Risico’s die je moet weten als ondernemer of zzp'er

IFY Blog Decisions

Een zakelijke verzekering moet eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen zijn en je dekken wanneer je het het meest nodig hebt. Helaas is dat vaak niet het geval. Bij Insify zijn we vastbesloten om dat te veranderen.

Amelie Consigny 13-05-2021

Wij willen ervoor zorgen dat ondernemers, zzp’ers en freelancers hun doelen kunnen halen, wat er ook gebeurt. Daarom hebben we een lijstje voor je samengesteld met veelvoorkomende misvattingen over verzekeringen, zodat je beter je weg kunt vinden als het om verzekeringen gaat.

Tip: Mocht je hierna verzekeringen willen vergelijken, bekijk dan onze vergelijkingen voor:

6 veelvoorkomende risico’s waar je als ondernemer vaak niet van op de hoogte bent

Ondernemen is risico's nemen, maar je wilt die risico’s natuurlijk wel het liefst zoveel mogelijk beperken. Goed op de hoogte zijn, is het halve werk.

1. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP) dekt geen schade die je veroorzaakt tijdens je werk.

We horen ondernemers en zzp’ers vaak dingen zeggen als: “Waarom heb ik een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig? Als ik een dure vaas bij een klant omstoot of als iemand mijn winkel bezoekt en struikelt, zal mijn aansprakelijkheidsverzekering het dekken, toch?"

Helaas. Als je aan het werk bent, vallen dit soort gebeurtenissen niet onder je particuliere verzekering! De kosten bij aansprakelijkheid zullen dan toch uit je eigen portemonnee moeten komen. Als ondernemer heb je daarom nog steeds een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig.

2. Als je arbeidsongeschikt raakt, heb je niet hetzelfde vangnet als een werknemer

In Nederland hebben we het geluk dat als je als werknemer in loondienst tijdelijk geen inkomen hebt door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid, je daarin (meestal) financieel wordt ondersteund. Maar veel zelfstandige ondernemers denken dat zij dezelfde steun ontvangen als degenen die in loondienst werken. Helaas is dit niet het geval!

Als je niet bijdraagt aan werknemersverzekeringen (zoals WW, WIA, WAO, WAZ, Wazo en Ziektewet), heb je ook geen recht op een uitkering als zzp'er bij ziekte. Hoewel er wel een soort uitkering is voor ondernemers en freelancers (de BBZ), zijn de kwalificatie-eisen hiervoor veel strenger en zijn de voorwaarden minder gunstig.

Freelancers en ondernemers zijn vaak erg optimistisch! Maar in deze situatie is het toch erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je gedekt bent als je arbeidsongeschikt wordt. Uit onderzoek van Adfiz, een branchevereniging van onafhankelijk financieel adviseurs, blijkt dat je gedurende je werkzame leven een kans van 35% hebt dat je voor een periode langer dan 6 maanden niet kunt werken.

Kortom, een arbeidsongeschiktheidsverzekering (eventueel in combinatie met een Broodfonds) is zeker aan te raden!

3. Je kunt aansprakelijk worden gesteld als iemand zich bezeert in jouw winkel of kantoor.

Ja, ook als diegene een zorgverzekering heeft! Als iemand bijvoorbeeld van een slecht gemarkeerd opstapje valt, of struikelt over een kabel, kan de ziektekostenverzekeraar en die persoon van jou eisen dat jij de kosten en het eigen risico betaalt, ook al dekt hun ziektekostenverzekering dit.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan in dit geval een uitkomst bieden. Deze verzekering dekt zowel de zorgkosten als je aansprakelijk wordt gesteld en/of de eventuele juridische kosten als er een geschil over een aansprakelijkheidstelling.

4. Je kunt ten minste 5 jaar na het maken van een beroepsfout aansprakelijk worden gesteld.

Deze is vrij simpel. Als jij een fout maakt in een plan, ontwerp of advies waardoor jouw klant inkomsten verliest, kun je ten minste 5 jaar (en soms zelfs langer) nadat je de fout hebt gemaakt aansprakelijk worden gesteld!

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) vergoedt pas vanaf het moment dat je deze hebt afgesloten. Dit betekent dat als je in 2017 een fout maakte, vervolgens in 2018 een verzekering afsloot en al twee jaar verzekeringspremie betaalt, je nog steeds niet verzekerd bent voor aansprakelijkheid bij die oude beroepsfout.

Hoe eerder je dus verzekerd bent voor beroepsaansprakelijkheid, hoe beter. Wel ben je bij Insify, als je overstapt vanaf een andere beroepsaansprakelijkheidsverzekering, gedekt vanaf drie jaar voordat je je bij ons aanmeldde. Wel zo fijn!

5. Als je een product verkoopt dat enige vorm van schade of lichamelijk letsel veroorzaakt, kun je aansprakelijk worden gesteld, ook als jij niet de fabrikant bent.

Deze is bijvoorbeeld voor webwinkels en dropshippers erg belangrijk! Als je een product verkoopt dat schade veroorzaakt door een fabricagefout, zoals die exploderende hoverboards een tijdje geleden, zul je niet alleen de kosten van de producten moeten vergoeden, maar mogelijk ook de kosten van eventuele schade die de producten hebben veroorzaakt.

Hoewel de fabrikant uiteindelijk verantwoordelijk kan worden gehouden, ben je volgens de wet het “eerste aanspreekpunt” en kan de klant bij jou terecht met een claim aangezien jij degene bent die het product distribueert. Om de zaken nog erger te maken, is de juridische procedure om de fabrikant verantwoordelijk te houden vaak complex en duur, vooral als ze niet in Europa is gevestigd.

Dus je raadt het al, je hebt een verzekering nodig! Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je in een mum van tijd gedekt.

6. Zelfs als iemand als zzp’er voor je werkt, kun je nog steeds verantwoordelijk worden gehouden als ze zichzelf bezeren tijdens hun werkzaamheden voor jouw bedrijf.

Hoewel dit van geval tot geval kan verschillen, als een zzp’er voor je werkt en ze van een ladder vallen, of zichzelf verbranden in de keuken, kun je aansprakelijk worden gesteld voor de kosten van de gezondheidszorg en hun eigen risico.

Dit soort situaties kunnen echter ingewikkeld zijn. Als je bijvoorbeeld een tekstschrijver inhuurt die RSI ontwikkelt door veel te typen terwijl hij of zij voor jou werkt, kun je niet verantwoordelijk worden gehouden. Aangezien typen iets is dat zij voor haar eigen bedrijf doen en jij niet alleen verantwoordelijk kunt worden gehouden.

Als je zeer vaak iemand inhuurt, of een of meerdere werknemers heeft, kun je het beste een werkgeversaansprakelijkheidmodule in je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering laten opnemen.

Lees ook welke wetswijzigingen in 2023 jou als zzp'er beïnvloeden.

Heb je vragen over zakelijke verzekeringen?

Het lijkt misschien ingewikkeld. En om eerlijk te zijn, er zijn veel advocaten, accountants en bureaucraten in de verzekeringssector die het vaak ingewikkelder maken dan nodig is. Wat niet ingewikkeld is, is dat je ervoor moet zorgen dat je risico's zijn gedekt en er niet alleen op vertrouwt dat het jou nooit zal overkomen.

Hopelijk maakt deze informatie het iets gemakkelijker voor je om te beslissen welke verzekering het beste bij jouw situatie en onderneming past. Kom je er nog steeds niet uit? Onze experts helpen je graag verder of je nu een Insify klant bent of niet!

En onthoud, zoals het oude gezegde luidt: Geluk is tijdelijk, een verzekering is voor altijd.

Disclaimer

We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. 

De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Lees meer

Vergelijk arbeidsongeschiktheidsverzekeraars Hoe bewaak je als zzp'er de balans tussen werk en privé? De meest gestelde vraag over onze AOV aan onze klantenservice Welke verzekeringen heb je nodig als zzp'er of ondernemer?

Doe ook de gratis risicoquiz en ontdek precies welke verzekeringen jij nodig hebt.

Bereken je premiesTerug naar blog overzicht