Vergelijk de AOV’s van Insify en Movir

IFY Blog Hands-Laptop

Je bent op zoek naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) die bij jou past en daarom wil je natuurlijk premies en dekkingen vergelijken. Hier ben je aan het juiste adres voor een vergelijking tussen Insify's AOV en de Momentum AOV van Movir .

Steffan Outhuijse 17-01-2024

In deze blog duiken we dieper in de verschillen tussen Insify en Movir op het gebied van premie, dekking, uitkering en het afsluitproces. We voorzien je van essentiële informatie zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) die perfect aansluit bij jouw behoeften. 

tl;dr:  Vergelijking tussen de AOV’s van Insify en Movir:

  • Beide vallen onder sommenverzekeringen. Een sommen AOV keert uit op basis van het verzekerd bedrag en de mate van arbeidsongeschiktheid. Bij Movir kun je ook kiezen voor een zogenaamde ‘Schade AOV’ - waar wordt uitgekeerd op basis van verlies van inkomen en gemiddeld inkomen van de laatste jaren. 

  • Bij Insify kies je voor een AOV die je vaste lasten dekt (zowel zakelijk als privé) of zelfstot 85% van je inkomen verzekert. Het maximaal te verzekeren bedrag is €162.000 per jaar.

  • Met de Movir AOV kan je maximaal 80% van je inkomen verzekeren. Het maximaal te verzekeren bedrag is €220.000 per jaar. 

  • Zowel Movir als Insify keren uit op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid. Dit houdt in dat er wordt gekeken in hoeverre  jij je beroep nog kunt uitvoeren. Op basis daarvan ontvang je een uitkering.

  • Dagelijks opzeggen is bij Movir alleen mogelijk met een 1-jaarscontract. Maar vaak lopen contracten bij Movir meerdere jaren. Bij Insify kun je dagelijks opzeggen.

  • Als je een uitkering krijgt bij arbeidsongeschiktheid blijf je bij Movir in het eerste jaar de volledige premie betalen. Bij Insify wordt in dat geval de volledige maandelijkse premie kwijtgescholden. Vanaf het tweede jaar maak je bij Movir aanspraak op premievrijstelling. Deze vrijstelling is gelijk aan het uitkeringspercentage, dus die hoeft niet volledig te zijn.

  • Beiden bieden een zwangerschapsdekking voor 16 weken aan. Movir trekt de eigen risicoperiode (ook wel wachttijd genoemd) daar nog vanaf, Insify niet.

De overeenkomsten tussen de AOV van Insify en de Momentum AOV van Movir.

Wanneer je de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van Movir en Insify vergelijkt, valt op dat beide opties bepaalde overeenkomsten hebben die ze aantrekkelijk maken voor zzp’ers en ondernemers. 

Beide verzekeringen bieden een vorm van financiële zekerheid in onzekere tijden en bieden bescherming tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Laten we dieper ingaan op enkele overeenkomsten van beide verzekeringen.

Sommenverzekeringen

De arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV) van zowel Insify als Movir vallen onder de categorie sommenverzekeringen. Dit betekent dat beide verzekeringen een uitkering verstrekken die gebaseerd is op het vooraf vastgestelde verzekerde bedrag, in combinatie met de vastgestelde mate van arbeidsongeschiktheid. Dit systeem zorgt voor duidelijkheid en zekerheid: je weet precies waar je aan toe bent in geval van arbeidsongeschiktheid.

Movir biedt daarnaast ook een ‘Schade AOV’ aan. Hier wordt er uitgekeerd op basis van verlies van inkomen en gemiddeld inkomen van de laatste jaren. Dit biedt Insify niet aan. 

Beroepsarbeidsongeschiktheid

Beide verzekeringen keren daarnaast uit op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid. Dit betekent dat gekeken wordt of jij je eigen werk nog kunt doen. Zowel Insify als Movir verwachten dus niet van jou dat je heel ander werk gaat doen als je dat nog wel zou kunnen. 

Criteria voor uitkering op basis van arbeidsongeschiktheidspercentage

Een belangrijk aspect van zowel de AOV van Insify als die van Movir is het arbeidsongeschiktheidspercentage. Beide verzekeraars hanteren een drempel van 25% arbeidsongeschiktheid voor het starten van uitkeringen. Dit betekent dat je in aanmerking komt voor een uitkering van je verzekeraar als je 25% of meer  arbeidsongeschikt bent verklaard. 

Uitkering berekening bij Insify en Movir

Bij het overwegen van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van zowel Insify als Movir, is het nuttig om te begrijpen hoe deze verzekeringen uitkeren in geval van arbeidsongeschiktheid. Beide verzekeraars hanteren identieke uitkeringspercentages, wat de vergelijking tussen de twee eenvoudiger maakt. Dit overzicht geeft een helder beeld van wat je kunt verwachten bij een verzekerd bedrag van €8000 per maand. 

% arbeidsongeschiktheid

% uitkering

Voorbeelduitkering:

0 tot 25%

Geen uitkering

€0

25 tot 35%

30%

€2.400

35 tot 45%

40%

€3.200

45 tot 55%

50%

€4.000

55 tot 65%

60%

€4.800

65 tot 80%

75%

€6.000

80 tot 100%

100%

€8.000

Grootste verschillen tussen de Movir Momentum AOV en de AOV van Insify

Een van de meest opvallende verschillen is de manier waarop je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit. Bij Movir kun je niet direct een AOV afsluiten, maar ben je verplicht dit te doen via een financieel adviseur, wat vaak een kostbare aangelegenheid is.

Om tegenwoordig een AOV af te sluiten bij Movir, moet je gebruikmaken van een onafhankelijke adviseur of een van de bemiddelaars waarmee Movir samenwerkt. Dit kan bijvoorbeeld bij instanties zoals Polisselect Nederland, Easeley, of ZZP Nederland. Hier zijn echter kosten aan verbonden. Zo betaal je niet alleen afsluitkosten, maar waarschijnlijk ook kosten voor het beheer van je AOV. Dit loopt bij elkaar opgeteld, al snel op tot in de honderden euro’s per jaar. 

In tegenstelling tot Movir betaal je als je direct bij Insify afsluit nooit service-, afsluit- of advieskosten. 

Acceptatie

Bij Movir streven ze ernaar om binnen acht weken na het ontvangen van de complete AOV-aanvraag te laten weten of er een AOV valt af te sluiten en onder welke voorwaarden. Het kan langer duren indien er extra informatie vereist is van een arts, behandelaar, of specialist.

Bij Insify worden de meeste AOV-aanvragen direct geaccepteerd. Daarnaast ben je, zodra je aanvraag  is goedgekeurd, al vanaf de volgende dag verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. 

Uitkering ontvangen bij Movir AOV of Insify AOV

Bij zowel Movir als Insify ontvang je, zoals eerder vermeld, een AOV-uitkering vanaf 25% arbeidsongeschiktheid. Echter, er is een belangrijk verschil in de uitkering die je ontvangt - bij Movir is de uitkering namelijk altijd bruto. 

Insify biedt daarentegen meer flexibiliteit: je hebt de keuze tussen een bruto of netto uitkering. Deze keuze hangt samen met het type AOV dat je kiest, belastingaftrekbaar of niet. Dit is een essentieel detail om te overwegen bij het maken van je keuze voor de juiste AOV.

Premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid

Hoe zit het met het betalen van je maandelijkse AOV-premie wanneer jij arbeidsongeschikt raakt? Moet je deze blijven betalen, waardoor je maandelijks minder te besteden hebt , of wordt deze kwijtgescholden?

Bij Insify betaal je géén maandelijkse premie wanneer je arbeidsongeschiktheid bent en een uitkering van ons ontvangt. 

Movir ziet dit anders: daar blijf je namelijk in het eerste jaar ‘gewoon’ je maandelijkse premie betalen. Vanaf het tweede jaar geldt daar een premievrijstelling die gelijk is aan het uitkeringspercentage. Keert Movir jou 60% van het verzekerde bedrag uit, dan wordt er 60% van je maandelijkse premie kwijtgescholden. De overige 40% zal je dus nog steeds moeten betalen. 

Verzekerd bedrag en zwangerschap

Een ander opvallend verschil tussen Insify en Movir ligt in het maximaal verzekerde bedrag dat je als zzp'er kunt kiezen. Hoewel beide verzekeraars je toestaan een aanzienlijk deel van je inkomen te verzekeren (80% bij Movir en 85% bij Insify), is het de maximale verzekeringslimiet waar het echte verschil zichtbaar wordt. 

Bij Movir kun je kiezen voor een maximum van €220.000,- per jaar. Insify, daarentegen, biedt een maximale dekking van €162.000,- per jaar. Het kiezen van de juiste verzekeraar hangt dus niet alleen af van het percentage van het inkomen dat je wilt verzekeren, maar ook van het totale bedrag dat je nodig hebt voor een adequate dekking.

Dekking bij zwangerschap De meeste AOV-verzekeraars bieden een dekking bij zwangerschap, zo ook Insify en Movir. Bij beide verzekeraars heb je recht op een uitkering voor een periode van 16 weken, in je arbeidsongeschiktheidsperiode tijdens je zwangerschap. 

Het verschil tussen de twee verzekeraars ligt in hun behandeling van de wachttijd (ook wel eigen risicoperiode). Movir brengt deze wachttijd namelijk in mindering, terwijl Insify dat niet doet. Dit kan betekenen dat je bij een lange wachttijd (de periode die je zelf moet overbruggen voordat je een uitkering ontvangt) zonder uitkering zou kunnen komen te zitten. Dit is niet geheel transparant. 

Voorbeeld waarin de wachttijd in mindering wordt gebracht  Als je een AOV hebt afgesloten met een wachttijd van drie maanden, betekent dit dat je bij arbeidsongeschiktheid deze drie maanden financieel zelf moet zien te overbruggen. Bij een uitkeringsperiode van 16 weken vanwege zwangerschapsverlof, krijg je dan slechts drie weken uitkering, omdat drie maanden gelijkstaat aan 13 weken.

Insify pakt dit dus anders aan. Zo wordt je uitkering bij zwangerschap, niet beïnvloed door je wachttijd. Je ontvangt dan ook de volledige 16 weken aan uitkering. 

Wat tot slot goed is om te vermelden is dat je bij Insify minimaal twee jaar voordat je een kind krijgt (of adopteert) een AOV moet hebben afgesloten. Bij Movir is dit één jaar. 

Disclaimer

We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. 

De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. 

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Bereken je AOV-premieTerug naar blog overzicht