AOV, schenkkring, crowdsurance of UWV: Bekijk het grote verschil.

IFY Blog Decisions

Je bent op zoek naar een financieel vangnet voor 2 jaar en twijfelt over een AOV, schenkkring of crowdsurance. Wat zijn nou de verschillen en welke optie is het voordeligst? En hoe kun je voorkomen dat je opeens een hele slechte dekking hebt?

Lou Benders 04-05-2023

In dit artikel vind je een duidelijke vergelijking van verschillende opties. Zo ontdek je de voorwaarden van de dekking, vanaf-premies, extra kosten en 6 voorbeeldscenario's van een goedkope AOV. 

Onze tip? Ga voor een verzekering op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid. Dan is de kans het grootst dat jij - als je jouw werk niet meer kunt doen - van je verzekeraar een uitkering krijgt. Met zo'n verzekering hoef je straks niet opeens een hele andere baan te gaan zoeken. 

Bekijk ook onze vergelijking met traditionele verzekeraars en één-op-één vergelijkingen met Allianz, Centraal Beheer, Movir, Interpolis en Knab, als je een AOV wilt afsluiten.

Vergelijking dekking en premies van AOV's en crowdsurances

De vergelijking hieronder is gebaseerd op een uitkeringsperiode van 2 jaar. Dit betekent dat als je arbeidsongeschikt raakt, je recht hebt op 2 jaar uitkering. Hierna heb je geen vangnet meer. 

Let op: onderstaande vergelijking is alleen bedoelt om een algemeen beeld te geven van de verschillende opties en het betreft een momentopname. Voor een volledige vergelijking raden we je aan om de voorwaarden van de verschillende producten die je overweegt zelf naast elkaar te leggen en je goed te verdiepen in hoe de producten werken.

Alternatieve AOV voor zzp'ers: een vergelijking

In deze tabel vind je een samenvatting van de voorwaarden van de dekking, de vanaf-premies en extra kosten van Insify, crowdsurances en het UWV.

Verzekeraar/ crowdsurance

Dekking

Premie en extra kosten

Insify

2 jaar uitkering Recht op uitkering vanaf 25% arbeidsongeschiktheid Wachttijd vanaf 1 maand (zelf uitkiezen) Tot €5000,- netto verzekerd bedrag Dagelijks opzeggen Géén premie betalen bij een uitkering. Je hebt zelf de keuze om de premie aftrekbaar te maken of niet.

Vanaf €59,- per maand (bij een uitkering van €2000 per maand voor een online marketeer). €0,- afsluit- of advieskosten. De premie wordt ook berekend op basis van je leeftijd en beroep. Hoe dat werkt zie je hieronder.

SharePeople Kort

2 jaar uitkering Recht op uitkering vanaf 50% arbeidsongeschiktheid Standaard wachttijd van 2 maanden Tot €3000,- netto verzekerd bedrag Maandelijks opzegbaar Premie doorbetalen bij uitkering Alleen deelnamekosten zijn aftrekbaar

Vanaf €23,- per maand bij een verzekerd bedrag van €1000,- Eenmalig €125,- inschrijfkosten €10,- maandelijkse deelnamekosten (excl. BTW) Premie kan variëren op basis van aantal zieke deelnemers

SamSam Kring

2 jaar uitkering Recht op uitkering vanaf 1% arbeidsongeschiktheid Standaard wachttijd van 2 maanden Tot €4000,- netto verzekerd bedrag Maandelijks opzeggen tenzij je een uitkering hebt ontvangen

Premie doorbetalen bij uitkering

Vanaf €60,- per maand Eenmalig €150,- inschrijfkosten Let op: Je kan pas meedoen na een persoonlijk gesprek van 30 minuten Premie kan variëren op basis van aantal zieke deelnemers

Tulpenfonds Crowdsurance

2 jaar uitkering Recht op uitkering vanaf 35% arbeidsongeschiktheid Standaard wachttijd van 2 weken Tot €3000,- netto verzekerd bedrag Maandelijks opzeggen Premie doorbetalen bij uitkering Niet aftrekbaar van de belasting

Vanaf €21,- per maand bij een verzekerd bedrag van €1000,-  Eenmalig €175,- inschrijfkosten €10,- maandelijkse administratievergoeding (excl. BTW) Premie kan oplopen tot 5% van het verzekerde bedrag dat je gekozen hebt.)

Knab Crowdsurance

2 jaar uitkering Recht op uitkering vanaf 50% arbeidsongeschiktheid Standaard wachttijd van 2 maanden Tot €3000,- netto verzekerd bedrag Maandelijks opzegbaar Premie doorbetalen bij uitkering Alleen deelnamekosten zijn aftrekbaar

Vanaf €25,- per maand Eenmalig €100,- inschrijfkosten €10,- maandelijkse deelnamekosten en donatiekosten (excl. BTW)  Premie kan variëren op basis van aantal zieke deelnemers

Elkaar verzekeren

2 jaar uitkering Recht op uitkering vanaf 50% arbeidsongeschiktheid Standaard wachttijd van 2 maanden Tot €3000,- netto verzekerd bedrag Maandelijks opzegbaar Premie doorbetalen bij uitkering Alleen deelnamekosten zijn aftrekbaar

Vanaf €34,- gemiddeld bij €2000,- dekking Eenmalig €125,- inschrijfkosten €10,- maandelijkse deelnamekosten (excl. BTW) Premie kan variëren op basis van aantal zieke deelnemers

Broodfonds (van de BroodfondsMakers)

2 jaar uitkering Recht op uitkering vanaf 50% arbeidsongeschiktheid Standaard wachttijd van 30 dagen Tot €2500 netto Kijk voor opzegging naar de toepasselijke voorwaarden Premie doorbetalen bij uitkering Premie is niet aftrekbaar van de belasting

Vanaf €33,75 per maand Eenmalig €225,- inschrijfkosten Maandelijks €12,50 contributiekosten Premie kan variëren op basis van aantal zieke deelnemers

UWV - WIA verlenging

Recht op uitkering vanaf 35% arbeidsongeschiktheid Tot €5400,- bruto (max. €256,54 dagloon) Alleen af te sluiten binnen 13 weken na je start als zelfstandige Altijd afgetrokken van de belasting

Gemiddeld 9% van het verzekerde bedrag Bij €2000,- dekking betaal je €180,- premie €0,- afsluitkosten De hoogte van de premie kan per maand verschillen

Ben ik gedekt voor mentale klachten? 

Als jij op hoog tempo werkt, is de kans groot dat je tijdelijk arbeidsongeschikt raakt door mentale klachten. Circa 10% van alle zzp'ers heeft last van mentale klachten. Bij Insify kun jij jezelf optioneel tegen deze klachten verzekeren. Maar ben je bij een SharePeople of een schenkkring wel voor mentale klachten gedekt? Lees hieronder meer.

IFY Blog ComparisonRCPRo

Dekking tegen mentale klachten bij SharePeople Bij SharePeople ben je er alleen voor gedekt als je na een jaar lidmaatschap deze klachten krijgt. Sluit jij je bij hen aan en raak je na 8 maanden arbeidsongeschikt door mentale klachten? Dan krijg je geen uitkering.

Dekking tegen mentale klachten bij een schenkkring Bij een schenkkring geldt over het algemeen, als iemand zegt niet te kunnen werken, dan is dat zo. Ook als het gaat om mentale klachten.

Schenkkringen werken dus niet met medische specialisten om arbeidsongeschiktheid vast te stellen. Dit heeft voor- en nadelen. 

Voordeel is uiteraard dat je niet langs een arts hoeft, maar een nadeel is dat er discussie kan ontstaan over iemands aandoening. Zeker bij mentale klachten is er een risico dat er spanningen binnen een fonds ontstaan als iemand zegt (voor langere tijd) ziek te zijn, want er is dan geen verklaring van een arts en bij mentale klachten zijn er meestal ook geen zichtbare symptomen (zoals bij een gebroken been bijvoorbeeld wel het geval is). Deelnemers moeten er dus op vertrouwen dat iemand echt niet kan werken.

Hoe regel je een goedkope arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Je kunt bij iedere AOV-verzekeraar de kosten van je AOV beperken door te kiezen voor een korte uitkeringsduur, langere wachttijd en lagere eindleeftijd. Let wel op, want op deze manier je premie verlagen betekent over het algemeen dat je minder uitgebreid verzekerd bent.

Als je een korte uitkeringsduur overweegt, denk je wellicht ook na over crowdsurance, een schenkkring of verzekering bij het UWV. Hieronder leggen we de verschillen tussen deze opties uit.

Gangbare arbeid versus beroepsarbeidsongeschiktheid

Ten eerste hanteren de meeste crowdsurances, schenkkringen en ook de verzekering van het UWV het criterium van gangbare arbeid. Dit betekent dat je pas een uitkering krijgt als je echt geen enkel ander werk kunt doen. Als je dus nog in een callcenter of supermarkt kunt werken, ook al ben je eigenlijk advocaat, krijg je géén uitkering. Insify daarentegen biedt een verzekering op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid. Dit bekent dat je bij ons een uitkering krijgt als je jouw eigen beroep niet meer kunt uitvoeren. We gaan niet op zoek naar andere beroepen die je misschien wel nog zou kunnen doen (zoals bij gangbare arbeid). De hoogte van de AOV-uitkering baseren we volledig op de mate waarin je jouw eigen werk niet meer kunt uitvoeren.

IFY - Blog DE - IT versicherungen

Het belang van je huidige gezondheid

Bij een crowdsurance of schenkkring kun je meestal alleen terecht als je op dit moment 100% gezond bent. Een verzekeraar, zoals Insify, zal over het algemeen op basis van je medische verleden je een passende AOV-dekking proberen te bieden. Het UWV zal je nooit weigeren, maar je kunt hier alleen een AOV (WIA-verlenging) afsluiten als je minder dan 13 weken aan het ondernemen bent. Bij een particuliere AOV, zoals bij Insify, kun je dus meestal ook terecht als je eerder al problemen hebt gehad. Wij passen dan je dekking hierop aan. 

Voorbeeldscenario's van goedkope AOV-premies bij Insify

We krijgen vaak te horen dat een premie van €19,- per maand te mooi lijkt om waar te zijn en voor een AOV met een uitkeringsduur van meer dan 5 jaar kom je inderdaad meestal hoger uit, maar dat wil niet zeggen dat zo'n lage premie voor een échte AOV niet mogelijk is. Onderstaand hebben we een paar voorbeeldscenario's voor je uitgewerkt.

Scenario €19,- tot €49,- per maand bij Insify Om je een beter idee te geven wanneer je zo'n goedkope premie betaalt, hebben we een overzicht gemaakt met lage premies. Deze berekenen we op basis van:  

  • Uitkeringsduur van 2 jaar

  • Wachttijd (eigen risico periode) van 3 maanden

  • Psychische klachten niet meeverzekerd

  • Geen indexatie

  • Gedekt tot de eindleeftijd: 67 voor de meeste beroepen en 62 voor beroepen in de bouw

Voorbeeld ondernemer

Dekking

AOV-premie bij Insify

Jan: 28 jaar oud Online marketeer

€2.000,- per maand

€19,- per maand

Sophie: 30 jaar oud Webshop eigenaresse

€1.900,- per maand

€29,- per maand

Frits: 35 jaar oud Consultant

€2.500,- per maand

€34,- per maand

Stefan:

30 jaar oud

Timmerman

€1.750,- per maand

€39,- per maand

Anna:

40 jaar oud

Bejaardenverzorger

€1.750,- per maand

€49,- per maand

Disclaimer We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. 

De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Terug naar blog overzicht