Wat is een beroepsfout bij beroepsaansprakelijkheid?

IFY Blog Inventory-Commerce

Een beroepsfout kan grote financiële gevolgen hebben. Maar wat wordt hieronder verstaan? En hoe kun je je hiertegen beschermen als ondernemer?

Amelie Consigny 04-08-2021

Waar gewerkt wordt, kunnen fouten worden gemaakt. Maar wat is een beroepsfout precies? Dat leggen we hieronder uit.

Het gaat bij een beroepsfout meestal om het geven van een verkeerd advies of een foutje maken in administratie waardoor je klant financiële schade of verliezen oploopt. Denk bijvoorbeeld aan het missen van inkomsten of het moeten betalen van een boete doordat jij verkeerde informatie hebt verstrekt. Hiervoor kun je je indekken met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Welke gevolgen kan een beroepsfout hebben voor jou als ondernemer?

Een beroepsfout gemaakt door jou, of zelfs door een van je medewerkers, kan leiden tot hoge kosten. Als de klant jou namelijk aansprakelijk stelt voor de fout, moet jij de financiële gevolgen dragen. En wat gebeurt er eigenlijk als je onterecht wordt beschuldigd?

De juridische processen voor beroepsaansprakelijkheid bij het maken van een beroepsfout zijn vaak erg complex en lang. Dat betekent ook dat je veel kosten kwijt bent aan een advocaat, bijvoorbeeld. Met een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je ook gedekt voor rechtsbijstand en wordt je juridisch ondersteund.

Enkele voorbeelden van beroepsfouten:

Hieronder leggen we uit wat onder een beroepsfout kan worden verstaan en geven we voorbeelden van veelvoorkomende beroepsfouten voor verschillende ondernemers en sectoren. Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden, maar hopelijk kun je met deze inzichten voor jezelf nagaan welke risico's je eventueel loopt in jouw specifieke beroep.

Voorbeeld beroepsfout consultant

Je maakt een verkeerde interpretatie van een rapport en geeft advies gebaseerd op onjuiste gegevens aan een groot bedrijf. Zij voeren direct de wijzigingen in de rest van de organisatie door en lopen daardoor inkomsten mis. Jij kunt aansprakelijk worden gesteld voor deze financiële verliezen, wat soms tot in de tonnen kan oplopen.

Voorbeeld beroepsfout IT-specialist

Een programmeerfout die je maakt in het opzetten van nieuwe software zorgt dat de website van je opdrachtgever er tijdelijk uit ligt. Ze lopen hierdoor een dag inkomsten mis. Ook hiervoor kan jij als aansprakelijke worden aangewezen.

Voorbeeld beroepsfout belastingadviseur

Je maakt een vergissing in de datum en doet de btw-aangifte voor je klant een dag te laat. Je klant krijg daardoor een boete van de belastingdienst. Deze kosten kunnen op jou verhaald worden als je aansprakelijk wordt gesteld.

Wie loopt er nog meer risico?

Andere ondernemers die veel risico lopen om een beroepsfout te maken en voor wie een beroepsaansprakelijkheidsverzekering eigenlijk onmisbaar is, zijn o.a. organisatieadviseurs, recruiters, financiële planners, vertalers en marketeers. Voor sommige beroepen, zoals advocaten, is het hebben van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zelfs verplicht.

Overigens gaat dit echt om fouten door jou gemaakt in je werk, materiële of letselschade die je veroorzaakt aan anderen, wordt alleen gedekt door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Lees meer Hoe jij je zzp tarieven kunt verhogen in tijden van inflatie Risico's waar je als ondernemer van op de hoogte zou moeten zijn Vergelijk beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen in 2021 De 4 belangrijkste risico's voor marketeers Gangbare uurtarieven voor zzp'ers: Prijs jij jezelf de markt uit?

Benieuwd naar wat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kost voor jouw onderneming?

Bereken mijn premie binnen 60 secondenTerug naar blog overzicht