Dit denkt expat Cristiana over freelancen in Nederland

Cristiana Cicuto

Na 3 jaar lang onbetaald stage lopen als journalist in Milaan had Cristiana Cicuto genoeg van Italië. Dus verhuisde ze naar Nederland om in ons kikkerland haar carrière op te bouwen. Om te groeien, goed te verdienen en respect te krijgen voor haar werk.

Lou Benders 04-06-2023

Cristiana staat op een nieuw kruispunt in haar leven. Met haar 12 jaar ervaring als change manager van scale up naar corporate - besloot ze dit jaar voor zichzelf te starten. Als management consultant in operational excellence, transformational leadership en team building. 

We vroegen naar haar ervaring als expat (freelancer) in Nederland. In dit interview deelt ze haar kennis en tips als expat en change manager. 

De belangrijkste tip? Leer de taal! Dat opent echt (Nederlandse) deuren. 

Waarom ben je gestart als freelancer?

Ik ben 12 jaar geleden als content editor begonnen bij Gracenote. Daar ontdekte ik al snel dat mijn echte kracht en passie ligt bij operational en proces excellence. Om mijn collega's te empoweren.  

Vanuit die passie ben ik doorgegroeid naar teamleider, projectmanager en senior operations manager. Om juniors aan te nemen en ze aan een manager positie te helpen.

Wat ik echt mooi vind, is om mensen, teams en bedrijven naar de top te begeleiden. 

Na al die tijd besloot ik dit jaar dat ik voldoende vaardigheden had opgedaan om voor mezelf te beginnen. Een echte droom van me. Ik wil graag zoveel mogelijk nieuwe bedrijven ontdekken om hen te helpen met de stap van scale-up naar corporate. Als Italiaans-Nederlandse freelancer. 

Wat vind je van werken in Nederland?

Wat ik zeer waardeer is dat parttime werk totaal geaccepteerd wordt. Vooral voor vrouwen. Doordat ik in een Amerikaans bedrijf in Nederland werkte, merkte ik grote verschillen tussen de Amerikaanse en Nederlandse vestigingen. 

In Nederland hebben we bijna iedere vrijdag wel een borrel. En vers fruit. Dat is echt Nederlands.

Dat zag je niet terug in de Amerikaanse locaties. Maar ook de hiërarchische structuur is heel anders. In Nederland is die bijna niet aanwezig. Het is een stuk platter en met meer respect voor elkaar. Ook de focus op het welzijn van medewerkers is groot. Die focus op een goede werk-leven balans is volgens mij echt wel uniek ten opzichte van andere landen. 

Werk-leven balans voor freelance expats in Nederland

Wat zijn jouw tips om als expat te leven in Nederland?

In het begin kan het lastig zijn om in een nieuw land te settelen. Ook in een progressief land als Nederland. Hier zijn mijn tips om beter te integreren. 

1 - Als je Engels spreekt vind je makkelijk werk

Zorg er in ieder geval voor dat je Engels spreekt! Als je geen Engels spreekt, mis je echt een heleboel. Terwijl je als je Engels spreekt ook makkelijk een baan kunt vinden. In ieder geval in Amsterdam. 

2 - Leer Nederlands

Als expat raak je al gauw "stuck in a bubble". Dat gebeurde ook met mij. Pas toen ik een kind kreeg en naar de speeltuin ging, begon ik de taal te leren. Al helemaal toen ik met leraren moest praten. Dat hielp zeker. Dat was het moment dat ik echt Nederland kon beleven. Niet alleen Amsterdam versus de rest. 

3 - Wees bereid om te fietsen

Koop direct een fiets. Je kunt niet zonder. En ja, je moet ook fietsen wanneer het regent. Wacht niet op de zon tot je op de fiets stapt. 

4 - Maak Nederlandse vrienden

Of in ieder geval… Probeer om Nederlandse vrienden te maken. Nederland is uiteindelijk een klein land en het is mooi om echt te integreren. Maar het is ook niet makkelijk. Met sommige mensen is het ons kent ons, met vrienden sinds school en familie. Daar past geen expat meer bij. Maar anderen staan open om zelf ook nieuwe culturen te leren kennen. En als een Nederlander eenmaal een vriend is, is dat ook een echte vriendschap. Het is tof om Nederlandse vrienden te hebben, zodat je onderdeel uitmaakt van waar je woont. Zo leer je veel meer over de cultuur. Zeker als je de taal ook spreekt.

Nederlandse vrienden voor expat freelancers

En heb je nog tips voor expats die willen freelancen?

Ja, ik heb er drie! 

1 - Maak je businessplan en schrijf je in bij de KvK

De eerste tip is een inkoppertje: Zorg dat je een goed idee, c.q. businessplan hebt. Zodra je die hebt is het proces super makkelijk. Je maakt een afspraak met de Kamer van Koophandel (KvK), je betaalt €50,- en in 20 minuten heb je jouw business gestart. 

Dat is echt zoveel makkelijker dan in Italië. Met een beetje Google Translaten krijg je ook alle antwoorden op je vragen, gewoon online. 

2 - Wees niet bang om vragen te stellen

Heb je een vraag over dit proces? Stel 'm gewoon! Nederlandse instanties helpen je graag. 

3 - Zorg dat je je zaken op orde hebt 

Regel je belastingen en verzekeringen op tijd. Zelfs als je geen facturen hebt gestuurd. Een vriendin van me heeft een flinke boete moeten betalen, alleen maar omdat ze te laat was. En op het moment dat je veel bij klanten bent, heb je gewoon een avb-verzekering nodig. 

Heb je ook een AOV? 

Ja, die heb ik direct afgesloten bij Insify. Ik heb 12 jaar als medewerker gewerkt. Dus ik was altijd gedekt tegen arbeidsongeschiktheid. Als freelancer wilde ik dat ook.

Ik ben 37 jaar, gezond, maar ben ook geen 20 meer. Uiteindelijk is mijn zoon de reden dat ik direct een AOV heb afgesloten. Zodat ik mijn vaste lasten kan betalen en zo mijn gezin kan blijven supporten als er toch iets gebeurt. 

Ik houd ervan als dingen simpel zijn. En ik ga niet graag naar een kantoor. Dus dat ik online en snel mijn AOV kon afsluiten bij Insify, was super. 

Wat ik ook waardeer aan Insify is dat ik de AOV ieder moment kan opzeggen. Zo zit ik nergens een jaar aan vast. Bovendien was het makkelijk om af te sluiten, tegen een goede prijs. Zo heb ik weer een zorg minder. 

Hoe werf jij nieuwe klanten en hoe kun jij hen helpen?

Eigenlijk krijg ik vooral klanten via mijn netwerk, LinkedIn en ook bemiddelingsbureaus. Vervolgens bouw ik zo via-via een reputatie op. Steeds meer bedrijven benaderen me daarom om hen te helpen schalen van scale-up naar corporate. 

Veel - vooral tech - bedrijven hebben die externe hulp hard nodig om op een duurzame manier te groeien. Om hen met een kritische blik inzicht te geven in hun huidige situatie en te helpen voorwaarts te kijken, met alle neuzen dezelfde kant op.

Een extern perspectief is vaak goud waard. Zo kan een consultant van buitenaf veel beter patronen ontdekken en doorbreken. Ikzelf houd daarbij van simplicity. Hoe makkelijker je het maakt, hoe beter iets uitgevoerd kan worden. Dat is waar ik mijn klanten bij kan helpen en een grote impact kan maken. Ook met behulp van digitale hulpmiddelen, zoals AI. 

Change manager en operations excellence expert Cristiana Cicuto

Wat is jouw kracht als change manager?

Die kracht kan ik denk ik het beste samenvatten met de feedback die ik heb gekregen van een Duitse manager. Die zei: "Waar jij ook teams hebt gemanaged, ze waren allemaal steeds extra gemotiveerd. Maar voelden zich ook veilig en relaxed. Hierdoor werkten ze eindelijk goed samen!" Dus ja, ik denk dat het mijn kracht is om bruggen te bouwen. Teams nader tot elkaar te brengen om uiteindelijk betere resultaten te leveren en moeilijke fases door te komen. 

Zoek je nog nieuwe klanten?

Ja! Ik ben binnenkort weer beschikbaar voor een kort- of langdurend project. Dus als je interesse hebt om je processen te verbeteren, neem vooral contact met me op! 

Deel ook je verhaal met Insify

Identificeer jij je als freelancer, zzp'er of ondernemer en wil je dat wij jouw verhaal voor je opschrijven? Stuur ons een mailtje en geef aan dat je interesse hebt in een interview! We zoeken altijd naar nieuwe ondernemersverhalen om meer van te leren. 

Disclaimer

We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. 

De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Bereken je AOV-premieTerug naar blog overzicht