De top 5 verzekeringen voor zelfstandige elektriciens

IFY Blog Sound

Welke verzekeringen heb je nodig als elektricien? In dit artikel geven we een handig overzicht en info over hoe je deze het beste kunt afsluiten.

Ernst Moorman 09-08-2021

Er zijn diverse verzekeringen voor elektriciens. Bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering of een rechtsbijstandverzekering. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste verzekeringen voor elektriciens en installateurs.

1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor elektriciens biedt bescherming als je tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden per ongeluk schade aan spullen van een ander veroorzaakt of als iemand gewond raakt door jouw toedoen. Je particuliere aansprakelijkheidsverzekering is dan niet genoeg, aangezien die de risico’s die je loopt tijdens je werk als zelfstandige elektricien uitsluit.

Voorbeelden van bedrijfsaansprakelijkheid voor elektriciens

  • Materiële schade: Tijdens een klus veroorzaak je kortsluiting en lopen verschillende apparaten van de klant schade op en moeten vervangen worden.

  • Letselschade: Door een verkeerd aangelegde elektrische installatie ontstaat er brand. De klant loopt brandwonden op en moet naar het ziekenhuis.

Als er onverhoopt schade ontstaat, is het zowel voor jou als je klant fijn om te weten dat je verzekerd bent. Jouw onderneming kan namelijk aansprakelijk worden gesteld en voor de kosten opdraaien.

De premie voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor elektriciens is in verhouding tot de risico’s die je loopt relatief laag, de kosten bij aansprakelijkheid kunnen namelijk oplopen tot in de tonnen.

Meer over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor elektriciens zorgt ervoor dat, als je (tijdelijk) niet kunt werken door een ongeluk of ziekte, je nog steeds een inkomen krijgt of je vaste lasten - zoals je hypotheek - kunt blijven betalen. Je hebt namelijk als zzp’er of ondernemer meestal geen steun van je werkgever of recht op een bijstandsuitkering. In tegenstelling tot een zakelijke verzekering dek je met deze verzekering ook arbeidsongeschiktheid door privéongevallen.

Voorbeelden van arbeidsongeschiktheid voor elektriciens

  • Je verbrandt je hand tijdens werkzaamheden aan een elektrische installatie en kunt een paar maanden niet werken.

  • Je raakt betrokken bij een ongeval met een scooter en raakt chronisch letsel aan je been op. Je moet permanent minder gaan werken of helemaal stoppen met werken (permanente arbeidsongeschiktheid).

  • Je wordt ernstig ziek en bent langdurig uit de running, waardoor je ook voor lange tijd geen inkomsten genereert.

De kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor elektriciens hangen af van je werkzaamheden, het gekozen eigen risico en bijvoorbeeld of je voor een uitkering voor korte (2 of 5 jaar) of lange tijd (tot pensioenleeftijd) kiest. Je hebt dus zelf veel controle over de hoogte van de premie. Let er daarnaast op dat je geen (hoge) advies- of afsluitkosten voor je AOV betaalt en dat deze dagelijks opzegbaar is. Bij voorkeur kies je ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering met een stabiele premie per jaar, waardoor je niet na 10 jaar aan een te hoge premie vastzit.

Meer over de arbeidsongeschiktheidsverzekering

3. Werkgeversaansprakelijkheid

Heb je werknemers? Als werkgever ben jij verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Als jouw medewerkers een ongeluk krijgen onder werktijd, kun je niet alleen aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade, maar ook voor bijvoorbeeld het verlies van inkomsten wanneer zij een tijdje niet kunnen werken.

Let op: Je kunt niet alleen aansprakelijk worden gesteld als er iets gebeurt met je medewerkers onder werktijd, maar ook voor vakmensen die je regelmatig inhuurt waarmee je samen aan een project werkt, zoals andere zzp’ers. Het is dus belangrijk om te zorgen dat je goed verzekerd bent als je werknemers hebt of regelmatig mensen inhuurt voor klussen.

Voorbeelden van werkgeversaansprakelijkheid voor elektriciens

  • Je werknemer krijgt een elektrische schok tijdens het vervangen van een groepenkast die nog onder spanning stond. Hij moet naar het ziekenhuis. Ondanks dat de werknemer een zorgverzekering heeft, kunnen deze kosten op jou als werkgever worden verhaald bij aansprakelijkheid.

  • Een zzp’er die je hebt ingehuurd raakt onderweg naar de klant betrokken bij een auto-ongeval en raakt gewond. Hij kan een tijdje niet werken. Jij kunt aansprakelijk worden gesteld voor het verlies van inkomsten.

Je beschermt je onderneming voor deze risico’s met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering inclusief werkgeversaansprakelijkheid voor elektriciens. Deze extra dekking zorgt ervoor dat jouw onderneming beschermd is voor aansprakelijkheidsclaims die je werknemers indienen tegen jou wanneer er iets gebeurt tijdens het werk.

Meer over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering met werkgeversaansprakelijkheid

4. Inventaris en goederenverzekering

De kans is groot dat je als elektricien, installateur of monteur spullen gebruikt zoals apparatuur, gereedschap, materialen en andere dure spullen. Als er brand uitbreekt in je bedrijfspand, werkplaats of opslag kunnen deze spullen beschadigd raken of zelfs verloren gaan. Dan zit je met een probleem.

Veel elektriciens kiezen daarom voor een goede inventaris en goederen­verzekering. Daarmee ben je verzekerd tegen schade aan je bedrijfsspullen na brand, storm, waterschade, inbraak, diefstal of blikseminslag.

Voorbeelden van schade aan inventaris en goederen voor elektriciens

  • Er breekt ‘s nachts brand uit in je opslagplaats door blikseminslag. Je materialen zijn onbruikbaar geworden.

  • Je gereedschap en laptop worden gestolen tijdens een inbraak in je bedrijfspand en diverse ruiten zijn gesneuveld.

  • Een gesprongen waterleiding, bijvoorbeeld van je koffiemachine, heeft tijdens het weekend flink wat schade veroorzaakt. Dat wordt voorlopig oploskoffie.

Met een inventaris en goederenverzekering voor elektriciens zorg je dat je snel weer aan de slag kunt.

Meer over de inventaris en goederenverzekering

5. Eigen vervoerverzekering

Waarschijnlijk heb je als zelfstandige installateur, monteur of elektricien een bedrijfsauto of bestelbus die je gebruikt tijdens je werk, waar je soms ook wel eens gereedschap en materialen in laat liggen.

Met een eigen vervoerverzekering zijn zowel het voertuig als de bedrijfsspullen verzekerd tegen schade en diefstal, of deze nu geparkeerd staat, tijdens het laden en lossen of als er schade ontstaat tijdens het vervoer.

Lees meer: Huis kopen, gezin starten: deze ondernemers kozen voor een AOV De goedkoopste AOV voor ondernemers en zzp'ers in de bouw Waarom deze AOV populair is bij ondernemers in de bouw Vergelijk arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Benieuwd naar de verzekeringen voor jou als elektricien? Bereken je premies binnen 60 seconden.

Bereken je premiesTerug naar blog overzicht