5 tips voor een lagere AOV premie in 2022

IFY Blog 6StepsFreelancer

Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan grote financiële gevolgen hebben. Met een AOV verzeker jij je inkomen of vaste lasten als je (even) arbeidsongeschikt raakt. Maar hoe regel je nou een betaalbare AOV?

Jort de Vries 27-04-2022

Een AOV is geen overbodige luxe. Uit onderzoek blijkt dat 69% van alle zzp’ers niet langer dan 12 maanden kan rondkomen van eigen spaargeld. Maar veel zzp'ers (maar liefst 37%) vinden een AOV ook te duur.

Leer nu hoe je een betaalbare AOV kunt vinden en breng je premie omlaag met de volgende tips. Zodra je weet hoe het voordeliger kan, kun je een weloverwogen keuze maken om jezelf voor arbeidsongeschiktheid te verzekeren of niet.

Je kunt ook hier direct je AOV-premie berekenen.

Met deze 5 tips breng jij je AOV premie omlaag

Blog: duur arbeidsongeschiktheid

1. Overweeg een kortere uitkeringsperiode

Veel mensen sluiten een arbeidsongeschiktheidsverzekering af die uitkeert tot hun 67e, terwijl 86% van de verzekerden in geval van arbeidsongeschiktheid binnen 5 jaar weer aan het werk is. Bij Insify kun je ook kiezen voor een uitkeringsperiode van 2 of 5 jaar. Hiermee dek je het risico op een beperkte periode van arbeidsongeschiktheid af en je betaalt hiervoor een lagere premie.

Overweeg je geen AOV af te sluiten vanwege de hoge kosten, dan kan een goedkopere AOV met een beperkte uitkeringsperiode wellicht een oplossing zijn. Iets is beter dan niets.

Bedenk wel goed dat er altijd kans bestaat dat je langdurig arbeidsongeschikt raakt en dat een AOV met een korte uitkeringsperiode in dat geval geen volledige oplossing biedt. Je loopt hiermee dus wel een risico.

calendar

2. Kies voor een langere eigen risico periode

De eigen risico periode, ook wel wachttijd genoemd, is de tijd die je zelf moet overbruggen als je arbeidsongeschikt raakt. Pas na afloop van deze periode heb je recht op een uitkering op basis van je AOV.

Een eigen risico periode van 30 dagen wordt vaak gekozen. Maar je kunt ook kiezen voor een periode van bijvoorbeeld 90 dagen of zelfs 2 jaar. Hoe langer de periode, hoe lager je premie.

Overweeg je een langere periode te kiezen, bedenk dan goed hoe je die tijd gaat overbruggen. Dit kan bijvoorbeeld met spaargeld.

Sommige zzp'ers kiezen ervoor om een AOV met een schenkkring (zoals het AO-vangnet van Zelfstandig Ondernemers) te combineren. Een schenkkring betaalt tot maximaal 2 jaar na arbeidsongeschiktheid uit. Hierna kan dan je AOV ingaan.

house

3. Bedenk wat je écht nodig hebt

Het lijkt logisch om je huidige situatie als uitgangspunt te nemen en dat vervolgens te verzekeren. Zo ga je er immers niet op achteruit. Maar welke persoonlijke en zakelijke vaste lasten kun je misschien wel missen of verlagen als je arbeidsongeschikt wordt? Ga je dan bijvoorbeeld echt nog op die motor rijden? Je kunt 'm als je arbeidsongeschikt raakt ook verkopen, waardoor je minder vaste lasten hebt en meer geld op je bankrekening. En je zou kunnen kiezen voor een goedkopere AOV.

tablet

4. Een AOV zonder indexatie is ook een optie

Als je een AOV afsluit, kun je bij Insify voor een inflatiecorrectie van 2% kiezen. Dan passen we elk jaar 2% inflatiecorrectie toe op je uitkering én op de premie die je betaalt. De keus is aan jou. Je kunt overwegen om die indexatie weg te laten, zodat je premie niet standaard stijgt.

Ook als je niet kiest voor inflatiecorrectie kun je je verzekerde bedrag tijdens de looptijd van de verzekering nog verhogen, bijvoorbeeld als je vaste lasten zijn gestegen. Dit kun je een keer per jaar doen met maximaal 20% per keer.

Let op: Op de lange termijn stijgen prijzen over het algemeen. Dit betekent dat je vaste lasten op termijn waarschijnlijk ook zullen stijgen. Als je ervoor kiest om niet te indexeren, dan stijgt je premie niet, maar ook het bedrag dat je uitgekeerd krijgt in geval van arbeidsongeschiktheid stijgt niet. Hierdoor bestaat de kans dat je AOV-uitkering op termijn niet meer genoeg is om je vaste lasten te dekken.

pig

5. Combineer je AOV met een Broodfonds

Zit je bij een Broodfonds? Dan kun je dat prima combineren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een eigen risicoperiode van 2 jaar. Zo betaal je een lagere AOV premie en hoef je pas beroep te doen op een AOV als je niet binnen 2 jaar hersteld bent van je arbeidsongeschiktheid.

Tot slot

Hopelijk hebben onze tips je geholpen om een slimme keuze te maken voor een AOV.

Tip: Kies sowieso voor een AOV die dagelijks opzegbaar is en waarvoor je géén dure advieskosten hoeft te betalen. Heb je nog vragen? Neem dan vooral contact op met een van onze verzekeringsexperts, zij staan voor je klaar!

Disclaimer

We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. 

De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Lees meer:

7 manieren om te besparen op je AOV Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen: een vergelijking Alles over de meest voordelige AOV AOV vs. een Broodfonds: de verschillen Het antwoord op de meest gestelde vraag over onze AOV

Wist je dat...?

De nieuwe AOV van Insify dagelijks opzegbaar is en je €0,- extra kosten betaalt. Je krijgt het eerste jaar 20% korting en je hoeft géén premie te betalen als je arbeidsongeschikt raakt. In 15 minuten vraag jij je AOV al aan. Vandaag geregeld = morgen verzekerd.

Bereken je premie binnen 1 minuutTerug naar blog overzicht