De AOV van Insify vs SharePeople: waarom je deze vergelijking moet zien.

IFY Blog Person 01

Ontdek nu de verschillen tussen de AOV van Insify en de verzekering van SharePeople. We vergelijken kosten, dekking, uitkering en het aanvraagproces, zodat jij de juiste keuze kunt maken voor jouw toekomst.

Amelie Consigny 23-02-2024

Verschillen tussen premies van SharePeople en Insify

De AOV van Insify en de 'verzekering' van SharePeople lijken in eerste instantie misschien hetzelfde, maar in realiteit verschillen ze wezenlijk van elkaar. Dat komt omdat SharePeople een schenkkring is en Insify een verzekering aanbiedt. Wat houdt dit precies in? 

Hoe wordt je premie berekend?

Om een goede keuze te maken, wil je weten waarop je AOV-premie gebaseerd wordt. Hieronder lees je hoe beide partijen jouw premie berekenen.

Hoe SharePeople werkt SharePeople Lang is gebaseerd op solidariteit. Deelnemers betalen een bijdrage die direct wordt gebruikt om arbeidsongeschikte deelnemers van een uitkering te voorzien.

Schrijf jij je nu in bij SharePeople Lang, dan bedraagt je bijdrage 2.8% van het bedrag dat je wilt ontvangen als je uitvalt. Wil je bijvoorbeeld een maandelijkse uitkering van €1.000 als je niet kunt werken, dan betaal je €28,- per maand.

Dit is een schatting van de bijdrage die nodig is om de schenkkring in stand te houden. SharePeople zelf zegt hierover: “De hoogte van [het] donatiebedrag wordt bepaald op basis van het ziektepercentage. Gemiddeld is dit 2% en maximaal 8% van je gekozen inkomensniveau.” 

Het initieel gekozen percentage van 2.8% is daarmee aan de lage kant en zal (zo verwachten wij) waarschijnlijk over de jaren heen stijgen.

Bij een variabele inleg kan de bijdrage sterk omhoog gaan Op basis van het bovenstaande denken wij dat de bijdrage voor SharePeople Lang in de toekomst (waarschijnlijk) omhoog zal gaan. Wanneer dat gebeurt, geeft dat de jongste en meest gezonde deelnemers van de schenkkring een reden om uit de kring te stappen, want zij kunnen immers zonder veel problemen overstappen naar een andere oplossing (bijvoorbeeld een AOV) waar zij waarschijnlijk minder betalen.

De achterblijvers zitten dan vast in een schenkkring waarvoor zij steeds hogere bijdragen moeten betalen door toenemende uitval. Of dit zal gebeuren weten we natuurlijk niet, we kunnen tenslotte niet in de toekomst kijken, maar het is wel goed om je van dit risico bewust te zijn.

IFY - Blog DE - IT versicherungen

Hoe Insify werkt Wij hebben de premie van onze AOV bepaalt op basis van statistieken over de kans dat iemand uitvalt en de lengte van die uitval. Daardoor is de premie die je bij ons betaalt een afspiegeling van jouw individuele risico om arbeidsongeschikt te worden. 

Selectiecriteria van SharePeople en Insify

Bij Insify duurt het 5 minuten om gezondheidsvragen te beantwoorden. Bij SharePeople moet je alleen aangeven dat je gezond bent. Hoe zit het precies met die selectiecriteria en wat zijn hier de voor- en nadelen van?

Hoe SharePeople werkt SharePeople Lang hanteert een aantal selectiecriteria om hun stelsel “gezond en betaalbaar” te houden. Zo moet je bij aanmelding bijvoorbeeld 100% arbeidsgeschikt zijn. 

Dat zijn geen onredelijke criteria, maar daarnaast gelden nog een aantal voorwaarden: SharePeople vraagt nieuwe deelnemers ook te verklaren dat zij “niet voor [hun] 67e ziek […] worden door een reeds gediagnosticeerde ziekte of aandoening”. Dit lijkt een simpele vraag, maar het legt veel verantwoordelijkheid bij de aanvrager. 

Het is voor niemand makkelijk in te schatten of een bepaalde aandoening betekent dat je voor je 67e ziek gaan worden. Onderschat je dit risico en word je dan toch ziek, dan loop je het risico dat je geen uitkering krijgt.

Hoe Insify werkt Bij Insify vinden we het belangrijk om een goede inschatting te maken van het risico dat iemand arbeidsongeschikt wordt; zo houden we het systeem stabiel. Daarom vul je bij het afsluiten van je verzekering een gezondheidsverklaring in. 

Mocht je een bestaande aandoening hebben, dan gaan we daar in de gezondheidsverklaring specifiek op in. Na afloop vertellen we je precies of en hoe we je kunnen verzekeren. Mogelijk moeten we dan bepaalde oorzaken van arbeidsongeschiktheid uitsluiten of vragen we een hogere premie omdat je risico hoger is dan gemiddeld. Dat is natuurlijk niet leuk, maar wel heel transparant. Je hebt duidelijkheid over wat er gedekt is en weet wanneer je jouw uitkering krijgt.

Een voorbeeld - SharePeople of Insify

Om een beter beeld te geven van de verschillen tussen SharePeople en Insify schetsen we graag een voorbeeldscenario.

In dit voorbeeld sluit Anna, een project manager van 35 jaar oud, een AOV af bij Insify en een soortgelijke dekking bij SharePeople. Ze wil graag tot haar 67ste verzekerd zijn en kiest voor een wachttijd van 1 maand. Dit betekent dat Anna gedurende 32 jaar een AOV-premie gaat betalen. Dit is wat Anna kan verwachten en wanneer en hoe ze een AOV-uitkering krijgt: 

Voorbeeldscenario

Insify

SharePeople

Afsluiten

In 15 minuten aangevraagd. Betaalt €0,- opstartkosten.

In 10 minuten aangevraagd.

Betaalt €125,- opstartkosten.

Anna heeft recht op een uitkering

Als ze haar eigen beroep niet meer kan doen. Bij ziekte, ongevallen of zwangerschap. Wanneer ze meer dan 25% arbeidsongeschikt is.

Als ze haar eigen beroep niet meer kan doen en er ook geen ander passend werk mogelijk is. Bij ziekte of ongevallen, niet bij zwangerschap. Wanneer ze meer dan 50% arbeidsongeschikt is.

Anna betaalt over 5 jaar

Nog steeds de stabiele premie waarvoor ze gekozen heeft.

Het is onduidelijk hoeveel Anna over 5 jaar aan premie betaalt.

Als Anna arbeidsongeschikt raakt doordat ze haar handen blesseert

Krijgt ze een uitkering na haar zelf gekozen wachttijd. Er zijn opties van 1 maand tot 2 jaar.

Krijgt ze na 2 maanden haar uitkering.

Als Anna herstelt en weer 75% arbeidsgeschikt is

Ontvangt Anna bij Insify nog een deel van haar uitkering.

Ontvangt Anna geen uitkering meer.

Als Anna arbeidsongeschikt raakt door mentale klachten

Als ze mentale klachten heeft meeverzekerd krijgt Anna een uitkering totdat ze weer kan werken.

Krijgt Anna alleen een uitkering als ze na 1 jaar lidmaatschap mentale klachten krijgt. Anna krijgt dan maximaal 2 jaar een uitkering.

Als Anna arbeidsongeschikt blijft als project manager maar wel ander werk vindt

Krijgt ze nog steeds precies dezelfde uitkering.

Wordt haar uitkering gekort op basis van haar nieuwe inkomsten.

Zodra Anna een AOV-uitkering ontvangt

Hoeft ze géén AOV-premie te betalen.

Betaalt ze nog steeds deelnamekosten. Of ze ook bijdragen moet betalen is onduidelijk.

Hoe je bij SharePeople je verzekering kunt aanvragen

Je vraagt ook bij SharePeople eenvoudig online je verzekering aan. Je moet dus alleen wel zeker weten dat je 100% arbeidsongeschikt bent en eventuele huidige aandoeningen in de toekomst nergens toe leiden. 

Hoe je bij Insify online je AOV aanvraagt

Bij Insify vraag je in 15 minuten volledig online je AOV aan en je kunt morgen al verzekerd zijn. Ook krijg je 20% korting op jouw eerste jaar! Daarnaast is je AOV dagelijks opzegbaar. Wil je toch kiezen voor een schenkkring en in aanvulling daarop je AOV afsluiten? Dan raden we je aan te kijken naar het AO-vangnet van Zelfstandig Ondernemers.

Tot slot De bovenstaande vergelijking is slechts bedoelt om je te wijzen op bepaalde verschillen. Het betreft bovendien een momentopname. Voor je een van de opties kiest, raden we je daarom aan om de verschillende producten die je overweegt, zelf naast elkaar te leggen en je goed te verdiepen in hoe de producten van elkaar verschillen.

Meer weten over de AOV van Insify? Neem ook contact op met onze verzekeringsexperts. We helpen je graag. 

Disclaimer We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. 

De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Bereken je premie bij InsifyTerug naar blog overzicht