat er zo min mogelijk verandert aan het inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Je kunt bij Knab maximaal 80% van je jaarinkomen verzekeren tot een maximum van €150.000,-. Daarbij wordt er gekeken naar het gemiddelde inkomen van de laatste 3 kalenderjaren, op basis van belastingaangiftes.

Disclaimer

Voor deze vergelijking is gekeken naar verzekeringen met vergelijkbare dekking, inclusief dekking voor psychische klachten.

We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. 

De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Terug naar blog overzicht