Dit zijn de 7 belangrijkste momenten waarop ondernemers een AOV afsluiten

Levensmomenten om een AOV af te sluiten

Misschien ben je er nog niet aan toe om een (arbeidsongeschiktheidsverzekering) AOV af te sluiten. Je vindt het te duur of weet nog niet zeker of je wel blijft ondernemen.

Lou Benders 01-05-2023

Dat begrijpen we. Bij andere verzekeraars is een AOV ook vaak duur en kost het veel geld om ‘m af te sluiten. En als je direct vastzit aan een jaarcontract, is dat ook niet ideaal. Daarom kun je bij ons tot 50% besparen op je premie en is je AOV dagelijks opzegbaar. Hoe dan ook. Dit zijn de belangrijkste momenten waarop freelancers en ondernemers zoals jij hun AOV afsluiten. 

1 - Wanneer ze ouder worden

Vanaf een jaartje of 30 beseffen de meeste ondernemers dat ze niet onoverwinnelijk zijn. Een kater duurt 3 dagen in plaats van 3 uur. En ze zien vaak dat hun ouders minder kunnen dan vroeger. Dit is hét moment om echt op 2 benen te staan en voor jezelf en je toekomst te zorgen. Dit doe je onder andere door eindelijk een AOV te regelen. Hoe jonger je bent, hoe lager je premie is. Zeker als je een lage premie voor de rest van je ondernemende leven kunt vastleggen, zoals bij Insify. 

Lees ook hoe je eenvoudig op je premie kunt besparen

Wanneer je meer gaat verdienen denk je aan een AOV

2 - Wanneer ze meer gaan verdienen

Waar veel ondernemers en freelancers beginnen met kleine winstmarges, zien ze door de jaren heen hun inkomsten stijgen. Daarmee stijgen meestal ook hun uitgaven en vaste lasten. Dit maakt het steeds lastiger om dezelfde levensstijl te behouden als ze niet meer kunnen werken. 

Wanneer je meer verdient, heb je ook meer om te verliezen. En die paar euro extra per dag om je toekomst veilig te stellen, zijn het dan meer dan waard. Je kunt altijd je AOV-kosten in je tarieven doorberekenen. 

Bij Insify verzeker jij je vaste lasten. Dit bedrag kun je altijd later verhogen als je meer gaat verdienen. Zo kun je ook nu al jezelf goed verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Je weet immers nooit wanneer je per ongeluk een been breekt of een burn-out krijgt. Lees nu hoe jij je tarieven kunt verhogen in onze gratis whitepaper

Wanneer je een huis koopt denk je aan een AOV

3 - Wanneer ze een huis kopen

Een eigen huis brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee. Denk aan de hypotheekkosten, onderhoud en belastingen die erbij komen kijken. Dit zijn blijvende vaste lasten - in ieder geval voor de aankomende 25 tot 30 jaar tot het huis wordt verkocht. Deze vaste lasten wil een ondernemer altijd kunnen blijven betalen. 

Om die reden schaffen veel ondernemers op dit moment een AOV aan. Zo zijn ze er zeker van dat ze hun huis niet meer kwijtraken, ook al raken ze arbeidsongeschikt. Er is nog een reden voor… Als je een huis hebt, heb je waarschijnlijk overwaarde - en dus direct veel eigen vermogen, waardoor je sowieso niet meer in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering. Je zou dan eerst je huis moeten verkopen en het geld dat je daaraan overhoudt weer op moeten maken, voordat je eventueel de bijstand in kunt. Lees meer over de AOV-mythe dat je toch in de bijstand kunt

Een jongen in een rolstoel proost met vrienden

4 - Wanneer ze dichtbij arbeidsongeschiktheid meemaken

Op het moment dat ondernemers binnen hun netwerk iemand kennen die arbeidsongeschikt raakt - en zien wat voor gevolgen dat heeft - zet dat de meesten wel aan het denken. Van partners die overbelast worden met financiële kosten tot leningen van ouders of de noodzakelijke verkoop van een huis. Wanneer iemand geen AOV heeft, is het niet altijd eenvoudig om rond te komen. Omdat jij waarschijnlijk geen geld verdient als je niet kunt werken, is het slim om een AOV af te sluiten. 

Wist je bijvoorbeeld dat 2 op de 5 ondernemers langer dan 3 maanden arbeidsongeschikt raken?

Wanneer je kinderen krijgt denk je aan een AOV

5 - Wanneer ze kinderen krijgen

Een kindje op komst is het mooiste nieuws dat je kunt krijgen. Maar het brengt ook extra zorgen met zich mee. Veel ondernemers kiezen dit moment om hun AOV te regelen. En vrouwen met een kinderwens hebben er vaak al eentje afgesloten voordat ze zwanger raakten. Zo is dat zwangerschapsverlof gewoon betaald met een AOV. 

Als jij nadenkt over kinderen en er zeker van wilt zijn dat je de extra financiële lasten kunt blijven betalen, heb je echt een AOV nodig. Je wilt natuurlijk niemand financieel in de problemen brengen als jij niet kunt werken. Maar vooral je kids niet. 

Kun je hiertegen op sparen? Waarschijnlijk niet. Zie mythe nummertje 17.

Als je gaat trouwen denk je aan een AOV

6 - Wanneer ze trouwen

Ja zeggen tegen een leven lang samen zijn en voor elkaar zorgen, dat is echt iets speciaals. Dat willen ondernemers graag waarmaken. Dus kiezen ze voor financiële zekerheid met een AOV. 

Of je nou getrouwd bent of niet, je hebt allicht anderen die op je rekenen. Zoals een partner, vriendin, hond of kat. En je wilt ook altijd mee blijven doen met je vrienden. Een terrasje pakken en een keer uit eten, dat hoort erbij. Als je arbeidsongeschikt raakt en geen vangnet hebt, wordt het niet alleen lichamelijk maar ook financieel (en sociaal) moeilijker om mee te komen. Dat voorkom je met een goede dekking en dus een uitkering als je 'm nodig hebt.

Lees meer wat je kunt verwachten van de AOV-uitkering bij Insify

Als je start met ondernemen denk je aan een AOV

7 - Wanneer ze beginnen met ondernemen

Veel ondernemers met wie we spreken, sluiten direct een AOV af. Zo ook Monique Wolst en Martijn van de Weijenberg

Zo zei Martijn hierover: "Je hebt op veel factoren binnen je organisatie invloed, maar als je ergens geen invloed op hebt… dan is dat je gezondheid." 

Het hoeft niet duur te zijn om direct je AOV te regelen. Het is daarnaast hartstikke verstandig. Je hebt vanaf dag nummer 1 als ondernemer namelijk geen financieel vangnet zoals je nog had toen je als medewerker aan de slag ging. 

Een AOV hoort dus eigenlijk gewoon bij serieus ondernemen. Vandaar dat de overheid de AOV ook verplicht wilt stellen.

Lees nu waarom je beter niet kunt wachten op die verplichte AOV

Vragen over de AOV van Insify? 

Neem vooral contact met ons op. We helpen je graag. 

Bereken je premie