Arbeidsongeschiktheidsverzekering: 7 mythes ontkracht voor zelfstandig medisch specialisten

IFY Verticles-Consultant Header

Een AOV te duur, lastig af te sluiten, of overbodig? Als medisch specialist heb je vast je eigen mening over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. In dit artikel ontkrachten we zeven veel voorkomende mythes omtrent de AOV.

Steffan Outhuijse 30-01-2024

Mythe 1: Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn overbodig voor medisch specialisten

Heb ik niet nodig, mij overkomt het toch niet en waarom zou ik betalen voor een verzekering als ik er waarschijnlijk toch nooit gebruik van zal maken? Herkenbaar? Lees dan verder waarom het slim is om een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten als medisch specialist. 

Als chirurg ineens last krijgen van je handen waardoor je niet meer kunt werken. Als kinderarts oververmoeid raken door al die lange dagen en daardoor tijdelijk uit de running… Iedereen kan te maken krijgen met gezondheidsproblemen. Ook jij als medisch specialist. Sterker nog: je zal er, gezien de aard van je werk, wellicht vaker mee geconfronteerd worden dan specialisten die niet werkzaam zijn in de medische wereld. 

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan dan dienen als een essentieel vangnet. In het geval dat je door omstandigheden - tijdelijk of permanent - niet in staat bent om te werken, biedt een AOV de nodige financiële ondersteuning. Hierdoor kun je je vaste lasten blijven betalen en hoef je naar alle waarschijnlijkheid geen drastische wijzigingen in je levensstijl door te voeren. 

Mythe 2: Arbeidsongeschiktheid treft alleen oudere medici

Het is een misvatting dat jonge medisch specialisten geen arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig hebben, of denken nodig te hebben. Als jij denkt dat alleen oudere dokters, artsen en chirurgen het risico lopen om arbeidsongeschikt te raken, think again… 

Arbeidsongeschiktheid kan iedereen overkomen, dus het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Jong of oud, veel of weinig ervaring - soms gebeuren er dingen die je niet verwacht. 

Sluit op jongere leeftijd je AOV af Het is dan ook slim om je als medisch specialist al op jongere leeftijd te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Zo bescherm je je inkomen voor later en ben je al vroeg in je carrière financieel gedekt in het geval van arbeidsongeschiktheid.

Jonge specialisten zijn vaak gezonder (uitzonderingen buiten beschouwing gelaten) en dat betekent over het algemeen dat je een lagere AOV-premie zal betalen. Dit is zeker bij Insify een pluspunt, omdat je AOV-premie hier vanaf het tweede jaar stabiel blijft. Bij veel andere verzekeraars zal je zien dat deze premie jaar na jaar hoger wordt en meestijgt met je leeftijd. Sluit je op jongere leeftijd een AOV af bij Insify, dan kan dat je een hoop geld besparen.

IFY Blog LiabilityClaim

Daarnaast heb je vaak een medische keuring nodig bij het afsluiten van je AOV en wordt er gekeken naar je gezondheid. Hoe ouder jij bent, hoe groter de kans is dat je medische klachten krijgt, wat het moeilijker maakt om überhaupt een AOV af te sluiten. Het loont dus om zo snel mogelijk je AOV af te sluiten - ook al wil je d’r misschien nog helemaal niet aan denken.  

Bereken nu je AOV-premie

Mythe 3: Een basis AOV dekt alles wat ik nodig heb als medisch specialist

Dat is niet altijd het geval. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar wat er in de polis van je AOV staat. Zo zijn er verschillende aspecten waar een basis AOV mogelijk tekortschiet, maar waar een aanvullende AOV beter op in kan spelen. 

Denk bijvoorbeeld aan de dekkingsomvang: een basis AOV biedt in de meeste gevallen slechts een beperkte dekking, en keren alleen uit bij volledige arbeidsongeschiktheid. Dit kan een probleem zijn voor medisch specialisten die nog wel in enige mate kunnen werken en niet volledig arbeidsongeschikt zijn. Insify keert al uit vanaf 25% arbeidsongeschiktheid. Nogal een verschil, nietwaar?

Ook specifieke beroepsrisico’s (i.e. blootstelling aan infectieziekten of fysieke belasting door operaties) en uitsluitingen kunnen verschillen bij een basisverzekering en een aanvullende verzekering. Check daarom zorgvuldig je voorwaarden om niet voor vervelende verrassingen te staan. 

Benieuwd welke AOV het beste aansluit bij jouw specifieke behoeften? Er staan een aantal vergelijkingsartikelen op onze blog die je een stapje vooruit helpen met het onderzoeken en kiezen van de juiste arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zo vind je heel snel en overzichtelijk hoe de AOV van Insify scoort tegenover de AOV’s van onder meer Knab, Movir, Interpolis en Centraal Beheer.

Mythe 4: Een AOV is veel te duur

Het lijkt misschien dat een AOV duur is, maar bij Insify sluit je ‘m al af vanaf €59 per maand. Voor de prijs van een kopje koffie per dag kan je al een AOV afsluiten die 2 jaar je vaste lasten dekt als je arbeidsongeschikt raakt. 

Ander voorbeeld om de kosten van een AOV in perspectief te plaatsen: stel je voor, je betaalt elke maand €153 voor een AOV die €2500 uitkeert bij arbeidsongeschiktheid. Dit bedrag kan in eerste instantie behoorlijk hoog lijken. 

Wanneer je kijkt naar het grotere plaatje denk je daar misschien anders over: als je na twee jaar premie betalen - wat oploopt tot €3.672 - voor vier jaar arbeidsongeschikt raakt, ontvang je in totaal €120.000 van je verzekering. Dit bedrag kan essentieel zijn om te zorgen dat jij en je familie niet in de financiële problemen komen.

Een AOV gaat dus niet alleen over het betalen van rekeningen; het gaat om het veiligstellen van je levenswijze en het bieden van zekerheid aan de mensen die van jou afhankelijk zijn. Dit is een belangrijk aspect om mee te wegen bij het overwegen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

FR - BLOG : Quelles différences entre RC professionnelle et RC exploitation ?

Mythe 5: Het aanvraagproces is te ingewikkeld en tijdrovend

Dit klopt. Maar zeker niet bij iedere partij die een AOV aanbiedt. Ja, het klopt dat het soms lang kan duren om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten… bij een traditionele verzekeraar. Hier zijn processen vaak complex, omslachtig en komt er veel onnodig papierwerk bij kijken.

Daarnaast bieden traditionele verzekeraars vaak onnodig ingewikkelde producten aan waarbij je tientallen keuzes moet maken. Deze producten kun je vaak niet afsluiten zonder tussenkomst van een dure adviseur. Dit kost je niet alleen geld, maar het duurt ook nog eens veel langer dan gewenst. 

Bij Insify gaat dit veel sneller. Meestal heb je jouw AOV daar binnen 15 minuten online geregeld. En het mooie is: je bent dan de volgende dag al verzekerd. Dit alles zonder ingewikkelde procedures of een adviseur en ook nog eens 100% online!

Bereken nu je AOV-premie

Mythe 6: Je moet verplicht een ander beroep gaan doen voordat je in aanmerking komt voor een uitkering

Dit geldt vooral als je kiest voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering die uitgaat van 'gangbare arbeid', zoals het geval is bij crowdsurances, SharePeople en het UWV.

Bij Insify hanteren we een verzekering op basis van 'beroepsarbeidsongeschiktheid'. Dit houdt in dat we kijken naar in hoeverre je jouw eigen beroep niet meer kunt uitoefenen. Stel je voor, je kunt helemaal niet meer werken in je eigen beroep, dan krijg je de volledige AOV-uitkering die je hebt gekozen. Dit geldt zelfs als je misschien nog wel ander soort werk zou kunnen doen.

Mythe 7: Ik kan gemakkelijk van verzekering wisselen als mij iets onverwachts overkomt

Soms denken mensen dat het heel makkelijk is om van verzekering te wisselen als er iets gebeurt wat ze niet aan zagen komen, zoals ziek worden of een ongeluk krijgen. Maar in werkelijkheid is dat vaak niet zo simpel. 

Verzekeraars hanteren allerlei regels en stappen die je moet volgen als je wilt overstappen. Dit kan best lang duren en ingewikkeld zijn, vooral als je al in een lastige situatie zit.

Een succesvolle overstap naar Insify kan heel gunstig zijn. Het is daarnaast eenvoudiger dan je denkt, omdat we je graag persoonlijk helpen bij het maken van de overstap. Met een switch naar Insify kun je vaak een hoop geld besparen - tot wel honderden euro's per jaar! 

En nog beter: je betaalt waarschijnlijk een lagere premie voor dezelfde dekking die je nu al hebt. Win-win situatie! Dus waar wacht je nog op? In een paar klikken weet jij al wat je maandelijkse premie zal zijn - en volledig aanvragen doe je al in 15 minuten! 

Disclaimer

We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Terug naar blog overzicht