AOV premies vergelijken? Hier moet je op letten

Vergelijk AOV premies, hier moet je op letten

Er zijn talloze aanbieders voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, met ieder hun eigen voorwaarden, opties en premies. Als je een goede vergelijking wilt maken, weet dan waar je op moet letten.

Jort de Vries 30-05-2021

Welke arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) past bij jou en je onderneming? Als deze vraag door je hoofd spookt dan ben je al goed bezig. Want het is super belangrijk om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten als zelfstanding ondernemer of freelancer.

Bekijk direct onze vergelijkingen van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen in 2022 of ontdek hieronder hoe je zelf de premies kunt vergelijken.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van AOV premies en dekking?

Welke arbeidsongeschiktheidsverzekering kies je? Wat is de beste en goedkoopste AOV? En waar moet je rekening mee houden bij het afsluiten van een AOV? Hieronder onze tips.

1. Hanteer overal dezelfde uitkeringsduur en verzekerde bedrag

Klinkt logisch, maar er zijn verschillende manieren om jezelf te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Bij de meeste aanbieders verzeker je je jaarinkomen, maar het is ook mogelijk om alleen je vaste lasten te verzekeren, zoals bij Insify. Je vaste lasten zijn (als het goed is) lager dan je inkomen en dus ook je AOV premie.

Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering wilt vergelijken waarmee je je inkomen verzekert, met een AOV die alleen je vaste lasten dekt, hanteer dan 12 x je vaste lasten als inkomen om een betere vergelijking te maken. 

2. Kijk naar de totale premieverloop in plaats van alleen de eerste (kortings)jaren

Er zijn twee redenen waarom je premie elk jaar duurder kan worden:

  • Korting op de premie in de eerste paar jaar

Veel aanbieders geven de eerste jaren flinke korting. Dat klinkt aantrekkelijk, maar houdt er rekening mee dat de premie die je betaalt voor het eerste jaar niet de premie is die je in de toekomst blijft betalen. Veel AOV’s worden elk jaar snel duurder. Bij Insify houden we het graag simpel: je krijgt eenmalig 20% korting voor het eerste jaar, daarna betaal je altijd dezelfde premie (als je niet voor indexering kiest).

  • Indexering

Ook wel inflatiecorrectie genoemd. Tegenwoordig kost een biertje € 3,50 op het terras, vroeger 2 gulden. Dat is minder dan de helft. Met indexering wordt je AOV elk jaar gecorrigeerd met een bepaald percentage. Soms is indexering alleen van toepassing op de uitkering, soms ook op het verzekerde bedrag. Zorg dat dit overal hetzelfde is om de juiste vergelijking te maken. Maar let ook op of je misschien een AOV kunt kiezen met een vaste lage premie zodat je niet voor gekke verrassingen komt te staan. Bij Insify kun je sowieso kiezen voor een vast laag bedrag en kun je jouw AOV ook dagelijks opzeggen.

3. Check hoe arbeidsongeschiktheid wordt beoordeeld

Bij beoordeling op basis van je eigen beroep wordt er gekeken of je je eigen beroep niet meer (volledig) kunt uitoefenen. Misschien is er wel een aanpassing nodig in jouw werkomgeving, maar je voert nog steeds je beroep uit. Bij Insify ben je standaard verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid op basis van je eigen beroep. Niet alleen in het eerste jaar, maar ook in alle jaren daarna, in tegenstelling tot wat sommige andere aanbieders beweren.

Het kan ook zijn dat er wordt beoordeeld op basis van passende arbeid. Dan wordt er gekeken naar wat je nog wél kan op basis van jouw arbeidsongeschiktheid, kracht en bekwaamheid. Zorg dat als je premies gaat vergelijken de beoordeling overal hetzelfde is, dit heeft namelijk invloed op de premie.

Lees meer:

Vergelijk arbeidsongeschiktheidsverzekeringen Alles wat je als zzp'er moet weten over de AOV uitkering Waarom onze AOV zo voordelig is Tips voor een lagere AOV premie

Benieuwd naar jouw AOV premie via Insify?

Bereken snel jouw AOV premie