Arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp
De nieuwe AOV voor zzp'ers van Insify dekt jouw kosten als je (tijdelijk) uitvalt. Dat is handig, want als zzp'er heb je niet automatisch een vangnet. ✓ Dekt ziekte, ongevallen en gezinsuitbreiding ✓ Vandaag geregeld, morgen verzekerd ✓ Tegen een vaste lage premie ✓ Dagelijks opzegbaar
Bereken je AOV-premieVoordelig en simpel Betaal een vast laag bedrag. Gratis afsluiten. Zonder advieskosten.
Een AOV naar jouw wensen Zelf je AOV samenstellen, 100% online. Direct je premie berekenen.
Eerlijk en duidelijk Weet waarom, waarvoor en wanneer je verzekerd bent.
Dagelijks opzegbaar 14 dagen bedenktijd. Iedere dag aanpassen. Maandelijks betalen.
Jouw AOV zzp verzekert
Jouw vaste lasten Als je arbeidsongeschikt raakt, dekt je zzp AOV jouw privé en zakelijke vaste lasten.
Als je ziek wordt Geen leuk onderwerp. Maar mocht je ziek worden dan heb je 't als zzp'er zo toch goed voor elkaar.
Ongevallen Stel je breekt iets. Pijnlijk. Dat stond niet op je planning! Zoiets kun je niet voorzien, maar wel verzekeren.
Gezinsuitbreiding Kun je tijdelijk niet werken door zwangerschap of adoptie? Je AOV dekt je kosten als bij jou een kindje op komst is.
Optie: Mentale klachten Heb je misschien een hoge kans op een burn-out? Kies of je arbeidsongeschiktheid door mentale klachten ook wilt dekken.
Je herstel Wij helpen je weer verder te zzp'en. Door je kosten te vergoeden voor bijvoorbeeld een andere werkplek inrichting tot coaching en trainingen.
Géén extra kosten Je betaalt bij Insify per maand alleen je premie. Bij ons géén advies-, service- of administratiekosten. De AOV van Insify is ook dagelijks opzegbaar.
Eerste jaar 20% korting Geniet ook van 20% korting op je eerste jaar AOV premie. Vervolgens kun je kiezen voor een vaste lage premie!
Vragen over onze zzp AOV?

Arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp - Voordelen bij Insify
100% online - In 15 minuten al je AOV geregeld. 100% online.
Geen extra kosten. 14 dagen bedenktijd. Dagelijks opzegbaar.
Dekt je privé en zakelijke maandlasten.
Kies voor elk jaar een vaste lage premie - die niet oploopt.

Wat is een aov verzekering zzp?
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) dekt jouw vaste lasten als je (tijdelijk) niet meer kunt werken door een ongeval of ziekte. Zo voorkom je als zzp'er dat je financieel in de knel komt wanneer je arbeidsongeschikt raakt.
Wat is een verplichte aov zzp?
De AOV voor zzp'ers en ondernemers is níet verplicht, wel verstandig. Vanaf 2027 wordt mogelijk wel bepaald dat je verplicht een AOV moet afsluiten.
Hoe kies je als zzp'er de beste AOV?
Als zzp'er ben je zelf verantwoordelijk om je financiële zaken op orde te hebben mocht je arbeidsongeschikt raken. Om deze reden is het een goed idee om een AOV af te sluiten. Maar hoe kies je nou een AOV die het beste bij jou en je onderneming past?
Houd hiermee rekening als je een zzp AOV gaat kiezen.
✔ Kies liever een sommenverzekering
Zoek jij naar een zzp arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan vind je zowel sommen- als schadeverzekeringen. Met een sommenverzekering krijg je een vaste uitkering wanneer je arbeidsongeschikt bent. Wat je ontvangt, je uitkering, heb je afgesproken met je verzekeraar en vastgelegd in je contract. Met een schadeverzekering ben je alleen verzekerd voor je verlies aan inkomen. Hierbij kijkt de verzekeraar ook of je alternatief werk kunt vinden.
De arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers van Insify is een sommenverzekering. Daarom krijg je bij ons gewoon een vast bedrag als je (even) niet meer kunt werken. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je jouw maandlasten dragen met behulp van je AOV verzekering.
✔ Dek in plaats van je inkomen je vaste lasten
De meeste arbeidsongeschiktheidsverzekeringen dekken je inkomen. Maar dat is niet ideaal. Zo zijn hiermee niet automatisch je zakelijke vaste lasten gedekt. Mocht je met jouw zzp inkomen niet deze lasten kunnen dekken, dan kun je in de problemen raken als je arbeidsongeschikt wordt. In het ergste geval moet je dan je onderneming stopzetten.
Als je daarentegen een verzekering kiest die juist je maandlasten dekt - zowel privé als zakelijk - zoals bij Insify, dan weet je zeker dat je goed zit. Zo kun je je levensstijl behouden en je onderneming voortzetten. De dekking van je zakelijke lasten is standaard inbegrepen bij de zzp AOV van Insify.
✔ Houd rekening met arbeidsongeschiktheidspercentages
Let ook op het arbeidsongeschiktheidspercentage van de verzekering die je wilt kiezen. Niet iedere verzekeraar houdt hetzelfde percentage aan. Het arbeidsongeschiktheidspercentage duidt op de minimale arbeidsongeschiktheid om in aanmerking te komen voor je uitkering.
Het percentage ligt bij Insify op 25% - het laagste percentage dat beschikbaar is. Andere verzekeraars keren soms zelfs pas uit bij een arbeidsongeschiktheidspercentage van 45%. Zo'n AOV kun je beter vermijden omdat de kans dat je dan ooit een uitkering krijgt, wel erg klein wordt.
✔ Kies zelf je uitkeringsduur
Wil je verzekerd zijn tot je pensioen of alleen voor 2 of 5 jaar een uitkering krijgen omdat je verwacht dat je daarna toch wel weer aan de slag gaat? Veel ondernemers kiezen voor een kortere uitkeringsduur met een lagere premie. Ze willen snel weer aan het werk en vinden heus wel weer iets dat bij hen past. Hoor jij bij deze club? Zorg er dan voor dat je voor jouw AOV zélf je uitkeringsduur kunt bepalen.
✔ Wachttijd tot je AOV uitkering start
Je kunt ook zelf kiezen wanneer je daadwerkelijk een uitkering ontvangt nadat je arbeidsongeschikt bent geworden. Als jij bijvoorbeeld 6 maanden zelf kunt overbruggen met jouw financiële buffer, dan kun je ervoor kiezen dat je pas na 6 maanden arbeidsongeschikt zijn je uitkering krijgt. Hoe langer je wachttijd, hoe lager je premie. Sommige zzp'ers dekken hun eerste 2 jaar arbeidsongeschiktheid met een schenkkring (ook wel crowdsurance) zoals het Broodfonds. Ze kiezen voor hun AOV dan voor een wachttijd van 2 jaar. Als ze dan op de lange termijn niet kunnen werken, kunnen ze na 2 jaar op hun AOV rekenen. Ze betalen dan wel een dubbele premie: voor de schenkkring én hun AOV.
Let op: Een schenkkring betaalt maximaal 2 jaar uit. Dit is dus nooit een goede oplossing voor de lange termijn.
✔ Kies tot wanneer je gedekt bent: je eindleeftijd
Net als bij de meesten kun je bij Insify je eindleeftijd kiezen, oftewel tot wanneer je dekking hebt voor arbeidsongeschiktheid. Als je als zzp ondernemer al weet dat je niet tot je pensioen door wilt of kunt werken (bijvoorbeeld als je een fysiek zwaar beroep hebt), kun je het beste voor een lagere eindleeftijd dan 67 kiezen.
Hoe lager de eindleeftijd, hoe voordeliger je AOV premie. Kies je voor een lagere eindleeftijd? Zorg dan dat je tot je pensioen wel je kosten kunt dekken. Sommige zzp'ers weten al dat ze dat kunnen omdat ze een goedverdienende partner hebben, veel spaargeld of hun onderneming kunnen verkopen. Vaak zijn deze zzp'ers al wat ouder en weten ze precies hoe ze deze periode financieel overbruggen kunnen. Let op: Als je fysiek zwaar werk doet beperken verzekeraars de keuze voor je eindleeftijd, bijvoorbeeld tot 55 jaar. Dit komt doordat je risico dan groter is en het hierdoor onwaarschijnlijk is dat je doorwerkt tot 67 jaar.
✔ Moet jij kiezen om tot je pensioen verzekerd te zijn?
Jonge zzp'ers kiezen er vaak voor om tot hun pensioen verzekerd te zijn. Zo hebben ze gewoon hun zaken op orde. Ze weten vaak nog niet hoeveel spaargeld ze kunnen opbouwen, of ze straks een zaak kunnen verkopen of een partner hebben die voor hen een paar jaar kan overbruggen. Met een zzp AOV tot hun pensioen kunnen ze sowieso hun maandlasten dekken totdat ze lekker van hun oude dag kunnen genieten. Als jij dus nog niet weet of je genoeg buffer kunt opbouwen, kun je het beste kiezen voor een uitkering tot je pensioen.
✔ Of kun je beter kiezen voor een korte dekking?
Veel zzp'ers kiezen bij Insify voor een kortere dekking, van 2 of 5 jaar. Zo blijft hun premie ook lager. De reden hiervoor is de overtuiging dat ze toch snel weer aan het werk gaan. De meeste zzp'ers willen graag weer aan de slag en zijn niet in de veronderstelling dat ze lang arbeidsongeschikt zijn.
Andere zzp'ers sluiten een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor korte duur af omdat een gezinsuitbreiding op de planning staat. Dat kan natuurlijk ook!
✔ Kies een AOV zonder advies-, service- en opstartkosten
Bij veel verzekeraars betaal je hoge advies-, service- en opstartkosten. Deze opstartkosten variëren van 100 tot 250 euro. Bij Insify daarentegen betaal je géén advies-, service of opstartkosten. Vaak betaal je bij andere partijen ook nog eens 5 tot 50 euro per maand servicekosten, oftewel administratiekosten. Hier krijg je eigenlijk niets voor terug - Dit is simpelweg de manier waarop een adviseur geld verdient aan jouw AOV.
✔ Kies voor een vast bedrag betalen of indexatie
Insify's AOV voor zzp'ers is in vergelijking met vele andere verzekeraars steeds de beste optie. Het is daarnaast bij ons ook mogelijk is om ieder jaar een gelijkblijvende lage premie te betalen. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Andere verzekeringspremies stijgen ieder jaar vaak exponentieel. Zo lijken ze goedkoop door hoge kortingen in het eerste jaar, maar wordt je premie op een gegeven moment onbetaalbaar.
Als je rekening wilt houden met inflatie, kun je bij Insify ook kiezen voor een 2% hogere premie per jaar, waarbij ook je uitkering 2% meer wordt. Dit heet inflatiecorrectie, ofwel indexatie. Wanneer je jouw AOV verzekering zzp afsluit, kun je zelf kiezen of je dit wilt of niet.
✔ Kies een flexibele AOV
Je weet nooit wat er volgende maand gebeurt. Wie weet krijg je een droombaan aangeboden! Kies daarom voor een flexibele AOV die dagelijks opzegbaar is, zodat je nergens aan vastzit. Bij Insify géén lange contracten. Onze AOV is gewoon dagelijks opzegbaar. Zoals het hoort! Zonder dat je eerst minsten €125 aan advieskosten betaalt.
Je AOV berekenen en eenvoudig zelf afsluiten
Bereken eenvoudig je AOV-premie online en geef precies aan hoe je verzekerd wilt zijn voor arbeidsongeschiktheid.
Als je vervolgens nog vragen hebt over de AOV mag je altijd contact met ons opnemen.
Ja! Deze kennistoets is wettelijk verplicht omdat je zonder adviseur je AOV afsluit. Met de kennistoets weten wij zeker dat je voor jou de juiste keuzes hebt gemaakt. Dat je dus de juiste informatie hebt om je AOV zelf te regelen.
Bij Insify duurt de kennistoets maar een paar minuten en bijna alle klanten slagen direct. Geen probleem dus!
Voordat we je kunnen verzekeren, hebben we inzicht nodig in je medisch verleden. Maar maak je hier vooral geen zorgen over. Dit is vooral een manier om je premie laag te houden. Hoe gezonder je bent, hoe lager je premie.
Je kunt vragen verwachten over je leeftijd, gewicht, lengte, levensstijl en ziektes die je in het verleden overwonnen hebt. Hierbij gaan we nooit in op erfelijke problemen. Zodra we je antwoorden binnen hebben, bepalen we je risico en hoe we jou kunnen verzekeren. Dit doet iedere verzekeraar op dezelfde manier. Wat niet hetzelfde is bij alle verzekeringen, is hoe voordelig je premie zal zijn en de voorwaarden van je AOV.
Goede vraag! Je hebt vast al nagedacht over een schenkkring zoals het Broodfonds. Een reden om hier niet voor te kiezen is dat de uitkering van zo'n schenkkring maximaal 2 jaar duurt. Hierna stopt je uitkering. Als je langdurig arbeidsongeschikt raakt, heb je dan dus een probleem. Om jezelf op de lange termijn te dekken voor arbeidsongeschiktheid heb je een AOV nodig. Wat je ook kunt doen, is jezelf voor de korte termijn aan te sluiten voor het Broodfonds en voor langdurige arbeidsongeschiktheid een AOV te regelen - waarbij je een wachttijd van 2 jaar kiest. Zo betaal je ook een lagere AOV premie. Maar je betaalt ook dubbel: voor de schenkkring en AOV.
Met een AOV met een korte wachttijd, bijvoorbeeld 90 dagen, bescherm je jezelf zowel op de korte als op de lange termijn voor arbeidsongeschiktheid.

Wanneer krijg je een uitkering?
Natuurlijk hopen we dat je nooit arbeidsongeschikt raakt, tenzij het gaat om gezinsuitbreiding. Bij zwangerschap of adoptie krijg je een uitkering als je 2 jaar voordat je zwanger raakt of aan het adoptieproces begint een AOV hebt geregeld.
Helaas raken veel zelfstandigen ook om minder vrolijke redenen (tijdelijk) arbeidsongeschikt. Bijvoorbeeld door een ongeval of een burn-out. In dit laatste geval krijg je een uitkering als je de optie: mentale klachten verzekeren hebt gekozen. Maar let op: Dit is bij veel verzekeraars niet mogelijk. Als jij volgens jezelf een hoog risico hebt op overspannenheid dan kun je het beste kiezen voor een AOV die ook burn-outs dekt.
Wanneer je (tijdelijk) voor meer dan 25% arbeidsongeschikt bent door ziekte, een ongeval of orgaandonatie, dan krijg je uiteraard een uitkering. Dit kan bijvoorbeeld komen door een vervelende blessure, een ongeval in het verkeer of een noodzakelijke medische ingreep.

Is een AOV verplicht voor zzp'ers en kan je 't zelf regelen?
De arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt in de aankomende paar jaar verplicht voor zzp'ers. Het is daarom handig om er nu al een af te sluiten. Je hebt als zzp'ers namelijk niet dezelfde automatische bescherming als iemand in loondienst. Als zzp'er ben je zelf ervoor verantwoordelijk een veiligheidsnet te creëeren voor het geval dat je arbeidsongeschikt raakt. Je kunt hier meer lezen over de verplichte AOV voor zelfstandigen.
Ja, als zzp'er kun je eenvoudig zelf je AOV regelen. Anders dan veel mensen denken, heb je hier echt geen adviseur voor nodig. Je weet zelf het beste wat voor jou goed werkt.
Het is bovendien voordeliger om zelf je AOV af te sluiten. Je betaalt dan namelijk géén advieskosten. Bij Insify betaal je ook geen opstartkosten.

Sluit zo vroeg mogelijk je AOV af als je zzp'er bent
Waarom? Wanneer jij jong en lekker gezond bent, kun je ervan uitgaan dat je AOV aanvraag geaccepteerd wordt en is je premie zo laag mogelijk. Je kunt dan kiezen om een vast laag bedrag te betalen of voor indexatie: dat je premie elk jaar 2% stijgt (net als je uitkering). Als je kiest voor indexatie, kies je in feite voor inflatiecorrectie. Dit is een manier om ervoor te zorgen dat ook later jouw uitkering je maandlasten dekt en voor je gezin kunt zorgen, mocht je (even) niet meer kunnen werken.
Een AOV voor zzp'ers: Vragen en antwoorden
Via Insify sluit je jouw AOV af zonder advies. Hiermee ben je niet afhankelijk van je adviseur en kun je zelf je AOV regelen wanneer het jou uitkomt. Dit is ook goedkoper, want je betaalt hierdoor geen advies- of servicekosten. Mocht je vragen hebben over de keuzes die je kunt maken, bijvoorbeeld voor je uitkeringsduur, wachttijd of eindleeftijd, dan kun je ons altijd bellen.
Wanneer jij door lichamelijke beperkingen niet kunt werken, dan kun je op je arbeidsongeschiktheidsverzekering een beroep doen. Let wel: Wanneer het gaat om een kort griepje is er geen dekking. Waarschijnlijk herstel je dan toch binnen je eigen risicoperiode (wachttijd voordat je uitkering ingaat).
Als je echter nog arbeidsongeschikt bent nadat je wachttijd verstreken is (bijvoorbeeld bij sommige gevallen van long-COVID), dan kun je rekenen op je AOV.
Dat kan zeker. Je kunt kiezen voor een pauze van maximaal een jaar. In dat geval moet je wel tijdelijk stoppen met je zzp onderneming. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je er een jaar tussenuit gaat of tijdelijk in loondienst.
Daarnaast kun je jouw verzekerde bedrag jaarlijks wijzigen zonder dat je weer een gezondheidsverklaring hoeft te doen. Je mag dan het bedrag met maximaal 20% verhogen. Ook kun je ieder moment je verzekerde bedrag verlagen!
Als jij op zoek bent naar een zo laag mogelijk AOV premie voor zzp'ers dan ben je bij ons aan het juiste adres. Je kunt je premie bijvoorbeeld laag houden door een korte uitkeringsduur te kiezen en lange wachttijd.
Voor meer informatie lees ook:
Je krijgt geen uitkering als je arbeidsongeschikt raakt door een misdrijf of roekeloos gedrag. Daarnaast ben je niet gedekt wanneer je in oorlogsgebieden of gebieden met negatief reisadvies op reis gaat. Alle verzekeraars sluiten dit soort oorzaken voor arbeidsongeschiktheid uit. Als je hier meer over wilt lezen, dan kun je onze AOV verzekeringskaart erbij pakken en/of je polisvoorwaarden.
Nee. Wij rekenen géén eenmalige opstartkosten (of service- en afsluitkosten). Je betaalt ook géén advieskosten. We geven immers geen advies. Bij Insify betaal je dus - anders dan bij de meeste andere verzekeraars - géén extra kosten!

Stappenplan: Voor wanneer je arbeidsongeschikt raakt
Ben jij uit de running? Schakel dan zo snel mogelijk je verzekering in. Daar heb je 'm immers voor afgesloten.
Neem deze 3 stappen om je uitkering aan te vragen:
Bezoek een arts en laat je behandelen
Breng ons op de hoogte van je situatie (binnen 3 maanden)
Houd ons up to date: vertel over je (gedeeltelijk) herstel of verergeringen van je situatie
Met trainingen, werkplek- en taakaanpassingen proberen wij je te helpen er zo snel mogelijk weer bovenop te komen.