Vergelijk de AOV van SharePeople en Insify

IFY Blog Person 01

Je bent op zoek naar een betaalbaar en eerlijke vangnet voor arbeidsongeschiktheid. Grote kans dat je naast enkele grote verzekeraars advertenties van SharePeople en Insify hebt gezien.

Amelie Consigny 09-12-2022

Maar wat moet je kiezen? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van beide opties. 

Verschillen tussen premies van SharePeople en Insify

De AOV van Insify en SharePeople lijken niet veel op elkaar. Dat komt omdat SharePeople een schenkkring is en Insify een verzekering aanbiedt. Wat houdt dit precies in? 

Hoe wordt je premie berekend?

Om een goede keuze te maken, wil je weten waarop je AOV-premie gebaseerd wordt.

Hoe SharePeople werkt

SharePeople Lang is gebaseerd op solidariteit. Deelnemers betalen een bijdrage die direct wordt gebruikt om arbeidsongeschikte deelnemers van een uitkering te voorzien.

Schrijf jij je nu in bij SharePeople Lang, dan bedraagt je bijdrage 2.8% van het bedrag dat je wil ontvangen als je uitvalt. Wil je bijvoorbeeld maandelijkse uitkering van €1.000 als je niet kunt werken, dan betaal je dus €28,- per maand.

Dit is een schatting van de bijdrage die nodig is om de schenkkring in stand te houden. SharePeople zelf zegt hierover: “De hoogte van [het] donatiebedrag wordt bepaald op basis van het ziektepercentage. Gemiddeld is dit 2% en maximaal 8% van je gekozen inkomensniveau.” 

Het initieel gekozen percentage van 2.8% is daarmee aan de lage kant en zal (zo verwachten wij) waarschijnlijk over de jaren heen stijgen.

Bij een variabele inleg kan de bijdrage sterk omhoog gaan

Op basis van het bovenstaande denken wij de bijdrage voor SharePeople Lang in de toekomst waarschijnlijk omhoog zal gaan. Wanneer dat gebeurt, geeft dat de jongste en meest gezonde deelnemers van de schenkkring een reden om uit de kring te stappen, want zij kunnen immers zonder veel problemen overstappen naar een andere oplossing (bijvoorbeeld een AOV) waar zij waarschijnlijk minder betalen. De achterblijvers zitten dan vast in een schenkkring waarvoor zij een steeds hogere bijdragen moeten betalen door toenemende uitval. Of dit zal gebeuren weten we natuurlijk niet, we kunnen tenslotte niet in de toekomst kijken, maar het is wel goed om je van dit risico bewust te zijn.

Twee cactussen

Hoe Insify werkt

Wij hebben de premie van onze AOV bepaalt op basis van statistieken over de kans dat iemand uitvalt en de lengte van die uitval. Daardoor is de premie die je bij ons betaalt een afspiegeling van jouw individuele risico om arbeidsongeschikt te worden. 

Selectiecriteria van SharePeople en Insify

Bij Insify duurt het 5 minuten om gezondheidsvragen te beantwoorden. Bij SharePeople moet je alleen aangeven dat je gezond bent. Hoe zit het precies met die selectiecriteria en wat zijn hier de voor- en nadelen van?

Hoe SharePeople werkt

SharePeople Lang hanteert een aantal selectiecriteria om hun stelsel “gezond en betaalbaar” te houden. Zo moet je bij aanmelding 100% arbeidsgeschikt zijn en niet verwachten ziek te worden. 

Dat zijn geen onredelijke criteria. SharePeople vraagt nieuwe deelnemers echter ook te verklaren dat zij “niet voor [hun] 67e ziek […] worden door een reeds gediagnosticeerde ziekte of aandoening”. Dit lijkt een simpele vraag, maar het legt veel verantwoordelijkheid bij de aanvrager. 

Het is voor de meeste mensen niet zo makkelijk in te schatten of een bepaalde aandoening betekent dat ze voor hun 67e ziek gaan worden. Onderschat je dit risico en word je dan toch ziek, dan loop je het risico dat je geen uitkering krijgt.

Hoe Insify werkt

Bij Insify vinden we het belangrijk om een goede inschatting te maken van het risico dat iemand arbeidsongeschikt wordt: zo houden we het systeem stabiel. Daarom vul je bij het afsluiten van je verzekering een gezondheidsverklaring in. 

Mocht je een bestaande aandoening hebben, dan gaan we daar in de gezondheidsverklaring specifiek op in. Na afloop vertellen we je precies of en hoe we je kunnen verzekeren. Mogelijk moeten we dan bepaalde oorzaken van arbeidsongeschiktheid uitsluiten of vragen we een hogere premie omdat je risico hoger is dan gemiddeld. Dat is natuurlijk niet leuk, maar wel heel transparent. Je hebt duidelijkheid over wat er gedekt is en weet wanneer je jouw uitkering krijgt.

Voorbeeld AOV bij SharePeople of Insify

Om een beter beeld te geven van de verschillen tussen SharePeople en Insify schetsen we graag een voorbeeldscenario.

In dit voorbeeld sluit Anna, een project manager van 35 jaar oud, een AOV af. Ze wil graag tot haar 67ste verzekerd zijn en kiest voor een wachttijd van 1 maand. Dit betekent dat Anna gedurende 32 jaar een AOV-premie gaat betalen. Dit is wat Anna kan verwachten en wanneer en hoe ze een AOV-uitkering krijgt: 

Voorbeeldscenario

Insify

SharePeople

Anna sluit een AOV af

In 15 minuten aangevraagd Betaalt €0,- opstartkosten

In 10 minuten aangevraagd

Betaalt €125,- opstartkosten

Anna heeft recht op een uitkering

Als ze haar eigen beroep niet meer kan doen. Bij ziekte, ongevallen of zwangerschap Wanneer ze meer dan 25% arbeidsongeschikt is

Als ze haar eigen beroep niet meer kan doen en er ook geen ander passend werk mogelijk is Bij ziekte of ongevallen, niet bij zwangerschap Wanneer ze meer dan 50% arbeidsongeschikt is

Anna betaalt over 5 jaar

Nog steeds de stabiele premie waarvoor ze gekozen heeft

Het is onduidelijk hoeveel Anna over 5 jaar aan premie betaalt

Als Anna arbeidsongeschikt raakt doordat ze haar handen blesseert

Krijgt ze een uitkering na haar zelf gekozen wachttijd Er zijn opties van 1 maand tot 2 jaar

Krijgt ze na 2 maanden haar uitkering

Als Anna herstelt en weer 75% arbeidsgeschikt is

Ontvangt Anna bij Insify nog een deel van haar uitkering

Ontvangt Anna geen uitkering meer

Als Anna arbeidsongeschikt raakt door mentale klachten

Als ze mentale klachten heeft meeverzekerd krijgt Anna een uitkering totdat ze weer kan werken

Krijgt Anna alleen een uitkering als ze na 1 jaar lidmaatschap mentale klachten krijgt  Anna krijgt dan maximaal 2 jaar een uitkering

Als Anna arbeidsongeschikt blijft als project manager maar wel ander werk vindt

Krijgt ze nog steeds precies dezelfde uitkering

Wordt haar uitkering gekort op basis van haar nieuwe inkomsten

Zodra Anna een AOV-uitkering ontvangt

Hoeft ze géén AOV-premie meer te betalen

Betaalt ze nog steeds deelnamekosten Of ze ook bijdragen moet betalen is onduidelijk

Hoe je bij SharePeople je AOV kunt aanvragen

Je vraagt ook bij SharePeople eenvoudig online je AOV aan. Je moet dus alleen wel zeker weten dat je 100% arbeidsongeschikt bent en eventuele huidige aandoeningen in de toekomst nergens toe leiden. 

Hoe je bij Insify online je AOV aanvraagt

Bij Insify vraag je in 15 minuten volledig online je AOV aan en je kunt morgen al verzekerd zijn. Ook krijg je 20% korting op jouw eerste jaar! Daarnaast is je AOV dagelijks opzegbaar. Wil je toch kiezen voor een schenkkring en in aanvulling daarop je AOV afsluiten? Dan raden we je aan te kijken naar het AO-vangnet van Zelfstandig Ondernemers.

Tot slot

De bovenstaande vergelijking is slechts bedoelt om je te wijzen op bepaalde verschillen. Het betreft bovendien een momentopname. Voor je een opties kiest, raden we je daarom aan om de verschillende producten die je overweegt zelf naast elkaar te leggen en je goed te verdiepen in hoe de producten van elkaar verschillen.

Meer weten over de AOV van Insify? Neem ook contact op met onze verzekeringsexperts. We helpen je graag. 

Disclaimer

We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. 

De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Meer lezen

Vergelijk nu 9 arbeidsongeschiktheidsverzekeringen Alles over de nieuwe AOV van Insify De Tech achter Insurtech: waarom dit verzekeringen beter maakt De verplichte AOV vanaf 2027 Welke verzekeringen ondernemers nodig hebben

Bereken je premie bij InsifyTerug naar blog overzicht