Hoe voorkom je een burn-out als zzp’er of freelancer?

Burn-out voorkomen als ondernemer AOV

Voor jezelf beginnen geeft een gevoel van vrijheid, maar is niet altijd even makkelijk. Het gevaar van een burn-out ligt namelijk altijd op de loer. Hoe voorkom je een burn-out of kun je jezelf indekken tegen arbeidsongeschiktheid door een burn-out?

Ernst Moorman 09-05-2021

Als je niet bezig bent met je eigenlijke werk, ben je waarschijnlijk druk met het communiceren met klanten, het vinden van nieuwe projecten, het maken, sturen én najagen van facturen, het bijwerken van je website of talloze andere taken die deel uitmaken van de werkdag van een freelancer of zzp’er. Daarnaast komt een burn-out niet alleen door je werk, maar kan het ook worden veroorzaakt door stress in je privéleven.

Hoe herken je een burn-out als ondernemer, freelancer en zzp’er?

Een burn-out is eigenlijk precies wat het zegt: je bent letterlijk opgebrand. Lichamelijk en geestelijk voel je je gevloerd en krijg je last van klachten zoals:

 • (Zware) vermoeidheid

 • Je kunt je niet concentreren en vergeet snel dingen

 • Paniek- of angstaanvallen

 • Stress dat niet weggaat

 • Slapeloosheid

 • Hyperventilatie

 • Buikpijn en misselijkheid

 • Je hebt last van stemmingswisselingen

Tips om een burn-out te voorkomen als ondernemer

Hier zijn 5 simpele tips die helpen om een burn-out of overspanning bij zzp’ers en freelancers te voorkomen. Welke specifieke uitdagingen je ook hebt, als je goed voor jezelf zorgt, kun je een burn-out hopelijk voorkomen en blijven doen wat je leuk vindt: ondernemen!

Tip 1: Ja, ook jij hebt als zzp’er recht op vakantie

Er is geen wettelijke verplichting omtrent vakantiedagen voor zzp’ers. Daarom denk je soms dat je geen recht hebt op vakantie, vooral als je net voor jezelf bent begonnen. En wanneer je niet werkt, komt er geen geld in het laatje. Maar het is wel broodnodig!

Als je je zorgen maakt om inkomsten, is het als zzp’er slim om vakantiedagen op te nemen in je jaarbudget. Met dit gespaarde “vakantiegeld” kun je elk jaar je verdiende rust pakken en je vakantiedagen toch financieel overbruggen.

Tip 2: Durf “nee” te zeggen als ondernemer

Als je net bent begonnen als ondernemer, ben je vaak eerder geneigd om elk project aan te nemen die op je pad komt, dan te bekijken of die opdracht wel goed bij je past. Vaker hebben zzp’ers meer spijt van de opdrachten die ze wel aan hebben genomen dan van die ze niet aan hebben genomen. Ga dus voor jezelf na:

 • Ben je enthousiast over de klus?

 • Betaalt het lekker?

 • Staat het goed op je portfolio?

Als je op minimaal twee van deze vragen volmondig “JA!” kan antwoorden, overweeg dan pas om de opdracht aan te nemen. Meer nee-tjes dan ja-tjes? Tijd om je nee-zeg skills in actie te laten komen.

Tip 3: Beweeg voldoende en eet gezond

Ja, dit zegt je moeder waarschijnlijk ook altijd! Maar ze heeft wel (altijd) gelijk. Bewegen en genoeg vitaminen binnenkrijgen is namelijk goed voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid. Regelmatig sporten kan spanning helpen verminderen en soms zelf voor inspiratie zorgen. Geen tijd? Geen excuus! Een kwartiertje wandelen kan overal.

Tip 4: Laat je telefoon soms thuis

Als ondernemer heb je zeker geen 9 tot 5 mentaliteit, maar dat betekent niet dat je voortdurend bereikbaar moet zijn. Spreek daarom met jezelf af om alleen op specifieke momenten je e-mail, WhatsApp of social media te checken en ook buiten werktijden je bereikbaarheid te beperken.

Zet het geluid uit of laat je telefoon gewoon lekker thuis! Je klanten begrijpen dan vanzelf wel dat je niet 24/7 bereikbaar bent, net zoals zij dat niet zijn.

Tip 5: Vraag op tijd om hulp

Stress is heel normaal. Het kan opluchten om met familie, een vriend of vriendin of zelfs een collega-zzp’er in vertrouwen te nemen. Het zorgt gelijk voor wat afleiding. Merk je dat je je regelmatig gestrest voelt en niet weet wat je er aan kunt doen? Zoek dan professionele hulp, zoals een coach of psycholoog.

Arbeidsongeschikt door een burn-out, kan dat?

Ondernemers werken keihard, soms wel 50 uur per week of meer. Misschien doen ze dat met plezier, maar daar ligt ook de valkuil. Want soms is er weinig scheiding tussen privé en werk. Doorgaan, is veelal het motto. De regie houden is voor veel zzp’ers een uitdaging. Als je als een werknemer in loondienst een burn-out krijgt, is er een vangnet. Na ziekmelding bij de arbodienst krijg je zelfs in bepaalde gevallen ook coaching.

Als zzp’er heb je geen vangnet, waardoor je zelf verantwoordelijk bent om jezelf in te dekken voor situaties waarbij jouw inkomen weg kan vallen. Hiervoor kunnen de kosten flink oplopen, want een burn-out duurt gemiddeld een half jaar.

Waarom een AOV als zzp’er slim is

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) verzekert jou van een inkomen als je angst hebt voor een burn-out. Je verzekert je als ondernemer, zzp’er of freelancer met een AOV tegen de financiële risico's van arbeidsongeschiktheid, bijvoorbeeld door een burn-out, maar ook door fysieke klachten. Je maandelijkse premie hangt af van jouw situatie.

Bij Insify hebben we speciaal voor ondernemers een nieuwe AOV gecreëerd. Hiermee kun je zelf de hoogte van je premie bepalen, omdat je zelf je verzekering kunt samenstellen.

 • Door je vaste lasten in plaats van je inkomen te verzekeren, kun je de premie laag houden. Dat is namelijk wat je écht nodig hebt bij arbeidsongeschiktheid. Zo houden we het simpel en voordelig.

 • Kies tussen een korte of lange uitkeringsduur van 2 of 5 jaar, of bijvoorbeeld tot je 67e.

 • Kies ervoor om psychische klachten en aandoeningen mee te verzekeren. Of niet. Jij kiest.

 • Bij ons kun je kiezen voor een altijd gelijkblijvende maandelijkse AOV premie.

Daarnaast is de AOV van Insify dagelijks opzegbaar en betaal je géén advies-, service- of afsluitkosten. Zo kun jij jezelf al in 15 minuten goed en voordelig verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid door een burn-out.

Klik hier voor meer informatie over de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Lees meer:

De AOV van Insify in vergelijking met andere verzekeraars AOV als aanvulling op een Broodfonds 5 tips voor een lagere AOV premie De meest gestelde vraag over onze AOV aan onze klantenservice Is het tijd om jouw tarieven te verhogen zodat je minder kunt werken?

Benieuwd naar de opties en jouw AOV premie?

Bereken je AOV premie binnen 1 minuut