Waarom deze AOV populair is bij zzp’ers in de zorg

IFY Blog QuestionRCPro

Het relatief hoge risico op arbeidsongeschiktheid in de zorg maakt een arbeidsongeschiktheidsverzekering een belangrijke verzekering voor deze sector. De betaalbare AOV via Insify biedt uitkomst.

Ernst Moorman 09-03-2021

Of je nu verpleegkundige, verloskundige, (ergo)therapeut, apotheker, diëtist, fysiotherapeut, ouderenverzorger, begeleider van mensen met een beperking of een van de vele andere beroepen in de zorg uitoefent, het is als zzp’er belangrijk om goed verzekerd te zijn tegen arbeidsongeschiktheid door ziekte, ongevallen of gezinsuitbreiding.

Maar omdat de risico’s waarmee je als zzp'er in de zorg te maken krijgt net even wat hoger liggen dan voor veel andere ondernemers, is een AOV voor de zorg vaak erg duur.

Een betaalbare AOV voor zelfstandige ondernemers in de zorg

Arbeidsongeschiktheid kan iedere zelfstandig ondernemer overkomen, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk met de fiets of tijdens het sporten. Maar vooral in de zorg zijn de risico’s nét even groter. Zorg verlenen aan anderen gaat namelijk vaak gepaard met langdurige fysieke belasting en vereist uithoudingsvermogen en stressbestendigheid door de hoge werkdruk.

Lichamelijke risico’s

Werken in de zorg is fysiek zwaar. Naast de hele dag staan en rondlopen, wordt er ook vaak zwaar getild of gewerkt in een ongemakkelijke houding. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 85% van zorg medewerkers aangeeft fysieke klachten te hebben aan bijvoorbeeld nek en schouders. Langdurige klachten kunnen uiteindelijk resulteren in uitval of ziekte.

Psychische risico’s

Naast een hoge werkdruk, kunnen arbeidsrisico's in de zorg, ook wel psychosociale belasting (PSA) genoemd, ook veel stress veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan agressie, geweld of emotionele belasting. Uit onderzoek van Ministerie van SZW en TNO blijkt dat PSA zorgt voor zo’n 50% van het arbeidsgebonden ziekteverzuim.

Juist voor de zorg is een betaalbare AOV belangrijk

Wij geloven dat een AOV goed, maar ook betaalbaar moet zijn. Daarom hebben we zelf ons eigen AOV ontwikkeld, speciaal voor zzp'ers. Hiermee kun jij je werk doen als zzp’er in de zorg zonder je zorgen te maken over de risico’s en zonder te veel premie te betalen.

Wil je weten wat jij zou betalen? Hier is alvast een voorbeeld. Patricia werkt als zzp'er in de zorg, is 35 jaar oud en wil zich verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid voor een bedrag van 2500 per maand met een wachttijd van 3 maanden totdat de uitkering van haar AOV ingaat. Ze verzekert zich tot haar 67ste.

Dit is wat ze bij verschillende verzekeraars aan premie zal betalen.

AOV kosten voor zzp'er in de zorg Patricia

Verzekerd bij:

Premie per maand

Afsluit- en advieskosten

Vaste lage premie

Dagelijks opzegbaar

Insify

€270,-

€0,-

Ja

Ja

Movir

€275,-

Vanaf €249,-

Nee

Nee

Allianz

€282,-

€149,-

Nee

Ja

TAF

€338,-

Vanaf €249,-

Ja

Nee

Klaverblad

€367,-

€125,-

Nee

Nee

a.s.r.

€399,-

Vanaf €249,-

Nee

Ja

AEGON

€416,-

Vanaf €249,-

Nee

Nee

Avéro

€444,-

Vanaf €249,-

Nee

Nee

De bovengenoemde Insify premie kan nog een stuk lager. Bijvoorbeeld als jij jonger bent, een lager verzekerd bedrag kiest en een langere wachttijd. Je kunt ook kiezen voor een kortere uitkeringsduur. Afhankelijk van jouw wensen, betaal je minder voor jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Toelichting

  • Voor de vergelijkingen is gebruik gemaakt van een softwarepakket voor AOV-adviseurs. Voor ieder scenario is de leeftijd, het beroep, en de gewenste dekking ingevoerd. De producten die door deze softwaretool worden getoond voldoen op de belangrijkste kenmerken aan de ingevoerde dekking. Waar de dekking afwijkt is dit hierboven aangegeven. Vervolgens is voor de Insify AOV berekening gemaakt voor een verzekering met een vergelijkbare dekking. Alle getoonde opties op deze pagina gaan uit van een arbeidsongeschiktheidsgrens van 25%, dekking op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid, dekking voor psychologische klachten, een uitkeringsduur tot de eindleeftijd, en geen indexatie van het verzekerde bedrag.

  • De opties zijn gerangschikt op de gemiddelde maandpremie over de looptijd (tot de eindleeftijd wordt bereikt), waarbij eventuele aanvangskortingen over de looptijd worden gemiddeld. Dit is een standaardmethode om AOV-premies te vergelijken, aangezien de premie in het eerste jaar vaak erg wordt beïnvloed door aanvangskortingen.

  • Voor het bepalen van de afsluit- en advieskosten is een onderscheid gemaakt tussen verzekeraars die hun AOV direct aanbieden op de website en verzekeraars die hun AOV alleen via adviseurs aanbieden. Voor verzekeraars die hun AOV direct aanbieden op de website, is uitgegaan van de daar gepubliceerde afsluitkosten. Voor verzekeraars die hun AOV alleen via adviseurs aanbieden is uitgegaan van typische afsluitkosten, zonder advies, bij een typische online bemiddelaar in AOV.

  • Bij Insify stijgt je premie tijdens de looptijd niet naarmate je ouder wordt (los van de korting in het eerste jaar, en aangenomen dat je niet kiest om je verzekerde bedrag jaarlijks met 2% te indexeren). Dit wordt een "standaard" tariefstructuur genoemd. Bij andere verzekeraars is dit vaak ook een optie. In dat geval laten we de premie zien voor een "standaard" tariefstructuur. Voor verzekeraars die hun AOV direct aanbieden op de website, is uitgegaan van het tarief dat daar wordt aangeboden. Indien op de website niet kan worden gekozen voor een "standaard" tariefstructuur, is dit aangeduid met een "Nee" in de kolom "Stabiele premie".

  • Voor het bepalen van dagelijkse opzegbaarheid is uitgegaan van de actuele polisvoorwaarden.

Tot slot

Ben je een keuze aan het maken tussen de bovengenoemde verzekeringen, dan raden wij je aan om voor elk verzekeringen die je overweegt zelf een premievoorstel op te vragen en om de relevante voorwaarden naast elkaar te leggen voor een eigen vergelijking. Uiteindelijk is het aan jou om te bepalen wat het beste bij je eigen situatie en wensen past.

Nog vragen? Neem dan vooral contact met ons op. We helpen je graag.

Disclaimer 

We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. 

De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Lees meer: 6 manieren hoe wij de goedkoopste AOV aanbieden zonder in te leveren op service AOV vs. schenkkring: wat zijn de verschillen? Ontdek nu 90+ bemiddelingsbureaus in de zorg

Benieuwd welke premie Insify heeft voor jouw AOV?

Bereken in 1 minuut jouw premieTerug naar blog overzicht