De 5 grootste risico's voor freelance IT'ers

IFY Blog Bike

Beste developer, designer, IT-consultant, computer nerd, professional, IT crowd. We maken allemaal fouten. En soms kunnen die fouten níet opgelost worden door de computer aan en uit te zetten.

Matthijs van Herwijnen 09-09-2022
IT'er aan het werk

De volgende 5 echt gebeurde beroepsfouten gaan in op de grootste risico's die je loopt als freelance IT'er. 

Het allergrootste risico? Verantwoordelijk worden gehouden voor een fout. Ongeacht of jij ergens echt verantwoordelijk voor bent, moet je (dure) juridische hulp inschakelen als je opdrachtgever je ervoor aansprakelijk houdt. 

Ontdek hoe jij jezelf hiertegen in slechts 2 minuten kunt beschermen - 100% online - met jouw beroepsaansprakelijkheidsverzekering, inclusief tot 25% korting voor starters.

Let op: Zelfs overheden stellen zzp'ers tegenwoordig veel vaker aansprakelijk dan eerst voor hun fouten. Dit is natuurlijk terecht, omdat je niet de kosten van fouten wilt verhalen op belastingbetalers. Om bij de overheid te starten, moet je direct je verzekeringsbewijs kunnen laten zien. 

1 - Fouten in je code 

Wellicht maak je bijna nooit een fout. Maar bijna nooit is niet nooit. Fouten in je code kunnen grote gevolgen hebben. 

Voorbeeld fouten in code Een tijd geleden werd een klant van ons gevraagd om voor een webshop een nieuwe betaalmodule te bouwen. Hierbij maakte hij per ongeluk een fout in de code waardoor de klanten van de webshop niet konden afrekenen. Pas na 2 dagen was de fout gevonden en gefixt. Dit betekende dat de webshop 2 dagen omzet misliep. De webshop eigenaar hield onze klant hiervoor aansprakelijk. Gelukkig was de klant verzekerd! 

2 - Verkeerd advies geven

Veel IT professionals geven advies. Daarbij moet je rekening houden met het totaalplaatje en onzekere factoren. Doe je dat niet, dan kun je hiervoor aansprakelijk worden gehouden. 

Voorbeeld verkeerd advies Een IT-consultant gaf een verzekeraar advies over het gebruik van backoffice software. Zij hield hierbij echter geen rekening met de data verwerkingscapaciteit van de software. De backoffice kon de hoeveelheid data die nodig was niet verwerken en was daarmee eigenlijk geen geschikt product voor de verzekeraar. 

Als gevolg bracht de verzekeraar de implementatiekosten voor een nieuw softwarepakket bij de IT-consultant in rekening. 

3 - Data verliezen

Of je nou als tester werkt, in security of in DevOps. Het kan zijn dat jouw foutjes leiden tot dataverlies. Hier zullen je opdrachtgevers jou verantwoordelijk voor houden. 

Voorbeeld dataverlies 1 Bij het overzetten van het testen naar een productiedatabase verwijderde een IT'er per ongeluk een deel van de productiedatabase door een foutje in zijn werk. Wat hij verkeerd deed? Per ongeluk verkeerd klikken. Zijn opdrachtgever hield hem verantwoordelijk voor de kosten voor het herstel van de data. 

Voorbeeld dataverlies 2 Data ging verloren doordat het systeem gehackt werd door een foutje in de security setup. De IT'er die de security heeft neergezet werd verantwoordelijk gehouden voor het financiële verlies naar aanleiding van de verloren data. 

4 - Schending van geheimhoudingsplicht

Je hebt een contract getekend waarmee je een geheimhoudingsplicht bent aangegaan. Ieder contract bevat tegenwoordig wel een geheimhoudingsclausule. Als je dan onbedoeld iets geheims naar buiten brengt, kan je opdrachtgever dit op jou verhalen. 

Voorbeeld schending van geheimhoudingsplicht Een frontend developer bouwde een website om het prototype van een nieuwe wagen te presenteren. Dit prototype moest tot een bepaalde tijd geheim blijven. Per ongeluk liet de developer in een koffiehuis zijn laptop openstaan en een oplettende journalist nam een foto van het prototype.

5 - Iemands privacyrechten schenden

De verkeerde data delen is een hot topic - zeker als je veel met persoonsdata te maken hebt. Als je dit per ongeluk doet, kun je hiervoor aansprakelijk worden gehouden. 

Voorbeeld privacyrechten schenden 1 Een developer linkte per ongeluk het verkeerde document aan een opdracht, waardoor de verkeerde details naar de verkeerde persoon werden gestuurd. 

Voorbeeld privacyrechten schenden 2 Een backend developer bouwde een reserveringsportal voor een restaurant. Door een klein foutje in zijn werk werden persoonsgegevens echter onvoldoende beschermd. Hierdoor konden klanten die een tafel boekten de creditcardgegevens van andere klanten inzien. De gedupeerden spraken het restaurant hierop aan en de developer werd hiervoor verantwoordelijk gehouden. 

Voordelige aansprakelijkheidsverzekeringen voor IT'ers

Wil je tot een half miljoen verzekeren en is jouw omzet ongeveer 80.000 tot 150.000 euro per jaar. Dan hebben wij de meest voordelige dekking voor je. Met kans op tot 30% korting voor starters en meer! 

Sluit online in 2 min. je beroepsaansprakelijkheidsverzekering af

Om je in te dekken tegen de kosten voor juridische hulp en de gevolgen van beroepsfoutjes die je kunt maken als IT'er, sluit je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af. 

Bij Insify heb je al in 2 minuten 100% online je verzekering geregeld en direct je verzekeringsbewijs binnen. Zonder advies- of afsluitkosten en dagelijks opzegbaar. Al vanaf € 35,30 per maand. Speciaal voor IT'ers.

Werk je vaak op locatie? Verzeker jezelf ook voor bedrijfsaansprakelijkheid

Ben jij vaak op pad voor werk en kom je bij je klanten over de vloer of andersom? Dan is het een goed idee om ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. 

Hiermee ben je gedekt wanneer je per ongeluk iemands spullen kapot maakt of als een klant bij jou bijvoorbeeld over een kabel struikelt en een arm breekt. Ook deze verzekering kun je direct online bij ons afsluiten

Tip: Bekijk ook de nieuwe AOV van Insify

Of je nu al een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebt of niet, het is de moeite waard om de nieuwe AOV van Insify te bestuderen. Deze verzekering heb je nodig om je vaste lasten te dekken of je inkomen te behouden, als je niet (tijdelijk) niet meer kunt werken door ziekte, een ongeval of gezinsuitbreiding. Deze AOV is als een van de weinige in Nederland dagelijks opzegbaar. Je betaalt ook geen advies- of afsluitkosten én je sluit 'm al in 15 minuten volledig online af. Vandaag geregeld, morgen verzekerd!

Meer lezen

Ontdek hoe IT-consultant Martijn van de Weijenberg zijn klanten centraal zet Beperk zo in de voorwaarden van je contract jouw aansprakelijkheid

In controle blijven met onze ultieme zzp-checklist Welke verzekeringen heb je nodig als ondernemer? Welke wetswijzigingen hebben in 2023 een impact op jou

Doe ook de gratis risicoquiz en ontdek precies welke verzekeringen jij nodig hebt.

Disclaimer

* We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Bereken nu je premieTerug naar blog overzicht