De ultieme checklist om maandelijks je zzp-onderneming te verbeteren

IFY Blog Choices

Je bent al als zelfstandige begonnen, dus het is niet nodig je te vertellen dat je een business plan moet opstellen, je moet registreren bij de KvK en een zakelijke bankrekening moet openen. Maar wat moet je dan wel doen?

Anne-Rose Hack 08-09-2022

Technisch gezien ben je nog een starter (in de eerste 3 jaar als zzp'er) en wellicht kun je wel wat hulp gebruiken om maandelijks je onderneming te verbeteren. 

Daarom hebben we deze handige checklist opgesteld. Deze checklist helpt je op de hoogte te blijven en de wereld, of gewoon je onderneming, de baas te blijven. Dit is uiteindelijk het doel - jouw succes. Dus wat moet je elke maand doen om je (freelance) business te verbeteren? 

1 - Controleer je financiën: 

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je leveranciers op tijd worden betaald en dat je belastingafdrachten en BTW-aangiften up-to-date zijn. Controleer ook of je loonlijst up-to-date is, ga na wie je wat verschuldigd is en wie te laat betaalt. Bovendien is het een goed idee om je cashflow te herzien. Komt het overeen met je verwachtingen? Misschien zit je in een moeilijke periode. Dat is normaal, maar het is het beste om voorbereid te zijn! 

2 - Vergelijk je verkoopcijfers: 

Houd de cijfers van deze maand naast de cijfers van de maand ervoor en doe hetzelfde voor vorig kwartaal en vorig jaar. Verkopen sommige producten of diensten beter of slechter dan eerst? Geven sommige klanten meer uit of minder? Heb je hetzelfde aantal nieuwe klanten verworven? Zorg ervoor dat je een overzicht hebt van je prestaties, zodat je waar nodig actie kunt ondernemen.

3 - Evalueer je marketing initiatieven: 

Vaak besteden ondernemers en freelancers zoals jij veel tijd aan het plannen van marketing uitingen, maar evalueren ze niet de prestaties ervan. Wat was je marketinguitgave per klant? Waren de resultaten in overeenstemming met je verwachtingen? Beschik je over de juiste tools om je inspanningen te analyseren? Kun je jouw merk, merkpositionering en campagnes in de toekomst verbeteren? Misschien heb je er ook hulp bij nodig. Je zou kunnen denken aan het inhuren van een freelance performance marketeer op een van deze platforms of een brand agency om je marketing een boost te geven. 

4 - Herzie je kosten: 

Maak niet de fout te denken dat je kosten nooit veranderen. Controleer je afspraken met vaste leveranciers en de kosten die je maakt voor reizen, materieel en maaltijden. Vooral met de huidige inflatiecijfers is het van groot belang om je kosten onder de loep te nemen. 

Heb je al opnieuw onderhandeld over deals? Zijn de marktomstandigheden veranderd en zijn er goedkopere opties beschikbaar om de kosten te drukken? Je kunt bijvoorbeeld denken aan meer betaalbare online zakelijke verzekeringen of klantenservice software. 

5 - Herzie je online activiteiten: 

Controleer hoeveel mensen je website of shop bezoeken, hoeveel bezoekers converteren en vergelijk deze aantallen en percentages met je data van vorige maand en vorig jaar. Je kunt deze gegevens ook controleren op alle platforms waarop je jouw producten of diensten verkoopt, zoals Shopify, Amazon of via onze partner Bol.com.

Is er iets dat je kunt verbeteren om je online zichtbaarheid te vergroten? Denk aan meer reviews verzamelen, meer aanwezig zijn op sociale media en interessante blogartikelen schrijven op je eigen website of relevante platforms.   

6 - Herzie je zakelijke verzekeringen en AOV: 

Misschien heb je al een aansprakelijkheids- en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar is de verzekering die je ooit hebt afgesloten nog steeds de beste optie voor jou? Bij het afsluiten van een verzekering wil je dat deze even flexibel is als jij, met de mogelijkheid om dagelijks op te zeggen. Bovendien moeten je verzekeringen betaalbaar en op maat gemaakt zijn voor jouw onderneming. 

Met Insify kun jij je 100% online verzekeren in minder dan 2 minuten en ze zijn dagelijks opzegbaar. Bovendien kom je waarschijnlijk in aanmerking voor starterskortingen die kunnen oplopen tot 30%!

De nieuwe AOV van Insify heb je al vanaf €19,- per maand!

7 - Lees meer over jouw vakgebied: 

Zoals je waarschijnlijk weet, is de sleutel tot succes om nooit te denken dat je alles wel weet. Maak tijd vrij om jouw kennis bij te schaven om op de hoogte te blijven en de juiste actie te nemen wanneer dat nodig is. Zijn er nieuwe strategieën die je moet kennen? Nieuwe updates waar je rekening mee moet houden? Of zelfs nieuwe certificaten die je moet hebben om specifieke activiteiten uit te voeren? Doe mee aan online discussiegroepen en fora, ook als je het super druk hebt. 

8 - Praat met je accountant of collega-ondernemers en freelancers: 

Het is altijd goed om iemand van buitenaf naar binnen te laten kijken. Zo iemand helpt jou te highlighten wat oké is, wat beter kan en welke kansen er nog liggen. Je accountant of andere ondernemers kunnen je helpen om die frisse kijk te bieden die vaak hard nodig is. 

Bel ze gewoon op. Een top manier om in contact te komen met andere freelancers en ondernemers zoals jij is via platforms zoals die van onze partners Qommunity en Malt. Zij organiseren ook regelmatig interessante evenementen waar je aan kunt deelnemen!

9 - Evalueer je leven buiten het werk om: 

Als je echt succesvol wilt zijn, moet je je leven niet vergeten: je gezondheid, familie en vrienden en je hobby's. Zorg goed voor jezelf en verlies jezelf niet in druk zijn. Waarschijnlijk zal te druk zijn je ook niet productiever maken. Plan je tijd voor werk en tijd voor jezelf zorgvuldig in voor een gezond evenwicht tussen je werk en privéleven.

10 - Controleer of je plannen op schema liggen: 

Als jij duidelijke plannen en doelen hebt voor de komende maanden en jaren, moet je ook controleren of je wel op schema ligt. 

Heb je genoeg vooruitgang geboekt? Ga je de goede kant op? Vaak kan een eenvoudig gesprek met een bedrijfscoach of mentor je helpen je doelstellingen te herdefiniëren en zo succesvol te zijn als je wilt zijn. 

11 - Kom met nieuwe ideeën: 

Het is altijd een goed moment om na te denken over nieuwe mogelijkheden. Zijn er nieuwe producten die je zou kunnen verkopen? Moet je je zaak uitbreiden? Moet je een nieuwe locatie openen? Moet je nieuwe werknemers aannemen? Kun je werkstromen digitaliseren?

Bedenk iets nieuws dat je bedrijf kan helpen beter te worden en te groeien. Dit zal je zeker ook gemotiveerd en geïnteresseerd houden. De passie om nieuwe dingen te leren en te innoveren maakt vaak het verschil tussen succes en falen. 

Voeg deze checklist toe aan je agenda en neem 'm elke laatste donderdag van de maand door. Het zal je helpen je toekomstige prestaties te voorspellen, je risico's te beperken en te profiteren van elke nieuwe kans die zich die maand voordoet. 

Meer lezen

Welke verzekeringen je als ondernemer nodig hebt Welke wetswijzigingen in 2023 een impact hebben op ondernemers Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen Vergelijk 9 arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Doe ook de gratis risicoquiz en ontdek precies welke verzekeringen jij nodig hebt.

Disclaimer

* We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Bereken je premieTerug naar blog overzicht