Arbeids­ongeschiktheids­verzekering kosten

De kosten voor een arbeidsongeschiktheids­verzekering verschillen per ondernemer en hangen ook af van jouw keuzes. De kosten van een AOV premie wordt samengesteld op basis van beroep, het verzekerde bedrag, de eigen risicoperiode en de uitkeringsduur.

In onze vergelijking vind je een overzicht van de kosten in verschillende scenario's, voor verschillende beroepsgroepen.

Factoren voor de kosten van je arbeids­ongeschiktheids­verzekering

De premie die je als zelfstandig ondernemer betaalt voor een AOV verschilt. Bent je consultant die vooral thuis werkt? Dan betaalt je voor dezelfde verzekering een stuk minder premie dan iemand die in de bouw werkt. Je persoonlijke situatie en vooral uw beroep zijn dus van invloed op de kosten van de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Maar ook de keuzes die je maakt tijdens het aanvragen zijn van invloed op de kosten van een AOV:

  • Looptijd Als je een kortere uitkeringsduur kiest, betaal je minder premie voor je AOV. Het is gebruikelijk om de arbeidsongeschiktheidsverzekering te laten doorlopen tot de AOW-leeftijd, maar je kunt ook kiezen voor een looptijd van twee of vijf jaar.

  • Beroep en sector De kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering verschillen per beroep en de branche waarin je werkt. Er wordt gekeken naar het risico op ziekte of een ongeval. Een eigenaar van een klusbedrijf met personeel die zal daarom een hogere premie betalen dan een freelance marketeer.

  • Verzekerd bedrag In de meeste gevallen dekt het verzekerde bedrag die je kiest dat een AOV minimaal je vaste lasten dekt. Het is goed om erover na te denken wat het bedrag is dat je maandelijks uitgekeerd wilt krijgen. Hoe lager het verzekerde bedrag, hoe lager de premie. Neem in deze aspecten ook je werksituatie en het inkomen van je partner mee. Kun je ergens op terugvallen als je arbeidsongeschikt raakt?

  • Eigen risicoperiode Hoe langer de periode van je eigen risico is, hoe lager de kosten voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Om te besparen op de premie kun je bijvoorbeeld kiezen voor een eigen risicoperiode van zes maanden. Let wel op dat je dus de eerste zes maanden zelf je vaste lasten moet kunnen regelen.

De kosten van je arbeids­ongeschiktheids­verzekering verlagen

Je kunt op verschillende manieren besparen op de kosten voor een AOV. Bijvoorbeeld door je uitkeringsduur aan te passen, je eigen risicoperiode te verlengen of het verzekerde bedrag te verlagen. Je betaalt dan een stuk minder voor je AOV. Zorg er in deze gevallen wel voor dat je genoeg inkomen of spaargeld hebt om rond te komen.

Premie overzicht voor de AOV voor verschillende beroepen

In de volgende afbeeldingen zie je de kosten voor verschillende soorten zzp'ers. Om meer te weten hoe we deze kosten berekend hebben, bekijk onze AOV-vergelijking. Let op, ook je leeftijd speelt een rol. Hoe eerder je een AOV afsluit, hoe lager je premie.

Winkel of webshop eigenaren

Vergelijking van AOV-premies voor een webshop eigenaresse

In dit kostenvoorbeeld wil de webshop eigenaar van 25 jaar oud zich tot zijn eindleeftijd verzekeren met een uitkering van €1500 in de maand. Hij koos een wachttijd (eigen risico periode) van 3 maanden.

Project managers

Vergelijking AOV-premie voor een project manager

In dit voorbeeld wil de project manager van 35 zich tot de eindleeftijd verzekeren en een uitkering ontvangen van €2500 in de maand met een wachttijd van 1 maand.

Consultants

Vergelijking van AOV-premie voor een IT-consultant

Deze consultant van 45 wil zich verzekeren tot de eindleeftijd met een uitkering van €3500 in de maand en een wachttijd van 3 maanden.

Schilders

Vergelijking voor AOV-premie schilder Bart

De schilder in het voorbeeld is 35 jaar oud en wil zich tot zijn 62ste verzekeren met een verzekerd bedrag van €25.000 per jaar en een wachttijd van 1 maand.

Timmerman

Vergelijking AOV-premie voor timmerman IVO

De timmerman van 45 jaar oud koos voor een verzekerd bedrag van €35.000 per jaar tot zijn 62ste en een wachttijd van 1 maand.

Zzp'ers in de zorg

Voorbeeld AOV-premie zzp'er in de zorg

De zzp'er in de zorg werkt in de thuiszorg is 35 jaar en verzekert zich voor een uitkering van €2500 per maand en een wachttijd van 3 maanden.

Kosten voor jouw AOV eenvoudig berekenen

Wil jij jouw exacte premie weten? Bereken direct je premie en je kunt je verzekering al in 15 minuten afsluiten. De AOV van Insify is bovendien dagelijks opzegbaar. Zo zit je nooit vast aan lange contracten.

Benieuwd naar jouw AOV-premie?

Bereken mijn premie