Arbeids­ongeschiktheids­verzekering kosten

De kosten voor een arbeidsongeschiktheids­verzekering verschillen per ondernemer en hangen ook af van jouw keuzes. De kosten van een AOV premie wordt samengesteld op basis van beroep, het verzekerde bedrag, de eigen risicoperiode en de uitkeringsduur.

Factoren voor de kosten van je arbeids­ongeschiktheids­verzekering

De premie die je als zelfstandig ondernemer betaalt voor een AOV verschilt. Bent je consultant die vooral thuis werkt? Dan betaalt je voor dezelfde verzekering een stuk minder premie dan iemand die in de bouw werkt. Je persoonlijke situatie en vooral uw beroep zijn dus van invloed op de kosten van de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Maar ook de keuzes die je maakt tijdens het aanvragen zijn van invloed op de kosten van een AOV:

  • Looptijd Als je een kortere uitkeringsduur kiest, betaal je minder premie voor je AOV. Het is gebruikelijk om de arbeidsongeschiktheidsverzekering te laten doorlopen tot de AOW-leeftijd, maar je kunt ook kiezen voor een looptijd van twee of vijf jaar.

  • Beroep en sector De kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering verschillen per beroep en de branche waarin je werkt. Er wordt gekeken naar het risico op ziekte of een ongeval. Een eigenaar van een klusbedrijf met personeel die zal daarom een hogere premie betalen dan een freelance marketeer.

  • Verzekerd bedrag In de meeste gevallen dekt het verzekerde bedrag die je kiest dat een AOV minimaal je vaste lasten dekt. Het is goed om erover na te denken wat het bedrag is dat je maandelijks uitgekeerd wilt krijgen. Hoe lager het verzekerde bedrag, hoe lager de premie. Neem in deze aspecten ook je werksituatie en het inkomen van je partner mee. Kun je ergens op terugvallen als je arbeidsongeschikt raakt?

  • Eigen risicoperiode Hoe langer de periode van je eigen risico is, hoe lager de kosten voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Om te besparen op de premie kun je bijvoorbeeld kiezen voor een eigen risicoperiode van zes maanden. Let wel op dat je dus de eerste zes maanden zelf je vaste lasten moet kunnen regelen.

De kosten van je arbeids­ongeschiktheids­verzekering verlagen

Je kunt op verschillende manieren besparen op de kosten voor een AOV. Bijvoorbeeld door je uitkeringsduur aan te passen, je eigen risicoperiode te verlengen of het verzekerde bedrag te verlagen. Je betaalt dan een stuk minder voor je AOV. Zorg er in deze gevallen wel voor dat je genoeg inkomen of spaargeld om rond te komen.

Benieuwd naar jouw AOV-premie?

Bereken mijn premie