Hoe kun je succesvol ondernemen met AI-tools als ChatGPT en Typetone?

IFY Blog 5-Risks-Freelancer

AI is hip en happening. Iedereen heeft 't erover. Verovert AI de wereld? Heb je straks geen baan meer? Van automatisch gegenereerde content, marketing en customer support tot visuals die verdacht echt lijken. Hoe kun jij AI inzetten voor jouw onderneming?

Lou Benders 30-05-2023

Met super AI tools zoals ChatGPT-4 kun je tijd besparen, betere resultaten boeken en meer geld verdienen! Hoe je dat kunt doen leggen we uit in deze blog. We gaan in op: 

 • Content: van schrijven tot brainstormen, onderzoek en SEO

 • Afbeeldingen, visuals, foto's en videos

 • Customer support

 • En nieuwe skills

Tip: Gebruik voor je Nederlandse teksten (grotendeels gratis) Typetone.ai (eerder Schrijven.ai). Hiermee kun je heel eenvoudig en snel content schrijven. Ook voor deze blog heb ik Typetone gebruikt!

Content creëren met behulp van AI-tools voor jouw onderneming

Goede content is onmisbaar om klanten aan te trekken, converteren en aan je te binden. De uitdaging is dat het veel tijd kost om goede content te creëren. Iedere week een nieuwe top kwaliteit blog posten inclusief social media posts en gepersonaliseerde email flows, kost je al snel 8 tot 16 uur per week. Deze tijd kun jij wellicht beter besteden: aan je klanten en business activiteiten. Met de hulp van Typetone.ai kun je in no-time Nederlandse 10x blogs, social media posts, video scripts, mails en landing pages schrijven. In jouw eigen tone of voice. 

CEO van Typetone Sjoerd de Kreij deelde hierover het volgende:

Wij zien dat bedrijven teksten nu in 15 minuten in plaats van 4 uur genereren met Typetone. Inclusief redigeren. Dat is een gigantische besparing

Hoe werkt dat? Stel ik wil een social post schrijven over de verplichte AOV die in 2027 ingaat. Dan kan ik die post met Typetone op de volgende manier generen. 

1 - Ik kies in de linkerkolom uit wat ik waar ik wil posten 2 - Ik geef aan waar het over moet gaan en kies de tone of voice 3 - In de rechterkolom schrijft AI mijn post en kan ik aanpassingen doorvoeren

In 1 minuut heb ik zo de eerste versie van mijn post klaar! Nu kan ik 'm aanpassen of andere posts genereren en kijken welke ik het beste vind. En combinaties maken. Net alsof ik samenwerk met een heel team copywriters! 

Typetone.ai voor ondernemers om social posts te creëren

Brainstormen met AI

Brainstormen wordt ook een stuk makkelijker en efficiënter met AI - zonder dat je hiervoor veel collega's hoeft te hebben. Dat komt goed uit als voornamelijk alleen werkende freelancer of zzp'er.

Als je in het Nederlands schrijft, kun je weer het beste gebruikmaken van Typetone. In de rechterkolom op hun platform vind je onder "Overig" onder andere de opties: 

 • Brainstorm onderwerpen

 • Lijsten maken

 • Business case maken

 • Positief reframen

 • Samenvatten en versimpelen

Brainstorm onderwerpen is de categorie die je wilt aanvinken. Vervolgens kun je beschrijven waarover je wilt brainstormen. Bijvoorbeeld over het onderwerp: duurzame producten verkopen in een webshop. De output?

Dit zijn de 9 brainstorm onderwerpen die Typetone aandraagt: 

Hoe duurzame producten mainstream maken en aantrekkelijk maken voor de massa?

Hoe kan een webshop duurzaamheid integreren in de gehele keten (van productie tot verzending)?

Hoe kan een webshop duurzame producten betaalbaar maken voor de consument?

Hoe kunnen we de duurzaamheid van producten op een betrouwbare manier meten en communiceren naar klanten?

Hoe kunnen we duurzame producten een luxueus imago geven, om zo de prijs te rechtvaardigen en de consument te verleiden?

Hoe kunnen we duurzame producten nog duurzamer maken door gebruik te maken van nieuwe technologieën?

Hoe kunnen we de duurzaamheid van de verpakkingen van de producten optimaliseren?

Hoe kunnen we duurzame producten op een educatieve manier promoten, door bijvoorbeeld workshops en events te organiseren?

Hoe kunnen we als webshop de duurzaamheid van onze eigen bedrijfsvoering vergroten?

Met Typetone.ai kun je als ondernemer of freelancer onderwerpen brainstormen

Stuk voor stuk waardevolle punten om over na te denken. 

Onderzoek doen met AI

Met behulp van de input die je krijgt uit de brainstormsessie kun je nieuwe volledige artikelen genereren. Zo bespaar je tijd op onderzoek naar zo'n onderwerp. In plaats van dat je Google afstruint naar antwoorden, genereren GPT-4 of Typetone alle inzichten al voor je. We raden wel aan om hierna alle informatie kort te dubbelchecken. Eigenlijk zoals je dat altijd moet doen als je informatie op internet hebt gevonden :)

Lees ook hoe je sowieso jouw aansprakelijkheid kunt beperken.

Betere content voor de juiste kanalen creëren met Typetone

Is je onderzoek klaar? Dan kun je dat onderzoek gebruiken als input om social posts, overtuigende mails, vacatureteksten, korte blogs, productteksten en landing pages te schrijven. En je kunt tegenargumenten genereren, samenvattingen, een opiniestuk en veelgestelde vragen. Zodra je dus 1 "masterpiece of content" hebt waar je tevreden over bent - zoals een specifiek artikel waar je al hoge ogen mee scoort - kun je dat met AI omtoveren in top content voor allerlei kanalen! 

Voer je input in en genereer bijvoorbeeld: 

 • Instagram posts

 • Twitter posts

 • LinkedIn posts

 • Productteksten

 • Sales emails 

 • En meer. 

Ranken in Google met door AI gegenereerde SEO content

#1 SEO content creëren met AI

Waarschijnlijk weet je ook hoe belangrijk het is om organisch met jouw content te ranken. Hoe meer mensen je zo vinden in Google of een andere zoekmachine, hoe meer klanten je krijgt. Zonder dat je voor dure advertenties hoeft te betalen. Met hulp van ChatGPT en wederom Typetone kun je eenvoudig SEO teksten laten schrijven om je rankings een boost te geven. In ChatGPT schrijf je de prompt met de vraag om een SEO tekst te schrijven, eventueel al op basis van jouw keyword research dat je deelt. In Typetone kun je eerst een keyword research doen met de tool zelf en vervolgens met deze input en je ideeën eenvoudig een SEO tekst laten schrijven. 

Pro tip: Zorg dat je minstens 4 artikelen over een onderwerp schrijft, zodat Google snapt dat jouw website hiervoor relevant is. Stel je wilt een artikel schrijven over online cursussen voor online marketeers, dan kun je bijvoorbeeld de volgende 4 artikelen schrijven: 

1 - De digital marketing cursus die je als online marketeer niet mag missen 2 - Een vergelijking van de beste online cursussen voor marketeers 3 - Wat leer je als online marketeer in deze online cursus speciaal voor marketeers 4 - Waarom moet je als marketeer altijd nieuwe kennis blijven opdoen met online cursussen?

Zodra je met AI een SEO tekst schrijft, kun je die content ook als placeholder gebruiken om te beginnen met ranken. Later kun je dan tijd reserveren om die blogs helemaal eigen en uniek te maken om zo de klantervaring te verbeteren. 

Betere marketingcampagnes en de juiste data verzamelen door AI

Je kunt dus met AI-tools gerichter adverteren en betere marketingcampagnes opzetten. 

Data-analyse tools geven je inzicht in welke klanten het meeste interesse hebben in je producten en diensten en welke messaging het beste werkt. Vervolgens kun je gericht advertenties aan de juiste doelgroepen laten zien. Zo verhoog je jouw kans op conversie. 

We hebben het dan over tools als Google Analytics, Quicksight, Adobe en Amplitude. Als je een webshop hebt, is er waarschijnlijk ook een analysetool ingebouwd in het platform dat je gebruikt. 

Ontdek ook de 65 best getest management tools.

Gebruik AI om betere landingpagina's te creëren als freelancer, zzp'er of ondernemer

Automatisch landing pages verbeteren met ChatGPT

Nog een toffe manier om bijvoorbeeld ChatGPT te gebruiken is om de tool te vragen om je landing pages te verbeteren. Met als doel: meer en betere conversies. Dit heeft Franse ondernemer Ruben Hassid super slim toegepast op zijn website. Hiermee verhoogde hij naar eigen zeggen zijn conversiepercentage van visit tot conversie van 8.3% naar 10%. In zijn prompt aan ChatGPT Plus vroeg hij onder andere het volgende: 

 • Gedraag je als een copywriting en landing page expert

 • Volg deze richtlijnen voor copywriting, product marketing en landing pages (deze voerde hij vervolgens in)

 • Analyseer deze URL: www.websitenaam.nl en geef suggesties voor conversieverhogende verbeteringen 

Je hoeft natuurlijk niet alle verbeteringen klakkeloos over te nemen. En misschien wil je niet direct meer conversies, maar een duidelijkere positionering. Wat je ook wilt, met goede prompts kan AI je waarschijnlijk ondersteunen. 

Visuals creëren voor je onderneming met hulp van AI

Heb je geen tijd (en weinig geld ervoor over) om zelf foto's te maken of visuals te ontwerpen? Dan kun je de volgende tools inzetten voor de visuele representatie van je bedrijf, producten en diensten. 

 • Midjourney of Dall-E: Voor illustraties en AI gegenereerde afbeeldingen

 • Synthesia of Elai.io: Voor video's waarin een computer gegenereerde persoon je boodschap deelt

 • StarryAI: Een AI-generator die je makkelijk met je mobiel kunt gebruiken

 • Designs.AI: Voor video's, logo's en andere designs

 • Canva: Voor mooi gedesignde teksten met de functie 'magic write' of gegenereerde afbeeldingen met 'magic design'

Hieronder een voorbeeldje van een blogafbeelding met magic design van Canva, waarbij ik vroeg om een afbeelding te maken van "een koala in de auto". De stijl die ik koos is "foto realistisch". 

AI afbeelding van een koala in een auto met Canva

Het is nog niet de beste kwaliteit. En je eigen foto's zijn altijd geloofwaardiger, maar je komt wel een heel eind. De kwaliteit van dit soort tools wordt ook met de dag beter. *Hoewel ik ook moet bekennen dat toen ik om afbeeldingen van mensen vroeg, ik vaker meer lichaamsdelen zag dan realistisch gezien logisch is! 

In dit geval is het misschien beter om zelf foto's te maken. 

Customer support laten overnemen door AI

Dat brengt ons direct op het volgende punt, namelijk de ondersteuning die jij zelf moet leveren aan je klanten in de vorm van customer support. Hierop kun je met AI namelijk tijd en geld besparen

Zo kun je bijvoorbeeld chatbots inzetten om snel en efficiënt vragen van klanten te beantwoorden. Daarnaast kun je gebruikmaken van machine learning om patronen in klantgedrag te herkennen, waardoor je beter kunt inspelen op de behoeften van klanten.

Bijvoorbeeld CM biedt een conversational platform aan om AI chatbots te bouwen die een groot deel van de klantenservice van je overnemen. En het mooie is dat deze chatbots 24/7 beschikbaar zijn. Hiermee kun je klanten sneller en beter helpen. Zonder dat je zelf steeds weer dezelfde vragen hoeft te beantwoorden. Of afhankelijk bent van de (mogelijk beperkte) kennis van een nieuwe supportmedewerker. 

Tip: Je kunt chatbots ook inzetten als marketingtool! Onder andere voor lead generation om meer klanten te werven. (Hiervoor kun je ook tools als AI cold e-mail schrijver Smartwriter gebruiken, waarmee je bijvoorbeeld B2B promotie verstuurt via LinkedIn). 

Customer feedback analyseren door AI

Ook kan AI helpen bij het verzamelen en analyseren van customer feedback. Door middel van sentiment analysis kun je kijken hoe klanten reageren op jouw product of dienst. Hierdoor kun je verbeteringen doorvoeren op basis van de feedback die je ontvangt.

Analyseer customer feedback met hulp van AI

Snel vertalingen genereren voor jouw onderneming met AI

Als ondernemer of freelancer kun je ook profiteren van AI-tools voor vertalingen. Met verschillende tools kun je teksten automatisch laten vertalen naar de talen waar jij zaken in doet. 

Dit kan super handig zijn als je internationaal zaken doet of veel content wilt vertalen voor verschillende markten, bijvoorbeeld wanneer je een webshop hebt. Maar ook wanneer je veel internationale klanten hebt, gewoon hier in Nederland.

Dit zijn de gratis tools die je kunt gebruiken: 

En dit waren 4 van de beste betaalde machine translation tools in 2022: 

AI gebruiken voor goedkope tech support en nieuwe skills

Tot slot kan ChatGPT mogelijk IT support voor je oppakken. Schrijf zo met de juiste prompts eenvoudig zelf code of analyseer waar de errors zitten. Zo kun je bovendien beroepsfouten voorkomen waarvoor je aansprakelijk gehouden kunt worden. 

Nieuwe skills opdoen als freelancer met chatGPT-4

AI kan ook helpen bij het ontwikkelen van nieuwe skills binnen je bedrijf. Zo kun je gebruikmaken van online leerplatforms die gebruikmaken van AI-technologie om gepersonaliseerde leermaterialen aan te bieden. Hierdoor kunnen werknemers zich sneller ontwikkelen en beter presteren.

Maar je kunt ook zelf nieuwe technologieën, trends en technieken aanleren om zo relevant mogelijk te blijven. Als je vraagt om resources en tutorials over verschillende topics, staat ChatGPT-4 voor je klaar om je antwoorden te geven. 

Insify staat voor je klaar en gebruikt ook AI

In de tussentijd staat Insify voor je klaar als je vragen hebt over risico's en verzekeringen. Van ondernemersverzekeringen voor aansprakelijkheid of je zakelijke spullen tot de arbeidsongeschiktheids-verzekering (AOV).

Voor het afsluiten hiervan gebruiken we nog geen AI. We hebben wel de klantreis volledig gedigitaliseerd. Zo sluit je 100% online in 2 minuten al je verzekeringen af. 

In tegenstelling tot andere insurtechs gebruikt Insify ook geen AI voor fraudedetectie. CTO Martijn Rutten geeft aan dat hierdoor te snel een bias ontstaat. Het risico op discriminatie met gebruik van AI vinden we voorlopig nog te groot. 

We zetten wel AI in om de klantervaring te verbeteren. Zo detecteren we proactief wijzigingen in de onderneming van klanten en stellen we aanpassingen in de verzekering voor. Op die manier proberen we je altijd zo goed mogelijk (niet over en niet onder) te verzekeren. 

Heb jij hier vragen over of wil je weten welke verzekeringen jij nodig hebt? Neem vooral contact met ons op. Onze klantenservice en claimsafhandeling is 100% persoonlijk en je krijgt direct een verzekeringsexpert aan de lijn. 

Disclaimer

* We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. 

De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Bereken je premieTerug naar blog overzicht