Zzp'en in de zorg doe je zo! Stappenplan, checklist en nieuwe wetten

IFY Blog ComparisonRCPRo

Als zzp'er in de zorg werken - en niet in dienstverband - is top. Je verdient meer, deelt je eigen uren in, kunt voor meerdere opdrachtgevers tegelijkertijd werken en je eigen cliënten kiezen.

Amelie Consigny 09-09-2022

Om deze redenen is het aantal zzp'ers in de zorg in de afgelopen 5 jaar meer dan verdubbeld. Maar het is niet altijd de makkelijke keuze. Zzp'ers in de zorg zijn zelfstandig ondernemer en daar komt het een en ander bij kijken. Zo moet je onder andere zelf op zoek naar opdrachtgevers, trainingen volgen, je verzekeringen regelen en je pensioen opbouwen. Dat wil je natuurlijk goed aanpakken zonder er financieel op achteruit te gaan. 

Ontdek nu hoe jij als zzp'er in de zorg je zaken op orde kunt houden. 

Als zzp'er in de zorg? Volg de 6 stappen om zonder zorgen aan te slag te gaan

Met deze 6 stappen ben jij volledig in controle. Vink ieder punt af zodat je niets vergeet. Doorloop deze lijst minstens één keer per jaar om up to date te blijven.  

1 - Schrijf je in en vraag documenten aan bij de juiste instanties

2 - Zorg dat je aan kwaliteitseisen voldoet

3 - Regel je verzekeringen

4 - Bepaal en/of update je zzp uurtarief

5 - Ga aan de slag bij je opdrachtgever(s) 

6 - Houd je administratie bij

  • Houd patiëntendossiers bij in overeenstemming met de AVG

    • Let op: Het is wettelijk verplicht om deze gegevens minstens 20 jaar te bewaren

  • Houd je uren bij en stuur tijdig facturen op

  • Regel je belastingen 

    • Goed om te weten: Veel diensten in de zorg zijn vrijgesteld van btw! 

  • Controleer of je facturen (op tijd) betaald worden en stuur herinneringen

Houd rekening met deze nieuwe wetten - geldig vanaf 2022

Op 1 januari 2022 is een nieuwe wet ingegaan, namelijk de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) - als vervanging van de Wtzi. Deze wet bestaat onder andere uit meldplicht en vergunningplicht.

Daarnaast geldt sinds januari 2021 de Wet zorg en dwang (Wzd) voor de bescherming van personen met dementie of een verstandelijke beperking tegen onvrijwillige zorg. Zo ben je verplicht om het stappenplan Wzd te volgen als het niet mogelijk is vrijwillige zorg te leveren. Je moet je ook bij het locatieregister aanmelden zodat je maatregelen geëvalueerd kunnen worden. 

Regel je aansprakelijkheidsverzekering vóór je begint met werken

Mocht er iets misgaan tijdens het zorgen dan kunnen claims hoog oplopen. Daarom vragen de meeste opdrachtgevers van je dat je een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt voordat je bij hen aan de slag kunt. 

Insify heeft speciaal voor zzp'ers in de zorg een alles-in-één bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering gecreëerd. Hiermee voldoe je aan de eisen van je opdrachtgevers én ben je goed gedekt tegen ongelukjes tijdens je werk. Deze kun je direct afsluiten, volledig online met een direct verzekeringsbewijs, oftewel je polisnummer. Met deze verzekering dekken wij de kosten als je fysieke of materiële schade veroorzaakt bij je patiënten. Als je bijvoorbeeld die dure vaas omstoot tijdens het stofzuigen of als iemand ongelukkig valt en jou hiervoor verantwoordelijk houdt. 

Tip: Sluit ook direct je AOV af

Als zzp'er heb je niet meer automatisch een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Die moet je nu zelf afsluiten. Mocht je om een of andere reden voor een (on)bepaalde tijd niet meer kunnen werken, dan wil je wel je maandlasten kunnen dekken. 

Sluit daarom ook een AOV af zodat je niet financieel in de problemen komt als je onverwacht (even) niet meer je beroep kunt uitoefenen.

De nieuwe AOV van Insify regel je al vanaf €19,- per maand zonder advies-, service of afsluitkosten. Je sluit de AOV al in 15 minuten af. Bovendien is de arbeidsongeschiktheidsverzekering bij Insify dagelijks opzegbaar! Bereken nu jouw AOV-premie voor meer informatie of bekijk onze AOV-vergelijking.

Meer lezen

Alles over verzekeringen voor zzp'ers in de zorg Vind meer opdrachten via 110+ bemiddelingsbureaus in de zorg Nieuwe zzp wetten en plannen in 2023 Voorkom nu schijnzelfstandigheid Welke verzekeringen zzp'ers nodig hebben Vergelijk arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Disclaimer

* We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Bereken je premieTerug naar blog overzicht