5 tips voor een lagere AOV premie in 2022

Header: 5 tips om te besparen op je AOV

Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan grote financiële gevolgen hebben. Met een AOV verzeker jij je inkomen of vaste lasten als je (even) arbeidsongeschikt raakt. Maar hoe regel je nou een betaalbare AOV?

Jort de Vries 27-04-2022

Een AOV is geen overbodige luxe. Uit onderzoek blijkt dat 69% van alle zzp’ers niet langer dan 12 maanden kan rondkomen van eigen spaargeld. Maar veel zzp'ers (maar liefst 37%) vinden een AOV ook te duur.

Leer nu hoe je op jouw AOV kunt besparen en breng je premie omlaag met de volgende tips. Zodra je weet hoe het voordeliger kan, kun je een weloverwogen keuze maken om jezelf voor arbeidsongeschiktheid te verzekeren of niet.

Je kunt ook hier direct je AOV-premie berekenen.

Met deze 5 tips breng jij je AOV premie omlaag

Blog: duur arbeidsongeschiktheid

1. Overweeg een kortere uitkeringsperiode

Veel mensen sluiten een arbeidsongeschiktheidsverzekering af die uitkeert tot hun 67e . Terwijl 86% van de verzekerden binnen 5 jaar weer aan het werk is. Bedenk dus goed of je kiest voor een langdurende uitkering: daarvoor betaal je namelijk een hogere premie. Je kunt ook kiezen voor een uitkering van 2 of 5 jaar. De kans is groot dat je binnen die tijd weer aan de slag gaat. En je betaalt dan een lagere premie.

calendar

2. Kies voor een langere eigen risico periode

Een eigen risico periode van 30 dagen is het meest gebruikelijk. Maar je kunt ook kiezen voor een eigen risico van bijvoorbeeld 90 dagen of zelfs 2 jaar. Hoe langer de eigen risico periode, oftewel wachttijd totdat jij je AOV-uitkering krijgt, hoe lager de premie.

Tijdens deze periode heb je dan geen eigen inkomsten. Je hebt daarom wel spaargeld nodig om je vaste lasten te betalen. Sommige zzp'ers kiezen ervoor om hiervoor een AOV met een schenkkring (zoals het AO-vangnet van Zelfstandig Ondernemers) te combineren. Een schenkkring betaalt tot maximaal 2 jaar na arbeidsongeschiktheid uit. Hierna kan dan je AOV ingaan.

house

3. Bedenk wat je écht nodig hebt

Het lijkt logisch om je huidige situatie als uitgangspunt te nemen en dat vervolgens te verzekeren. Zo ga je er immers niet op achteruit. Maar welke persoonlijke en zakelijke vaste lasten kun je misschien wel missen als je arbeidsongeschikt wordt? Ga je dan bijvoorbeeld echt nog op die motor rijden? Je kunt 'm als je arbeidsongeschikt raakt ook verkopen, zodat je nu een lagere premie kunt betalen.

tablet

4. Een AOV zonder indexatie is ook een optie

Als je een AOV afsluit, kun je bij Insify voor een inflatiecorrectie van 2% kiezen. Dan passen we elk jaar 2% inflatiecorrectie toe op je uitkering én op de premie die je betaalt. De keus is aan jou. Je kunt overwegen om die indexatie weg te laten. Dan blijft je AOV-premie elk jaar hetzelfde.

Ook als je niet kiest voor inflatiecorrectie kun je je verzekerde bedrag tijdens de looptijd van de verzekering nog verhogen, bijvoorbeeld als je vaste lasten zijn gestegen. Dit kun je een keer per jaar doen. Je kunt het verzekerde bedrag iedere keer met maximaal 20% verhogen.

pig

5. Combineer je AOV met een Broodfonds

Zit je bij een Broodfonds? Dan kun je dat prima combineren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een eigen risicoperiode van 2 jaar. Zo betaal je een lagere AOV premie en hoef je pas beroep te doen op een AOV als je niet binnen 2 jaar hersteld bent van je arbeidsongeschiktheid.

Heb je nog vragen over de AOV premie?

Hopelijk hebben onze tips je geholpen om een slimme keuze te maken voor een AOV.

Tip: Kies sowieso voor een AOV die dagelijks opzegbaar is en waarvoor je géén dure advieskosten hoeft te betalen. Ben je eruit? Of heb je nog vragen? Neem dan vooral contact op met een van onze verzekeringsexperts, zij staan voor je klaar!

Lees meer:

7 manieren om te besparen op je AOV Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen: een vergelijking Alles over de meest voordelige AOV AOV vs. een Broodfonds: de verschillen Het antwoord op de meest gestelde vraag over onze AOV

Wist je dat...?

De nieuwe AOV van Insify dagelijks opzegbaar is en je €0,- extra kosten betaalt. Je krijgt het eerste jaar 20% korting en je hoeft géén premie te betalen als je arbeidsongeschikt raakt. In 15 minuten vraag jij je AOV al aan. Vandaag geregeld = morgen verzekerd.

Bereken je premie binnen 1 minuut