AOV premies vergelijken? Hier moet je op letten

IFY Blog Team-Stefano

Er zijn talloze aanbieders voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, met ieder hun eigen voorwaarden, opties en premies. Als je een goede vergelijking wilt maken, weet dan waar je op moet letten.

Jort de Vries 30-05-2021

Welke arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) past bij jou en je onderneming? Als deze vraag door je hoofd spookt dan ben je al goed bezig. Want het is super belangrijk om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten als zelfstanding ondernemer of freelancer.

Bekijk direct onze vergelijkingen van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen of ontdek hieronder hoe je zelf de premies kunt vergelijken.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van AOV premies en dekking?

Welke arbeidsongeschiktheidsverzekering kies je? Wat is de beste en goedkoopste AOV? En waar moet je rekening mee houden bij het afsluiten van een AOV? Hieronder onze tips.

1. Hanteer overal dezelfde uitkeringsduur en verzekerde bedrag

Klinkt logisch, maar er zijn verschillende manieren om jezelf te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Bij de meeste aanbieders verzeker je je jaarinkomen, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om alleen je vaste lasten te verzekeren. Je vaste lasten zijn (als het goed is) lager dan je inkomen en daarom zal ook je AOV premie lager zijn.

Insify biedt jou de keuze: Je vaste lasten verzekeren of je inkomen verzekeren. De keuze is aan jou. Wel zo eerlijk en eenvoudig, niet?

2. Kijk naar de totale premieverloop in plaats van alleen de eerste (kortings)jaren

Er zijn verschillende redenen waarom je premie elk jaar duurder kan worden:

Korting op de premie in de eerste paar jaar

Veel aanbieders geven de eerste jaren flinke korting. Dat klinkt aantrekkelijk, maar houdt er rekening mee dat de premie die je betaalt voor het eerste jaar niet de premie is die je in de toekomst blijft betalen.

Leeftijdsgebonde stijging Bij sommige verzekeraars loopt de premie tijdens de looptijd van de verzekering op naarmate je ouder wordt. Hierdoor veel AOV’s kan een AOV die eerst goedkoop is na verloop van tijd heel duur worden.

Bij Insify houden we het graag simpel: je krijgt eenmalig 20% korting voor het eerste jaar, daarna betaal je altijd dezelfde premie (los van eventuele indexering).

Indexering

Indexering wordt ook wel inflatiecorrectie genoemd. Over het algemeen stijgen prijzen op de langere termijn, dit heet inflatie. Tegenwoordig kost bijvoorbeeld een biertje € 3,50 op het terras, vroeger 2 gulden. Dat is minder dan de helft. Met indexering wordt je AOV elk jaar gecorrigeerd met een bepaald percentage om rekening te houden met inflatie.

3. Check hoe arbeidsongeschiktheid wordt beoordeeld

Bij beoordeling op basis van je eigen beroep wordt er gekeken of je je eigen beroep niet meer (volledig) kunt uitoefenen. Misschien is er wel een aanpassing nodig in jouw werkomgeving, maar je voert nog steeds je beroep uit. Bij Insify ben je standaard verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid op basis van je eigen beroep. Niet alleen in het eerste jaar, maar ook in alle jaren daarna, in tegenstelling tot wat sommige andere aanbieders beweren.

Het kan ook zijn dat er wordt beoordeeld op basis van passende arbeid. Dan wordt er gekeken naar wat je nog wél kan op basis van jouw arbeidsongeschiktheid, kracht en bekwaamheid. Zorg dat als je premies gaat vergelijken de beoordeling overal hetzelfde is, dit heeft namelijk invloed op de premie.

Disclaimer

We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. 

De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Lees meer:

Vergelijk arbeidsongeschiktheidsverzekeringen Alles wat je als zzp'er moet weten over de AOV uitkering Waarom onze AOV zo voordelig is

Benieuwd naar jouw AOV premie via Insify?

Bereken snel jouw AOV premieTerug naar blog overzicht